Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

«Καταρρέουν» οι ξενοδοχειακές μονάδες στο Πόρτο χέλι! Σε απόγνωση επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες…

Σε απόγνωση και  απελπισία, έχουν περιέλθει οι ξενοδόχοι του Πορτοχελίου, ενόψει της πασχαλινής περιόδου. Η ερεύνα που έκανε η «Ενημέρωση Πελοποννήσου» συνομιλώντας με τέσσερις εξ αυτών, που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες, στην κατά τα άλλα  «Ελληνική  Ριβιέρα», είναι άκρως αποκαλυπτική.
O Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ερμιονίδας και ιδιοκτήτης του «Αλκυών» κ. Μιχάλης Τριγκάκης, με πολυετή πείρα στα «τουριστικά δρώμενα» της περιοχής,   δήλωσε στην  «Ενημέρωση Πελοποννήσου» τα εξής: « Καταρχήν η απόφαση της Πολιτείας, για την αναστολή της κατασκευής του αεροδρομίου, είχε ως άμεση συνέπεια, την ανακοπή της διαγραφόμενης τουριστικής ανόδου της περιοχής που είχε αρχίσει από το 1970! Στην συνέχεια η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, ΕΟΤ -Τουριστικής Αστυνομίας -ΣΔΟΕ κλπ, ισοπέδωσε  όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και επίτρεψε την δημιουργία «ανεξέλεγκτων καταστάσεων» (παρανομία, «παραξενοδοχεία»). Οι όσες  φιλότιμες και συλλογικές προσπάθειες κάποιων ανθρώπων,  μέσα από θεσμικούς φορείς όπως, τον Σύνδεσμο  ξενοδόχων Πορτοχελίου -Ερμιονίδας τον Σύλλογο Εστιάσεως και Ποτών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα τελευταία χρόνια την διαφαινόμενη αλλαγή της ταυτότητας του Πορτοχελιού, από τουριστική σε παραθεριστική!


Παράλληλα πλέον, εξαιτίας της  κακής οικονομικής κατάστασης, έχουν προκύψει τεράστια προβλήματα στην Πολιτεία, με άμεσο αντίκτυπο και στους «Καλλικρατικούς» Δήμους.  Έτσι λοιπόν, είτε από κακοδιαχείριση, είτε από έλλειψη πόρων, σε συνδυασμό με την υλοποίηση κακών σχεδιασμών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αδυνατεί να βοηθήσει στην βελτίωση και τον εξωραϊσμό της εικόνας του τόπου μας  στον επισκέπτη και τον τουρίστα. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Το τριήμερο της  25ης Μαρτίου, από όποιο κεντρικό σημείο του Πορτοχελιού και αν περνούσες, αναδυόταν από την συσσώρευση των απορριμμάτων,  μια έντονη και ασφαλώς δυσάρεστη και αποπνικτική, μυρωδιά! Τέλος , για να δώσουμε και μια νότα αισιοδοξίας, η επικείμενη κατασκευή της Μαρίνας, ίσως να δημιουργήσει προσδοκίες, για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των τουριστικών πακέτων της περιοχής».

Επισκεφθήκαμε τον ιδιοκτήτη του “Βest Western Hotel ROZOS” κ. Ιωάννη Ρόζο, που διατηρεί το ομώνυμο ξενοδοχείο από το 1974… Ο ίδιος, σχετικά με τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής, μας είπε: «Τι να πρωτοθυμηθώ; Εδώ αλλάζουμε τις Δημοτικές Αρχές, απλώς για να τις αλλάζουμε… Τα τελευταία είκοσι χρόνια, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο τουριστικής υποδομής!  Εδώ δεν υλοποιούνται τα πιο απλά, και από την άλλη συζητάμε για την κατασκευή τούνελ στον ορεινό όγκο των Διδύμων και για αεροδρόμιο μικρών αεροσκαφών, στην  έκταση της ΔΕΠΟΣ… Αυτά πλέον είναι ωραία ανέκδοτα, για να τα λέμε στα παιδιά μας… Ακούω  από τα δώδεκά μου χρόνια, για την « μεταφορά» του παραλιακού δρόμου,  ο οποίος είναι επικίνδυνος με την σημερινή του μορφή και την αντικατάσταση του, με έναν πεζόδρομο σύγχρονων προδιαγραφών… Έχουν χάσει την ζωή τους, πεζοί τουρίστες σε αυτόν τον παραλιακό δρόμο! Και δεν ιδρώνει το αυτί μας! Σήμερα είμαι σαράντα οκτώ ετών και ακούω τα ίδια… Προσπαθούμε να φέρουμε οικογένειες και να οργανώσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που; Με αυτές τις πρωτόγονες προϋποθέσεις; Εδώ δεν έχουμε ούτε πόσιμο νερό! Κανείς από τους αιρετούς άρχοντες της περιοχής δεν έκανε ένα σοβαρό πλάνο για την ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής… Επικρατεί η άγνοια και η αδιαφορία. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σχέδιο! Θα γίνω κακός πάλι. Όταν ο Δήμαρχος επιλέγει παραγωγό ροδιάς, για την θέση επιστημονικού συμβούλου, «με συγχωρείτε» αλλά έτσι η περιοχή δεν θα πάει μπροστά. Και δεν το λέω ως φίλος του Δημήτρη Σφυρή , αλλά ως Γιάννης Ρόζος -δημότης και επαγγελματίας του Πορτοχελίου! Είναι κρίμα και βάζω μέσα και τον φίλο μου τον Δημήτρη, όσες Δημοτικές Αρχές έχουν περάσει τις τελευταίες δεκαετίες, να μην έχουν πράξει τα αυτονόητα, για την δημιουργία τουριστικών υποδομών που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη… Αυτή την περίοδο έρχεται σε όλα αυτά, να  προστεθεί και το πρόβλημα, που εντοπίζεται στην συσσώρευση των σκουπιδιών στις γειτονιές. Εάν υποθέσουμε, πως αυτό το Σαββατοκύριακο είχαμε Πάσχα, σας διαβεβαιώνω πως σχεδόν όλοι οι πελάτες μας όπως θα έρχονταν, έτσι και θα έφευγαν, μη μπορώντας να ανεχτούν,  την εφιαλτική κατάσταση που δημιουργούν οι όγκοι των απορριμμάτων, που στοιβάζονται έξω από τις επιχειρήσεις μας… Το μέλλον,  κατά την δική μου εκτίμηση,  αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, τουλάχιστον των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων του Πορτοχελίου, διαγράφεται αβέβαιο… Έχουμε ήδη πιάσει πάτο…»

Η κ. Ελπινίκη Φωστίνη, διαχειρίστρια του ξενοδοχείου «Cosmos», μας αποκάλυψε ως ακολούθως: «Κοιτάξτε να δείτε. Το Πόρτο χέλι, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, στην προσβασιμότητα του από την Αθήνα. Έλληνες και ξένοι τουρίστες «φωνάζουν», για την δυσκολία της διαδρομής, από την Κόρινθο και μετά… Τώρα, αν έρθουμε στα «δικά μας», τι να πούμε; Σε τοπικό επίπεδο δεν γίνεται τίποτα! Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε ως ξενοδόχοι από την κρίση,  έχουμε γεμίσει σκουπίδια. Τι να έρθει να κάνει ο κόσμος  εδώ; Να βλέπει και να μυρίζει τα σκουπίδια; Κανείς τη σημερινή εποχή, δεν θα ανεχτεί να πληρώνει τουριστικές υπηρεσίες και να περιβάλλεται από απορρίμματα! Μίλησα πρόσφατα με παράγοντες του ΕΟΤ, οι οποίοι μου επιβεβαίωσαν πως την εφετινή σεζόν θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών. Δυστυχώς όμως όχι για το Πορτοχέλι!  Εμείς φταίμε,  οι επαγγελματίες και ο Δήμος! Δεν κάνουμε κινήσεις για να βελτιώσουμε την κατάσταση !   Ως ξενοδοχειακό συγκρότημα , είχαμε στο παρελθόν, ένα πρόβλημα με την πλάζ. Έπρεπε να προχωρήσουν κάποιες διαδικασίες, για να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες στους πελάτες μας… Ο Δήμος όμως δεν  μας βοήθησε… Εδώ ως τουριστική επιχείρηση, μόνο πληρώνουμε, πληρώνουμε, πληρώνουμε… Αν  σήμερα είχαμε Πάσχα, εγώ προσωπικά από τους πελάτες μου, θα έτρωγα ξύλο!  Το ξενοδοχείο  Cosmos” αν παραμείνει αυτή η κατάσταση, θα μετονομαστεί σε «ξενοδοχείο των σκουπιδιών»!

Ο κ. Κυριάκος Παυλής , είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος  «Νύμφες». Δραστηριοποιείται στο Πορτοχέλι, τα τελευταία δέκα χρόνια. Μας έδωσε την δική του γνώμη, για τα αίτια και τους υπευθύνους ,που έχουν οδηγήσει στο τέλμα τους ξενοδόχους της περιοχής: « Η περιοχή άρχισε να χωλαίνει τουριστικά, λόγω διαφόρων συνθηκών που άρχισαν να επικρατούν τα τελευταία χρόνια.  Πιστεύω πως το πρόβλημα της τουριστικής ανάπτυξης του Πορτοχελιού, ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα της Αργολίδας περισσότερο και όχι 100% στον τοπικό δήμο..  Η  κάθε δημοτική αρχή, εκτιμώ πως «είχε στο μυαλό της» κάποιο πλάνο για την ανάπτυξη της περιοχής.. ίσως δεν είχε τις δυνατότητες, ίσως δεν έχουμε συμβάλει και εμείς οι επιχειρηματίες. Θα μπορούσαμε με κινητοποιήσεις και συγκεκριμένες προτάσεις να δραστηριοποιηθούμε. Έχουμε αδρανήσει… Για μένα πρώτα φταίει η Νομαρχία μετά ο Δήμος αλλά και εμείς  οι ίδιοι… Αυτές τις ημέρες, τα πάγια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση μεγαλώνουν με την διαρκή παρουσία των σκουπιδιών… η  εικόνα είναι τρομερή… ειδικά σε μια τουριστική περιοχή όπως είναι το Πόρτο χέλι. Θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, για την απομάκρυνσή τους ενόψει του Πάσχα, γιατί μεταξύ των άλλων, θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις και εμείς ως επαγγελματίες.»

 

 

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Μήπως θα έπρεπε να την επεκτείνετε και στους τουριστικούς πράκτορες, τις ταβέρνες και τον Δήμο;

Ανώνυμος είπε...

Στο Τολό, πρώτα οι ξενοδόχοι και μετά όλοι όσοι ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα έφτιαξαν ένα σύλλογο, τον δραστηριοποίησαν, πηγαίνουνους σε εκθέσεις του εξωτερικού ή της Ελλάδας, κάνουν παρεμβάσεις προς την πολιτεία για το αεροδρόμιο, το νερό, τους δρόμους, τα σκουπίδια, τις εκδηλώσεις και πολλά άλλα. Έτσι ζωντάνεψαν τον τουρισμό τους πάλι.
Οι δικοί μας, στην Ερμιόνη και το Πόρτοχέλι, τι από αυτά κάνουν; Τους φταίνε όλοι και όλα εκτός από τους ίδιους.
Είναι καιρός να ανασκουμπωθούν, να επενδύσουν στο προϊόν που πουλάνε και να δουλέψουν όλοι μαζί.
Κ.Δ.