Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Στις διεκδικήσεις των Αθηνών: Καμπόσος και Καμιζής στην πρώτη γραμμή

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημ. Καμπόσος
στην κεφαλή της πορείας των Δημάρχων
Την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εφαρμογή αξιολόγησης εξπρές, από ανεξάρτητη Επιτροπή, όλων των υπουργείων, των φορέων τους, των Περιφερειών και των Δήμων ζήτησε η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ κατά τις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις τους στη Βουλή, με τον πρόεδρο Ευ. Μεϊμαράκη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής,
ήταν στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων


Νωρίτερα το πρωί, οι αιρετοί της χώρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή. Από την Αργολίδα, οι Δήμαρχοι Άργους Μυκηνών και Ερμιονίδας, κ.κ. Δημήτρης Καμπόσος και Δημήτρης Καμιζής, έδωσαν το «παρών» και μάλιστα ήσαν συνεχώς στην πρώτη γραμμή.

Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης υπογράμμισαν ακόμη ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις πλήττουν την αποκέντρωση, πλήττουν την Αυτοδιοίκηση, ενισχύουν το συγκεντρωτικό κράτος σε βάρος των ίδιων των πολιτών.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ζήτησαν από τα κόμματα να στηρίξουν τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης δεδομένου ότι, όπως εξήγησαν, παραβιάζεται  βασική συνταγματική αρχή που απαγορεύει την κατάργηση αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και την επιστροφή τους στο κράτος, μάλιστα, χωρίς αιτιολογημένους λόγους και χωρίς να προκύπτει δημοσιονομικό όφελος.

Τόνισαν ακόμη ότι με τις νέες προβλέψεις για το Παρατηρητήριο, σύμφωνα και με την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και οι δήμοι ουσιαστικά τίθενται σε πλήρη επιτροπεία. Παράλληλα τίθεται και θέμα συνταγματικότητας για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης.

Το απόγευμα αντιπροσωπεία των δημάρχων θα παραστεί στη Βουλή, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να καταλήξει σε νέες αποφάσεις.