Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Η μητέρα των μαχών: Δικαστές εναντίον Πολιτικών

Άρθρο του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου

Είναι φανερό, για όσους μπορούν να αναλύσουν τα γεγονότα, ότι, η τρικοματική κυβέρνηση (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), κέρδισε μεν την πολιτική μάχη του Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου, πλην όμως η νίκη ήταν "Πύρρειος". Συγχρόνως, άνοιξε ένα ακόμη μέτωπο σύγκρουσης, του οποίου την ισχύ και την αποτελεσματικότητα, σαφώς και δεν εκτίμησε σωστά.
Το κοινό μέτωπο των Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από τους Νομικούς της χώρας, δημοσιοποίησαν την απόφασή τους να αγωνιστούν -πέραν των άλλων- και "για την πάταξη της διαφθοράς και την κάθαρση της πολιτικής ζωής της Χώρας".
Μια απλή ανάγνωση της ανακοίνωσης οδηγεί σε μια σειρά από σκέψεις:
1. Τονίζουν ότι "Είναι Λειτουργοί μιας εκ των τριών συντεταγμένων κρατικών εξουσιών" και "εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα σε επίπεδο θεσμών".
Μία από τις θεσμικές ανατροπές στις οποίες αναφέρονται είναι
και η προσπάθεια μείωσής του Δικαστικού λειτουργήματος με διαφοροποίηση -μείωση των αμοιβών τους σε σχέση με αυτές των Βουλευτών. Θεωρείται βεβαία η ανατροπή της σχετικής απόφασης με προσφυγή και θετική έκβασή της στο Μισθοδικείο.
2. "Δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα προασπίσουν με κάθε μέσο την συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία".
Πρόκειται για σαφή αναφορά, και προς την τρόϊκα, ότι οι σχετικές προσπάθειες, πέραν των Ελληνικών, θα κατευθυνθούν και προς τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
3. Δηλώνουν ακόμη ότι "θα συνεχίσουν αγόγγυστα να επιτελούν τα καθήκοντά τους με όσα μέσα διαθέτουν".
Είναι εύκολο το συμπέρασμα ότι, σε ακραίες περιπτώσεις θα καθυστερούν αποφάσεις λόγω έλλειψης γραφικής ύλης, αναλωσίμων, χώρων εργασίας και ωραρίου απασχόλησης.
4. Ξεκαθαρίζουν ότι "θα αναλώνουν τις δυνάμεις τους για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων".
Το οποίο εύκολα μεταφράζεται ότι, οι προσφεύγοντες πολίτες και ομάδες, θα έχουν τους Δικαστές ως κορυφαίο σύμμαχο στην προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, με πιθανό αποτέλεσμα την μερική ανατροπή κυβερνητικών αποφάσεων.
5. Το πιο ανησυχητικό όμως μήνυμα για τους πολιτικούς είναι η διακήρυξη της απόφασης των Δικαστικών Λειτουργών "να αναλώσουν τις δυνάμεις τους στην πάταξη της διαφθοράς και την κάθαρση της πολιτικής ζωής της Χώρας".
6. Τέλος, οι 5 Ενώσεις Δικαστικών Λειτουργών, θέτουν εμφανώς θέμα κρατικής αυθαιρεσίας, νομιμότητας και συνταγματικότητας των κυβερνητικών αποφάσεων καταλήγοντας ότι θα αναλώσουν τις δυνάμεις τους " με μοναδικό στόχο την παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και την εμπέδωση του δοκιμαζόμενου Κράτους Δικαίου».
'Οπως θα έλεγε και ο σοφός Λαός μας απευθυνόμενος στους πολιτικούς: "Λαγός την φτέρην έσειε... κακό της κεφαλής του".
Για την ιστορία, την ανακοίνωση υπογράφουν οι Πρόεδροι των 5 Δικαστικών Ενώσεων, Βασιλική Θάνου -Χριστοφίλου από την Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων, Ιωάννης Γράβαρης από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, Γεώργιος Φαλτσέτος από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, Εμμανουήλ Ρούσσος Παπαδάκης από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνεπικουρούμενοι και από τον Κωνσταντίνο Βαρδακαστάνη της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Υ.Γ.: Τα μέτρα που ψηφίσθηκαν προσφάτως από τους 153 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, προβλέπουν νέες περικοπές στις αποδοχές των Δικαστικών Λειτουργών από 19% έως 24%, ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν, ανεβάζοντας τις συνολικές περικοπές στο 60% περίπου των πάσης φύσεως αμοιβών τους.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύγε. Είναι ένα άρθρο εντυπωσιακό στην σύλληψή του και στην προσεκτική ανάλυση που κάνει.
Είχα καιρό να διαβάσω κάτι ανάλογο.

Ανώνυμος είπε...

Λέτε να μας προκύψει κανένας Ντι Πιέτρο;

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο είναι εξαιρετικό.
Να προσθέσω ότι ήδη, οι πρώτες ενδείξεις είναι γεγονός.
- Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε ότι οι αλλαγές του πρόσφατου πακέτου είναι αντισυνταγματικές.
- Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε ότι οι περικοπές στο μισθό των Δικαστών είναι αντισυνταγματικές.
- Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι ο νόμος Ραγκούση για τους λαθρομετανάστες είναι αντισυνταγματικός.
Και έπεται συνέχεια...