Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Τάσος Λάμπρου: Να ζητήσουμε συγνώμη από τους συμπολίτες μας για το αίσχος των σκουπιδιών. Έχουμε όλοι ευθύνες. Και ο Δημ. Σφυρής και ο Δημ. Καμιζής

Τάσος Λάμπρου
Σε μία μακροσκελή δήλωσή του, ο σημερινός Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας, Τάσος Λάμπρου, τονίζοντας ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης, δηλώνει πρόθυμος να συμβάλλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του δυσεπίλυτου προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Ερμιονίδας, σύμφωνα με την ισχύουσα (και στην χώρα μας) Ευρωπαϊκή νομοθεσία..
Προχωρά όμως και σε μια ακόμη παραδοχή, μεγάλης πολιτικής αξίας, που αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις και συζητήσεις στον  χώρο των αυτοδιοικητικών στελεχών. «Αποτύχαμε όλοι μας στην διαχείριση αυτού του βασικού προβλήματος, και πρέπει να ζητήσουμε δημοσίως και ειλικρινώς συγνώμη, από τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν την διαχείριση των κοινών του Δήμου», λέει ο Τάσος Λάμπρου. Καταθέτει τη δική του αυτοκριτική και δημόσια συγνώμη και ζητά την ίδια συγνώμη από τον Δημήτρη Σφυρή και τον Δημήτρη Καμιζή.
Διαβάστε ολόκληρη την δήλωση του Τάσου Λάμπρου, με τίτλο «Η συγνώμη και η αναγκαιότητα μεγάλων μεταρρυθμίσεων»:


Με αφορμή το πρόβλημα της διαχείρισης και της αποκομιδής των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ερμιονίδας  αισθάνθηκα την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να ζητήσω ένα μεγάλο συγνώμη από όλους τους δημότες μας και από όλους τους παραθεριστές και τουρίστες της Ερμιονίδας  για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το μεγάλο ζήτημα της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων μας.

Μια πραγματική μεγάλη και ειλικρινής συγνώμη για το μέρος της ευθύνης που μου αναλογεί τόσο με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου όσο με τη θεσμική ιδιότητα του Προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου που δεν καταφέραμε να δώσουμε μια οριστική λύση στο θέμα της  ολοκληρωμένης  διαχείρισης των απορριμμάτων.
Προσωπικά αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν όμως, όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν είδα καμία τάση αυτοκριτικής  και αυτοαξιολόγησης και από πολλούς άλλους  για τη σημερινή εικόνα που αντιμετωπίζουμε στη Ερμιονίδα.
Με την ευκαιρία αυτή ζητώ και οι άλλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τόσο για τις πράξεις όσο και τις παραλείψεις τους και να μιλήσουν ειλικρινά στους δημότες  να ζητήσουν και αυτοί μια συγνώμη να δείξουμε όλοι ότι υπάρχει και φιλότιμο ότι έχουμε μια αίσθηση συλλογικής ευθύνης απέναντι στον τόπο και τους δημότες μας

-Σε αυτή τη στιγμή καλό είναι να ζητήσει συγνώμη ο  δημοτικός σύμβουλος και νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Δ. Σφυρής για τη λύση που επέλεξε το 2010 για τη εγκατάσταση του δεματοποιητή στη θέση ΣΤΑΥΡΟΣ Διδύμων και δημιούργησε ένα τεράστιο οικολογικό και οικονομικό πρόβλημα για το Δήμο και τους δημότες μας.

Η επιλογή της δεματοποίησης των απορριμμάτων χωρίς εργοστάσιο επεξεργασίας χωρίς προορισμό με ταυτόχρονο  κλείσιμο των ΧΑΔΑ (χωματερών) είναι η κύρια πηγή του προβλήματός μας.  
Την ενέργεια αυτή, την πολιτική αυτή δεν τη υιοθέτησαν οι άλλοι Δήμοι της Αργολίδας έτσι σήμερα αυτοί δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.
-Καλό είναι  να ζητήσει συγνώμη και η σημερινή διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας (από το Δήμαρχο και όλο το δημοτικό συμβούλιο) που κατά την παρούσα δημοτική περίοδο 2011 -2014  δεν έγινε κατορθωτό να λυθεί το πρόβλημα οριστικά.
Κυρίως  πρέπει να εστιαστεί  ότι δεν μπορέσαμε από το Μάρτιο του 2013 μέχρι σήμερα  να υλοποιήσουμε την απαίτηση της Κ ΥΑ (σχετικά με τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Φυλής) να βρούμε χώρο, τόπο εγκατάστασης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, χώρο   για την εγκατάσταση ανακύκλωσης κομποστοποίησης και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για  μια ολοκληρωμένη  εφαρμογή ενός πρότυπου πιλοτικού  προγράμματος ανακύκλωσης.
-Συγνώμη όπως πρέπει να ζητήσουν και όλοι οι αιρετοί Νομάρχες (κ. κ. Σαραβάκος, Σαλεσιώτης, Σωτηρόπουλος) και νομαρχιακοί σύμβουλοι που από το 1995 έως το 2010  δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αργολίδα παραμείναμε στους ΧΑΔΑ και φυσικά δεν εφάρμοσαν ούτε τη νομοθεσία της Ελληνικής πολιτείας ούτε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης σχετικά με την προσαρμογή της χώρας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις πλήρωσαν αρκετά χρήματα για μελέτες  για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν (ΧΥΤΑ) στη Αργολίδα και μείναμε στις μελέτες και στις ανεξέλεγκτες χωματερές δεν έγινε καμία προσπάθεια να προσαρμοστεί ο Νομός Αργολίδας στις περιβαλλοντολογικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.
- Συγνώμη όμως πρέπει να ζητήσει και η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου που και εάν είναι η πρώτη αιρετή διοίκηση σε επίπεδο Περιφέρειας που προχωρά σε μια ολοκληρωμένη λύση και διαφαίνεται η δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος σε όλη τη Περιφέρεια  Πελοποννήσου εντούτοις στη πρώτη της θητεία δεν είχε ξεκάθαρη γραμμή για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Ερμιονίδα είχαμε μόνο υποσχέσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Α. Σας θυμίζω δήλωση Περιφερειάρχη  Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη  στις 4/6/2012 στο Πορτοχέλι περί απομάκρυνσης σύμμεικτων δεμάτων απορριμμάτων από το χώρο του δεματοποιητή που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.
Β. Ψήφιση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, ΠΕ Αργολίδας, Δήμου Ερμιονίδας τον Αύγουστο του 2013 προϋπολογισμού 200.000 ευρώ για την απομάκρυνση σύμμεικτων δεμάτων απορριμμάτων που ποτέ δεν υλοποιήθηκε και τελικά είχαμε μια σύγχυση  αρμοδιοτήτων για τις ευθύνες της Περιφέρειας του Δήμου και δημιουργία μιας σειράς πολλών προβλημάτων που οδήγησαν  και στη σημερινή εικόνα που αποτελεί δυσφήμηση για την Ερμιονίδα. 
Αναμένω και από πολλούς άλλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους να κοιτάξουν «στα μάτια» τους δημότες του Δήμου μας και να τους ζητήσουν μια πραγματική μεγάλη συγνώμη για τη κατάσταση που βιώνουμε το καλοκαίρι του 2014 στο θέμα της διαχείρισης και της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Στο σημείο αυτό όμως και με τη νέα μου ιδιότητα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ» και δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης για τη νέα δημοτική περίοδο 2014-2019.
Δηλώνω ξεκάθαρα ότι για να διαμορφώσουμε μια νέα σελίδα στο τόπο μας, στο Δήμο μας, στην πατρίδα μας υπάρχει η μεγάλη αναγκαιότητα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της πολιτικής και της δημοτικής δράσης, απαιτείται να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία από όπου και αν προέρχεται  να τολμήσουμε τις μεγάλες αλλαγές τόσο σε επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς όσο και επίπεδο πολιτικής δράσης.
Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα υπηρετήσω την ανάγκη των μεγάλων μεταρρυθμιστικών τομών  που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία και ειδικά ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας είναι το κεκτημένο  το οποίο πρέπει να συνοδευτεί από κρίσιμες αποφάσεις και ριζοσπαστικές τομές που θα συνδέει την οικονομική ανάπτυξη  με τη δημιουργία ενός σύγχρονου τοπικού, κοινωνικού κράτους με ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο θεσμό της Τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αναζητούμε το αυτονόητο σε ένα νομό ( Ν. Αργολίδας) σε ένα τόπο στην Ερμιονίδα που εδώ και  20 χρόνια  έπρεπε  να είχαμε προσαρμοστεί στην οδηγία της Ε.Ε. σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος  χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας για να λύσουμε το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι μόνο.
Ο δρόμος αυτός απαιτεί αποφασιστικότητα, συνέπεια, καινοτομία  και υιοθέτηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών και όχι μιας απλής διαχειριστικής λογικής που θα εξετάζει κάθε φορά το πολιτικό κόστος.
Δηλώνω ότι θα συμβάλλω στο μέτρο του θεσμικού μου ρόλου του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης που μου ανατέθηκε μέσω των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων  με γνώμονα στην προσαρμογή της χώρας στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και με άξονα τη ανάγκη μιας μεγάλης  μεταρρύθμισης σε όλους τους τομείς της δημοτικής δράσης

Κρανίδι, 23/7/2014
                                         ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
                                    Πρόεδρος του Δ. Σ  και
                            Επικεφαλής  της Δημοτικής παράταξης
                «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ε Ρ Μ Ι Ο Ν Ι Δ ΑΣ»



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...λόγια, λόγια, λόγια, λόγια. Συγνώμη δε ζητάνε οι άντρες, λύσε το πρόβλημα αλλοιώς παραιτήσου...

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα θα λυθεί όπως ακριβώς είπε ο νεοεκλεγείς στον ΑΝΤ1. Δηλαδή .....περιμένουμε το εργοστάσιο του Τατούλη, κάνουμε κομποστοποίηση(!!!) και ανακύκλωση(!!!).... Αυτά είναι όλα χειροπιαστά έργα και όχι λόγια του αέρα!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

μια ζωή περιμένω...