Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ο Κώστας Φούρκας για τον Πέτρο Τατούλη: "εάν είχε πραγματικά ενδιαφερθεί για τη Λακωνία, δεν θα χάνονταν έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ...είναι Ψεύτης και αριβίστας παλαιάς κοπής"

Κώστας Φούρκας
Ο τελευταίος Νομάρχης του νομού Λακωνίας (πριν η Λακωνία να μετατραπεί σε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου), με δημόσιες δηλώσεις του κατακεραυνώνει τον σημερινό Περιφερειάρχη Πελοποννήσου αποκαλώντας τον, ενυπογράφως, Ψεύτη και Αριβίστα της πολιτικής.
Ο Κώστας Φούρκας, γνωστός για την ευπρέπεια και την ακεραιότητά του, καθ’ όλη την διάρκεια των επανειλημμένων θητειών του σε αιρετά αξιώματα και θέσεις ευθύνης, καταφεύγει στην περιγραφή αυτή του πολιτικού πορτραίτου του Πέτρου Τατούλη, προκληθείς βάναυσα από μία σειρά ψευδών και κατηγοριών που εκστόμισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά την διάρκεια της δημόσιας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της προηγούμενης Δευτέρας.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΥΡΚΑ
Λυπάμαι που τοποθετούμαι προεκλογικά, γιατί ομολογώ δεν ήταν στις προθέσεις μου. Κατόπιν όμως της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 14ης Απριλίου 2014 (Μεγάλη Δευτέρα), αισθάνομαι την υποχρέωση αυτή.
Όλοι γνωρίζουμε, τουλάχιστον οι κάπως μεγαλύτεροι, ότι ο κ. Τατούλης είναι ένα αριβίστας της πολιτικής, παλαιοκομματικής κοπής, που ταυτίζει την πολιτική με το ψέμα.
Ναι, είστε ψεύτης κ Τατούλη.


§  Ψέμα 1ον: Αναφέρατε ότι δεν υπάρχει απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου Λακωνίας για τη μελέτη του Μουσείου της Σπάρτης. Τουναντίον, σχετική με το θέμα απόφαση έχει καταγραφεί στα πρακτικά του Ν.Σ. και συγκεκριμένα σε αυτό της συνεδρίασης της 19ης Απριλίου 2010. Πρόκειται για την με αριθμό 323/2010 απόφαση Ν.Σ. με θέμα «Εκπόνηση Μελέτης Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, προϋπολογισμού 1.200.000,00 ευρώ, και Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού», απόφαση που σημειωτέον ήταν ομόφωνη.
Ας κρατηθεί υπόψη των πολιτών ο ανωτέρω προϋπολογισμός για να συγκριθεί στην πορεία με τον προϋπολογισμό αντίστοιχης μελέτης, αν ποτέ ανατεθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
§  Ψέμα 2ον: Αρνείσθε την ύπαρξη προμελέτης, όταν σε σχετική σύσκεψη των φορέων, τον Ιούνιο του 2011, στο Διοικητήριο, είχατε μεν παραδεχτεί την ύπαρξή της, ανακοινώσει δε την πρόθεση από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου να εκπονηθεί άλλη κατόπιν προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Πράγματι, μέχρι σήμερα, τρία χρόνια μετά, το μόνο που προβάλλετε σχετικά είναι η υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης.
Επιπροσθέτως, σας γνωρίζω ότι ούτε εγώ είτε κάποιο από τα μέλη της οικογένειας μου συμμετέχει σε μελετητικό ή εργοληπτικό γραφείο /εταιρεία δημοσίων έργων. Σε άλλες οικογένειες συμβαίνουν αυτά.
§  Ψέμα 3ον: Αναφέρατε ότι έχουν διενεργηθεί οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις του απαιτούμενου χώρου μέχρι τα όρια του ποταμού Ευρώτα.
Πότε συνέβη και με ποια απόφαση, διότι όλοι εμείς και περισσότερο οι παρακείμενοι ιδιοκτήτες την αγνοούν.
Με όλα αυτά, είναι γεγονός ότι η πόλη της Σπάρτης και γενικότερα η Λακωνία έχασε ένα από τα σημαντικότερα έργα ανάπτυξης.
Και μιας και αναφέρθηκα σε έργα ανάπτυξης, δεν μας έχετε πει πως προγραμματίζετε την ανάπτυξη της Λακωνίας. Τι έχετε δηλαδή προετοιμάσει για τη νέα προγραμματική περίοδο 2013-2020.
Άποψή μας, ΤΙΠΟΤΑ.
Διότι εάν είχατε πραγματικά ενδιαφερθεί για τη Λακωνία, δεν θα χάνονταν έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Ειδικότερα:
§  Ο Δρόμος Σπάρτη – Γύθειο, έργο ενταγμένο στο τομεακό πρόγραμμα του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Ιούλιο του 2008 (μελέτη και κατασκευή), προϋπολογισμού δαπάνης 50 εκατομμυρίων ευρώ, που δυστυχώς λόγω ολιγωρίας έχει παραμείνει σε αρχικό στάδιο, καθώς η μελέτη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
§  Το Τουριστικό Καταφύγιο Γυθείου, έργο ενταγμένο στο τομεακό πρόγραμμα του ΕΟΤ και ώριμο προς δημοπράτηση από το 2010. Και σε αυτή την περίπτωση, λόγω ολιγωρίας στην εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, αξίας 8.000,00 ευρώ με απαιτούμενο χρόνο σύνταξης ενός μηνός, χάθηκε το έργο, τουλάχιστον για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.              
§  Τα δύο υδραυλικά έργα, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΛΤΑΤΖΗΣ του Υπουργείου Γεωργίας το 2008: Το Φράγμα της Κελεφίνας (μελέτη και κατασκευή), προϋπολογισμού δαπάνης 25 εκατομμυρίων ευρώ και το Κλειστό Κύκλωμα Άρδευσης Τρινάσου (μελέτη και κατασκευή), προϋπολογισμού δαπάνης 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία ούτε καν οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και ουσιαστικά χάθηκαν.
Επιπλέον, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας σας είχαμε αφήσει τις ακόλουθες μελέτες σε φάση οριστικής μελέτης:
§  Παράκαμψη Γκοριτσάς – Παράκαμψη Γερακίου – Νέα Γέφυρα στον Πόρο
§  Παράκαμψη Βλαχιώτη
§  Τμήμα Γκαγκανιά – Μολάοι του οδικού άξονα Σπάρτης – Μονεμβασίας
§  Τεχνητός Ύφαλος Μονεμβασίας,
ενώ είχαμε εξασφαλίσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Μολυβιάτη για την Αντικατάσταση της Γέφυρας Ευρώτα στην περιοχή της Σκάλας. Η δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν πόροι κρίνεται ψευδής, μιας και η πρόεδρος του Ταμείου προσφάτως δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα 650 εκατομμύρια ευρώ, που δεν έχουν απορροφηθεί.
Τελικά, το μόνο που πετύχατε είναι να συνεχίσετε τα τέσσερα έργα, που είχαν προενταχθεί από την εποχή του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Χατζημιχάλη.
Μετά από όλα αυτά κ. Τατούλη, σας ταιριάζει το ρηθέν για έναν άλλο παλαιοκομματικό «Τα λόγια σας τα είδαμε και τα έργα σας τα ακούσαμε».

Σπάρτη, 22 Απριλίου 2014
Κώστας Φούρκας
τ. Νομάρχης Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: