Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΥΓΕΙΑ: Υπερβολική τριχόπτωση στο κουνέλι, που μπορεί να οφείλεται;

Όταν η απώλεια τριχών σε ένα κουνέλι δεν είναι φυσιολογική και συνοδεύεται με άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να σας προβληματίσει έντονα και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα. Πότε και γιατί η τριχόπτωση στα κουνέλια είναι ανησυχητική Υπό φυσιολογικές συνθήκες ένα κουνέλι χάνει μέρος από το τρίχωμα του κάθε τρεις μήνες προκειμένου να ανανεωθεί η γούνα και για να διατηρηθεί η καλή υγεία του δέρματος του. Όταν όμως η τριχόπτωση έχει μεγαλύτερη συχνότητα, οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους και θα πρέπει να είστε κατάλληλα ενημερωμένοι για να ξέρετε πώς να διαχειριστείτε μία τέτοια κατάσταση. 


Σε γενικές γραμμές η πιο συνηθισμένη σειρά με την οποία ένα κουνέλι αποβάλλει το τρίχωμα του είναι στο ξεκίνημα μια ελαφριά τριχόπτωση, ακολουθεί μια πιο έντονη, ξανά μια ελαφριά και εν συνέχεια άλλη μια πιο βαριά, μία διαδικασία που επαναλαμβάνεται και που διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κουνέλια που μπορεί να αποβάλλουν όλο το νεκρό τρίχωμα από τη γούνα τους μέσα σε μία εβδομάδα μόνο. 
Με άλλα λόγια ο χρόνος που το κάθε κουνέλι ανανεώνει το τρίχωμα του διαφέρει από ζώο σε ζώο. Πάντως όποια κι αν είναι η συχνότητα με την οποία αποβάλλει το τρίχωμα του, όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι πολύ σημαντικό να το περιποιείστε σχολαστικά, βουρτσίζοντας το καθημερινά ακόμη και δύο φορές, ώστε το αγαπημένο σας κατοικίδιο να μην καταπίνει πολλές τρίχες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του. 

Πιο συγκεκριμένα, η κατάποση τριχών σε συνδυασμό με τροφή, οδηγεί στην απόφραξη του πεπτικού σωλήνα και προκειμένου να αποφευχθεί μία τέτοια δυσάρεστη κατάσταση, έχετε στη διάθεση του κουνελιού σας κατά την περίοδο της τριχόπτωσης αρκετό σανό και νερό που θα αποτρέψουν μαζί με το χτένισμα, να προκληθεί η συγκεκριμένη επιπλοκή. 
Που μπορεί όμως να οφείλεται η τριχόπτωση που δεν είναι φυσιολογική και διαρκεί πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα από εκείνο που προβλέπεται; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι όπως είναι μεταξύ άλλων άγχος και φόβος από κακομεταχείριση ή από φασαρία που ακούει μέσα στο σπίτι, αλλεργία σε κάποιο υλικό του κλουβιού του ή από τρόφιμο, στην πλήξη επειδή μπορεί να το κρατάτε πολλές ώρες κλεισμένο μέσα στο κλουβί του χωρίς να αναπτύσσει κάποια δραστηριότητα ή σε πιτυρίδα. 

Εκείνο όμως που θα πρέπει να σας ανησυχήσει περισσότερο είναι όταν υπάρχουν κενά στη γούνα του κουνελιού, χωρίς καθόλου τρίχωμα δηλαδή, με το δέρμα να είναι ορατό. Σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το κτηνίατρο σας για να σας κατατοπίσει κατάλληλα και να εφαρμόσει τη θεραπεία που χρειάζεται. 

Να θυμάστε πως η σχολαστική παρατήρηση του κουνελιού σας κάθε μέρα θα σας απαλλάξει από σοβαρά προβλήματα αφού θα εντοπίσετε οποιαδήποτε διαταραχή στην υγεία του ενώ θα βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημα της. Ασφαλώς αυτό ισχύει για κάθε περίοδο ζωής του κουνελιού και όχι μόνο για εκείνη που χάνει το τρίχωμα του. Και όπως προαναφέραμε μην αμελείτε σε καμία περίπτωση το καθημερινό βούρτσισμα του, πολύ περισσότερο όταν το κουνέλι σας ανήκει σε μια μακρύτριχη φυλή. 

www.katoikidio.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: