Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ανακαλύφτηκαν 8.000.000 μούμιες σκύλων στην Αίγυπτο

Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια ζώα νεαρής ηλικίας, κυρίως σκύλοι και τσακάλια, που είχαν σκοτωθεί και μουμιοποιηθεί, βρίσκονται μέσα στις στοές, που έχουν έρθει στο φως στη Saqqara της Αιγύπτου, που ήταν η νεκρόπολη της αρχαίας πρωτεύουσας Μέμφιδας.

Τους μουμιοποιημένους σκύλους ανακάλυψε διεθνής ομάδα ερευνητών αρχαιολόγων με επικεφαλής την καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, Σαλιμα Ικράμ και τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ Πωλ Νίκολσον, κατά τη διάρκεια ανασκαφής-ρουτίνας.

Η Σαλίμα Ικράμ  δήλωσε «Στόχος μας είναι να εξετάσουμε και να καταγράψουμε τα οστά των ζώων, καθώς και τις τεχνικές μουμιοποίησης που χρησιμοποιούσαν τότε για να ετοιμάσουν τα ζώα» ενώ πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς σχετίζεται θρησκευτικά αυτή η πρακτική με τη λατρεία του Άνουμπις (θεός του κάτω κόσμου), στον οποίο ήταν αφιερωμένη η κατακόμβη».



Η νεκρόπολη των σκύλων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1897, όταν ο διάσημος Αιγυπτιολόγος Ζακ ντε Μοργκάν τύπωσε και δημοσίευσε ένα χάρτη που έδειχνε πως στην περιοχή υπήρχαν δύο κατακόμβες σκύλων.

ΠΗΓΗ: ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΧΟΡΛΙΑΦΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: