Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Προϋποθέσεις για την διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες

Επιτρέπεται η διατήρηση οποιουδήποτε αριθμού ζώων σε κάθε κατοικία με τις εξής προϋποθέσεις:
1.    ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
-Να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα του κυρίου ή κατόχου.
-Να μην παραμένουν σε βεράντες.
-Να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες οι κανόνες ευζωίας των ζώων και οι υγειονομικές για την καθαριότητα και οι αστυνομικές περί κοινής ησυχίας διατάξεις. Η παραβίαση αυτή της διάταξης επισύρει πρόστιμο 300€ ανά ζώο.
-Να είναι σημασμένα και καταγραμμένα.

-Να μην παραμένουν στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Επιτρέπεται όμως η παραμονή τους σε πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτο χώρο και κήπο, εφόσον το αποφασίσουν ομόφωνα οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες. Η παραβίαση αυτής της διάταξης επισύρει διοικητικό πρόστιμο 300€ ανά ζώο.
Ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διατήρηση ζώων σε μια πολυκατοικία. Μπορεί όμως να περιορίσει τον αριθμό τους σε δύο σε κάθε διαμέρισμα, εφόσον πρόκειται για σκύλο και γάτα. Για τα άλλα ζώα δεν υπάρχει περιορισμός, αρκεί να τηρούνται οι διατάξεις για την ευζωία τους, την καλή μεταχείρισή τους, καθώς και οι αστυνομικές και οι υγειονομικές διατάξεις. Η παραβίαση αυτής της διάταξης επισύρει διοικητικό πρόστιμο 300€ ανά ζώο.
2.    ΣΤΙΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, ανεξαρτήτως αριθμού, με τις εξής προϋποθέσεις:
-Nα έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως.
-Να φέρουν βιβλιάριο υγείας.
-Να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων.
-Να τηρούνται οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας. Η παραβίαση αυτής της διάταξης επισύρει διοικητικό πρόστιμο 300€ ανά ζώο.
-Επιτρέπεται η διατήρησή τους σε κήπους, πυλωτές και ταράτσες (συνάγεται εξ αντιδιαστολής αφού επιτρέπεται σε πολυκατοικίες με τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων ιδιοκτητών).

[Το κείμενο είναι συνεισφορά ζωοφιλικού σωματείου «Γνωρίζω, Αγαπώ, Φροντίζω -Γ.Α.Φ», τηλ. 6947984022].
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: