Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Τα σκουπίδια «παραθερίζουν» στο Πόρτο Χέλι

 Διασταύρωση Αγίου Αιμιλιανού και Ερμιόνης  (9 Ιουλίου)
ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ: Θαμπώνουν τα διαμάντια;
Οι παλινωδίες της κεντρικής διοίκησης, και οι συνεχείς μεταβολές του προκρινόμενου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και η αδυναμία της Πολιτείας να δώσει λύση στο πρόβλημα ανεύρεσης χώρου εναπόθεσης των προς επεξεργασία απορριμμάτων της Ερμιονίδας, έχει ως αποτέλεσμα την μεταμόρφωση πολλών σημείων του Πόρτο Χελίου, ενός από τους δημοφιλέστερους  τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, σε περιοχές που θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα.
Επώνυμοι πολίτες, όπως οι: Φωτεινή Λιβανού, Κάρολος Φίξ, Γιώργος Κόβας, Αλέκος Γουλανδρής, Τζώρτζης Παπαναστασίου και Γρηγόρης Μπιρμπιλάκης, μιλούν στην  «Ενημέρωση Πελοποννήσου» και ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης. Για το θέμα τοποθετείται και ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πόρτο Χελίου, Βαγγέλης Παπαστεργίου.

Η κ. Φωτεινή Λιβανού, γνωστή λάτρης του Πόρτο Χελίου,  δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου»: «Είναι ντροπή να αντικρίζουμε αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες στην περιοχή του Πορτοχελίου, με τα σκουπίδια να κατακλύζουν στις γειτονιές. Κινδυνεύουμε όλοι, εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας… Θα πρέπει να παρέμβει άμεσα η Πολιτεία και να λύσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα!»…
Κόστα, Σάββατο 7 Ιουλίου
Οι προσπάθειες που κατέβαλλαν κατά καιρούς, τα τελευταία χρόνια, τόσο ο νυν Δήμαρχος κ. Δημήτρης Καμιζής όσο και ο τέως του Δήμου Κρανιδίου κ. Δημήτρης Σφυρής  προσέκρουσαν πρωτίστως, στην ανακολουθία των οργάνων της Πολιτείας. Η υπόσχεση επικείμενης εξεύρεσης  οριστικής λύσης, με την κατασκευή ειδικών εργοστασίων τα οποία θα υποδέχονταν και θα επεξεργάζονταν τα προϊόντα  της προσωρινής λύσης δεματοποίησης, «παρέμεινε στα χαρτιά».
Η εφημερίδα μας, που πριν από ένα μήνα δημοσίευσε έρευνα για τις επιπτώσεις,  στον τουριστικό κλάδο, από την παραμονή των απορριμμάτων στα περίβλεπτα σημεία των οικισμών και των πόλεων, πραγματοποίησε και νέα έρευνα, αυτή την φορά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την συσσώρευση των απορριμμάτων, στην περιαστική ζώνη του Πορτοχελίου. Εκεί όπου, εύποροι επιχειρηματίες επέλεξαν να εγκατασταθούν, στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία.

Συνομιλήσαμε τον κ. Κάρολο Φίξ ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης στην διαχείριση των απορριμμάτων, με την κατασκευή ειδικού εργοστασίου επεξεργασίας: «Ζούμε σε αυτό το γεωγραφικό διαμάντι που λέγεται Ερμιονίδα… Τα  σκουπίδια που παραμένουν επί  μακρόν στις γειτονιές εγκυμονούν σοβαρότατο κίνδυνο για την δημόσια υγεία όλων μας… Επιπροσθέτως, με αυτήν την κατάσταση που παρουσιάζουμε καταστρέφεται μέρα με την ημέρα η τουριστική εικόνα του Πορτοχελιού! Θα πρέπει, μαζί με την υπόλοιπη Ερμιονίδα,  να τεθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»!
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν  και οι δηλώσεις, του προέδρου του Συλλόγου Φίλων Πορτοχελίου κ. Τζώρτζη Παπαναστασίου: «Εμείς ως θεσμικός πολιτιστικός φορέας της Περιοχής ζητάμε την άμεση διευθέτηση του προβλήματος.. Δεν επαρκεί η απομάκρυνση των είκοσι πέντε τόνων ημερησίως και αυτό αποδεικνύεται από τους όγκους των απορριμμάτων στο κατά τα άλλα πανέμορφο Πόρτοχέλι… Θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει μια άμεση και πιο αποτελεσματική λύση. Να κηρύξει την Ερμιονίδα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης… Το καλοκαίρι δεν βγαίνει έτσι».
Σήμερα, οι Δημότες, οι επισκέπτες και οι παραθεριστές της Ερμιονίδας, υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες,  από την συσσώρευση μεγάλων  όγκων απορριμμάτων στους δρόμους και τις γειτονιές της ευρύτερης περιοχής, ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς, όπως αποδεικνύεται προσωρινής λύσης η οποία δόθηκε, με ειδική ΚΥΑ, η οποία προβλέπει την απομάκρυνση και εναπόθεση στον ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων, εικοσιπέντε τόνων ημερησίως, αντί των 50 τόνων που παράγονται καθημερινώς στην περιοχή.

Το έντονο προβληματισμό τους για την εξέλιξη του μείζονος σημασίας θέματος των απορριμμάτων, εκφράζουν  και άλλοι επώνυμοι παραθεριστές του Πορτοχελίου, μέσα από την «Ενημέρωση Πελοποννήσου». Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, με τον κ. Αλέκο Γουλανδρή,  μας είπε τα εξής: «παρακολουθώ το θέμα στενά και  ανησυχώ για την όλη κατάσταση, με τα σκουπίδια και τους κινδύνους, που ελλοχεύουν πλέον, για την Δημόσια Υγεία… Πρέπει ταχέως, να κάνει κάτι η Πολιτεία»
Πόρτο Χέλι κέντρο Δευτέρα 9 Ιουλίου
 Άμεση  λύση στο πρόβλημα, ζήτησε και ο κ. Γιώργος Κόβας, τονίζοντας πως είναι ανεπίτρεπτες αυτές οι εικόνες στο Πόρτοχέλι το έτος 2013… : «Η Κατάσταση είναι δύσκολη… Δεν είναι δυνατόν να συσσωρεύονται ανεξέλεγκτα οι όγκοι με τα σκουπίδια στις γειτονιές της περιοχής του Πόρτοχελίου. Θα πρέπει το ζήτημα, να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία,  με την δέουσα σοβαρότητα και γρήγορα! … Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος, για την  υγεία όλων μας…»

Ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου, κ. Βαγγέλης Παπαστεργίου, αναφερόμενος στις ανεξέλεγκτες διαστάσεις, που έχει προσλάβει το πρόβλημα των απορριμμάτων, δήλωσε στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου»: «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, με τα μέσα που διαθέτουμε… Όμως δεν μπορούμε, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποτελεσματικά… Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία μας, η νέα και αυξανόμενη ημερήσια παραγωγή των απορριμμάτων, επισκιάζει το έργο μας… Χρειάζεται Πρωθυπουργική παρέμβαση, μέσω του Δήμου, αν θέλουμε να δώσουμε μια «καθαρή» και ουσιαστική λύση άμεσα …Οι μεγαλόσχημοι φίλοι της περιοχής, βοηθάνε ποικιλοτρόπως, όπως η οικογένεια Φίξ, που δώρισε πέρυσι  στην κοινότητα, πενήντα καινούριους κάδους… Είναι και άλλοι που θέλουν και  συνδράμουν στις προσπάθειες μας… Το καλοκαίρι προχωράει και δυστυχώς η κατάσταση θα επιδεινωθεί, διότι υπάρχει στην σύμβαση με τον ΧΥΤΑ των Λιοσίων το ανώτατο όριο, που δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως, τους είκοσι  πέντε τόνους…»

Συναντήσαμε στο Πορτοχέλι τον κ. Γρηγόρη Μπιρμπιλάκη,  έναν από τους πλέον καταξιωμένους μάνατζερ του πλανήτη, στον χώρο της διαφήμισης… Ο ίδιος, διαμένει μόνιμα στην περιοχή και αντιμετωπίζει  την κατάσταση με τα απορρίμματα, με έναν ιδιαίτερο και καυστικό τρόπο: « Από όσα έχω καταλάβει, το μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια, δεν οφείλεται εκατό τοις εκατό, στην οικονομική κρίση. Έχει να κάνει περισσότερο, με το γεγονός ότι δεν έχουμε χώρο, να τα εναποθέσουμε και να τα διαχειριστούμε. Αυτό που με εκνευρίζει, είναι ότι ζούμε σε μια, από τις πιο όμορφες και ακριβές περιοχές της Ελλάδας και αντικρίζουμε, αυτές τις εικόνες… Βέβαια, γίνεται και κάτι καλό μέσα σε αυτήν την  κόλαση, καθώς βρίσκουν τα αδέσποτα ζώα, εύκολα κάτι για να φάνε… Τα συνεργεία του Δήμου, φαίνεται ότι κάνουν προσπάθειες… Πάντως η κατάσταση είναι αηδιαστική και την συναντούμε μόνο, σε τριτοκοσμικές χώρες»

 

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

φτάσαμε να τους ξυπνάνε οι εφοπλιστες