Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Απαξιώνει τη Νέα Δημοκρατία η σχέση της με τον Πέτρο Τατούλη»

Η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, ο τ. Νομάρχης και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της περιφέρειας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» δίνει απαντήσεις σε δύο μεγάλα ερωτήματα που ταλανίζουν την πολιτική συνείδηση χιλιάδων Νεοδημοκρατών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
-«Γιατί η Νέα Δημοκρατία, εμμέσως πλην σαφώς στηρίζει τον Τατούλη» και
-«Γιατί να μην ψηφίσουμε τον Πέτρο Τατούλη».
Στο πρώτο ερώτημα, ο τ. Νομάρχης της Νέας Δημοκρατίας απαντά: «…μια κομματική «παρεούλα» στελεχών κατώτερων των περιστάσεων οδήγησε την παράταξη σε αυτή την απαράδεκτη πολιτική απαξίωση με παρελκυστική τακτική στηρίζοντας και προπαγανδίζοντας υπέρ του κ. Τατούλη».
‘Οσον αφορά το δεύτερο, μιλάει επίσης ξεκάθαρα:  «Ελέγχεται για ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις και διακρίσεις … και σε ορισμένες περιπτώσεις ελέγχεται για ανικανότητα και σκοπιμότητα».
Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα, πολιτική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο τ. Βουλευτής και τ. Νομάρχης της Νέας Δημοκρατίας, ιατρός Βασίλης Σωτηρόπουλος.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε σαράντα ημέρες έχουμε εκλογές για την Ευρωβουλή και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού. Όλα τα κόμματα ενώ διακηρύττουν  ότι πιστεύουν στην ακομμάτιστη και ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχουν και στηρίζουν ιδίους συνδυασμούς με διακεκριμένα στελέχη τους. Πώς σχολιάζετε αυτή την αντιφατική τακτική;
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν εκλογές σ’ αυτό το επίπεδο χωρίς πολιτικές προεκτάσεις και επιπτώσεις. Η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας πυλώνας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος που η ύπαρξή του στηρίζεται στην παρουσία και στη λειτουργία κομμάτων.
Πρωταρχική σημασία έχει η πολιτική των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων να είναι πολιτική ισονομίας, διαφάνειας, να εξυπηρετεί τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και να εφαρμόζει ένα ορθολογικό πρόγραμμα.
Η εφαρμογή γενικά των κανόνων της χρηστής διοίκησης προέχει και όχι η κομματική προέλευση. Τα πολιτικά κόμματα γνωρίζοντας την σπουδαιότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών επιδιώκουν συγχρόνως με την επικράτηση των ιδικών τους συνδυασμών προς όφελος των πολιτών, να αξιοποιήσουν και τα αποτελέσματα για γενικότερους πολιτικούς λόγους.
Στη Γαλλία απεπέμφθη ο πρωθυπουργός και άλλαξε η κυβέρνηση μετά την ήττα των σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές και στην Τουρκία ο Ερντογάν πανηγυρίζει για τον θρίαμβο του κόμματός του.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το κόμμα σας η Νέα Δημοκρατία έχει υποψηφίους σε όλες τις Περιφέρειες, στην Πελοπόννησο δεν έχει δώσει στήριξη – από ότι γνωρίζουμε - και σιωπηρά στηρίζει τον κ. Τατούλη τον Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ  του κ. Καρατζαφέρη και άλλων σχηματισμών. Μήπως η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. οδήγησε σε αυτή τη γραμμή ή είναι αδυναμία της Ν.Δ;
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η παράταξή μας στην Πελ/νησο  έχει πολλά και ικανά στελέχη και είχε τη δυνατότητα ορθών επιλογών  προς όφελος της ιστορικής μας περιφέρειας αλλά και για ίδιους πολιτικούς σκοπούς. Δυστυχώς μια κομματική «παρεούλα»  στελεχών κατώτερων των περιστάσεων οδήγησε την παράταξη σε αυτή την απαράδεκτη πολιτική απαξίωση με παρελκυστική τακτική στηρίζοντας και προπαγανδίζοντας υπέρ του κ. Τατούλη.
 Ακόμη και σήμερα που ο συνδυασμός του φυλλορροεί και τον εγκαταλείπουν βασικά στελέχη, όπως ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και τέσσερις αντιπεριφερειάρχες, σπεύδει η Ν.Δ. να τον στηρίξει οδηγώντας στελέχη της προς τον συνδυασμό του και διαπραγματεύοντας μετεκλογικά αξιώματα.
Αυτή η πολιτική συμπεριφορά δεν συνάδει με την ιστορία της Ν.Δ. Είναι ο απόλυτος πολιτικός εξευτελισμός!
Η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ δεν οδήγησε τα δύο κόμματα σε κοινή κάθοδο στις Ευρωεκλογές. Η Ν.Δ. κατέρχεται με το δικό της συνδυασμό τον αυτόνομο και την πολιτική της και το ΠΑΣΟΚ με την επιλογή του.
Οι συνεργασίες γίνονται σε αρχές και προγράμματα και όχι σε κατάργηση κομμάτων.
Η «παρεούλα» της Συγγρού που μεθόδευσε αυτή την πολιτική γραμμή θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον διασυρμό της μεγάλης μας παράταξης. Ο σημερινός εκλεκτός της κ. Τατούλης τον Αύγουστο του 2010 δήλωνε τα εξής: «ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει το κακό παρελθόν της Ν.Δ.  – απέναντι στην Ν.Δ. του κ. Σαμαρά  υπάρχει η Ν.Δ. της απογοήτευσης, της προσδοκίας, αυτή που ντράπηκε από τη Ν.Δ. του Καραμανλή!
Ο κ. Σαμαράς δεν μπόρεσε να καταλάβει το περιεχόμενο της δικής του εκλογής από πολλά μέλη που ήθελαν να έρχεται σε ρήξη με την προηγούμενη ηγεσία »!
Ο κ. Τατούλης όμως ξέχασε ότι ήταν υπουργός της Κυβέρνησης Καραμανλή και η «παρεούλα» των ερασιτεχνών της Συγγρού στέλνει στελέχη στην Περιφέρεια να εξηγήσουν τη σημασία των εκλογών και την αναγκαιότητα των επιλογών της!
Στον προεκλογικό αγώνα του 2010, πέραν από αυτοδιοικητικά θέματα, υπήρχε και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον  του κ. Τατούλη να απαξιώνει το νέο τότε Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Σαμαρά σύμφωνα με την πολιτική γραμμή της ακομμάτιστης και ανεξάρτητης Τοπικής Αυτοδιοίκησης!!
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πώς σχολιάζετε το έργο του κ. Τατούλη στην Περιφέρεια και την τακτική της αντιπολίτευσης  του συνδυασμού σας;
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο συνδυασμός μας με επικεφαλής τον κ. Δράκο  είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να κάνει στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά θα προσπαθήσει μέσα στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού και να βοηθήσει το έργο της πλειοψηφίας, αλλά και να το ελέγχει και να το κρίνει συγχρόνως.
Επαίρεται ο κ. Τατούλης ότι έκανε μεγάλο έργο, ότι είναι ευχαριστημένος, ότι υλοποίησε όλες τις προεκλογικές του εξαγγελίες και δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και ότι το έργο του ξεπέρασε κάθε προσδοκία!!
Προσωπικά φοβούμαι τους ανθρώπους που δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι με τις αποδόσεις τους στις δουλειές τους! Να υποστηρίζουν το έργο τους είναι θεμιτό, να θριαμβολογούν όμως σημαίνει ότι δεν έχουν υψηλούς στόχους και συμβιβάζονται απλά σε μια διαχείριση μέτριων πραγμάτων.
Το ότι τον εγκατέλειψαν και κατήγγειλαν το έργο του τέσσερα σημαντικά στελέχη είναι η επιβεβαίωση της αποτυχίας του.
Τέσσερα χρόνια είχαμε μία καταγγελτική πολιτική για τα προηγούμενα χρόνια. Παρέλαβε καμένη γη και σήμερα έγινε παράδεισος, όπως ισχυρίζεται. Διαρκής υποβάθμιση και μηδενισμός του έργου των προηγουμένων περιφερειαρχών, νομαρχών και δημάρχων. Προκλητική και απρεπής συμπεριφορά προς τους συμβούλους των συνδυασμών της μειοψηφίας – διαρκής καταστρατήγηση του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου – θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως και χωρίς εισηγήσεις – ατέρμονες και εκτός θεμάτων τοποθετήσεις και διάφορες μεθοδεύσεις που προκαλούν ερωτηματικά.
Είχαμε από τον πρώτο χρόνο επισημάνει ότι για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου  θα στηριχθούμε στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις πρωτοβουλίες καινοτομίας.
Εμείς δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός. Το έργο όμως το οποίο έγινε στην Περιφέρειά μας σ’ αυτήν την τετραετία είναι ασήμαντο. Δικαιολογίες ότι σ’ αυτήν την περίοδο δεν είχαμε χρήματα όπως τις άλλες καλές εποχές κ.λ.π. δεν είναι επαρκείς και δεν πείθουν.
Τα έργα που έγιναν ήταν ουσιαστικά προγραμματισμένα και ώριμα από τα προηγούμενα χρόνια τα οποία κατηγορεί ο κ. περιφερειάρχης για απραξία.
Μιλούν διαρκώς για προβολή της «Μυθικής Πελ/νήσου» - πολυδάπανη διαφημιστική εκστρατεία – την ίδια ώρα που τα προβλήματα της περιοχής έχουν επιδεινωθεί. Θέλουμε πολύ χρόνο, αλλά θα απαντηθούν αναλυτικά όλα τα θέματα για να ενημερωθούν πληρέστερε οι πολίτες.
Δεν έχουμε προσδιορίσει ακόμη ούτε το «καλάθι της περιφέρειας Πελ/νήσου» και συστήνουμε εταιρεία μη κερδοσκοπική για αυτό το σκοπό με διοικητικό συμβούλιο, διευθυντή και στελέχη!!
Να ευχηθούμε να μην ακολουθήσει το δρόμο των μη κυβερνητικών οργανώσεων!!
Το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων το ξεχάσαμε.
Μιλούν για αύξηση του τουρισμού – είχαμε πράγματι μία ασήμαντη αύξηση στην  Πελ/νησο. Το αεροδρόμιο Καλαμάτας είναι τελευταίο σε αφίξεις με 90.000,  η μικρή Ζάκυνθος έχει 500.000 αεροπορικές αφίξεις και το Ηράκλειο 1.700.000 !
Να ελπίσουμε ότι οι μεγάλοι οδικοί άξονες με την τελευταία συμφωνία υπουργείων, εργολάβων, τραπεζών και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ολοκληρωθούν για να αλλάξει όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής.
Κατηγορούνται όλοι οι προηγούμενοι για τα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν για μελέτες που δεν έγιναν  και για διάφορες άλλες παραλείψεις. Το κράτος και οι θεσμοί έχουν συνέχεια και σημασία έχει η διαχείριση όλων αυτών των προβλημάτων και η ταχεία υλοποίηση των έργων προς όφελος του Δημοσίου και των πολιτών.
Η λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με τις ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις και διακρίσεις όχι μόνο δεν είναι ικανοποιητική αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ελέγχεται για ανικανότητα και σκοπιμότητα.
Θα μιλήσουμε αναλυτικά όχι μόνο για τα μεγάλα έργα του νομού αλλά για ολόκληρη την περιφέρεια, διότι ο συνδυασμός όλων αυτών – των έργων – διαχείριση απορριμμάτων, έργα αρδευτικά, ύδρευσης, οδικοί άξονες, αεροδρόμια, λιμάνια κ.λ.π. πρέπει να ολοκληρωθούν για να αλλάξει ριζικά η περιοχή μας.
Η υλοποίηση όμως αυτών των έργων δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές και πρακτικές που έγιναν σ’ αυτήν την τετραετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: