Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Το έργο ανάπλασης του κέντρου του Άργους δεν θα απενταχθεί. Ο Δημήτρης Καμπόσος, για μια ακόμη φορά θα βγει αληθινός

Ανάπλαση Άργους: Ονειρικές αλλαγές για το κέντρο της πόλης
Η είδηση ανέφερε ότι «σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που έχει ορισθεί ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, την απένταξη σημαντικού αριθμού έργων ΟΤΑ, μερικά των οποίων έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί ή αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο του 2015».
Την ίδια κι όλας ημέρα, κείμενα και δηλώσεις Αργείων δημοσιογράφων, και όχι μόνον, μιλούσαν για «αποφασισμένη απένταξη του έργου ανάπλασης του κέντρου της πόλης του Άργους». Ήταν διακριτή μια ικανοποίηση και μια χαρά (για την απένταξη) που δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί ηθικά, πολιτικά… και επί πραγματικών γεγονότων.
Ηθικά και πολιτικά γιατί, είναι αδιανόητο κάποιος που διακηρύσσει ότι αγαπά το Άργος, να χαίρεται από μία καταστροφή που νομίζει και ελπίζει ότι θα συμβεί, μόνο και μόνο γιατί αντιπαλεύει τον Δήμαρχο που ο λαός εξέλεξε με τη συντριπτική πλειοψηφία του 60% από την πρώτη Κυριακή.
Επί των πραγματικών γεγονότων τώρα.


Η συνάντηση έγινε μεταξύ του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ, Γ. Γιαννούση και της ΕΕΤΑΑ, υπό την ιδιότητά της ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλου. Αφορούσε δε έργα ΟΤΑ τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί πλήρως ή μερικώς. Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Κώστας Ασκούνης, μίλησε για «μπάχαλο που θα δημιουργηθεί από τις δικαστικές προσφυγές εργολάβων που θα ζητούν από τους δήμους τα χρήματα για τη δουλειά που έχουν κάνει και διερωτήθηκε εάν απώτερος σκοπός είναι η κατάργηση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης και ο εκτοπισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ΕΣΠΑ».
Στην ειδησεογραφία αναφέρεται ότι, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο καθορισμός νέας διαδικασίας πληρωμής μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας (όπως στα υπόλοιπα έργα ΕΣΠΑ). Αναφέρεται ακόμη ότι από το νέο πακέτο στήριξης, το 35%, δηλαδή περίπου 4 δις θα τα διαχειρισθούν οι αιρετές Περιφέρειες.
Λειτουργικά λοιπόν, καταλήγει κάποιος καλόπιστος μελετητής, ότι το θέμα δεν είναι η απένταξη έργων των Δήμων αλλά η αλλαγή των δομών εξυπηρέτησης της χρηματοδότησής τους.
Οι διαμαρτυρόμενοι είναι θεσμικοί παράγοντες της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι οι Δήμοι και όχι οι Περιφέρειες. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) κ. Ασκούνης, δεν μίλησε για απώλεια των έργων αλλά για «κατάργηση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης και για εκτοπισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ».
Το έργο ανάπλασης του κέντρου του Άργους είναι έργο την ευθύνη του οποίου έχει η Περιφέρεια και δημοπρατείται στις 9 Σεπτεμβρίου με διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν ήδη 10 μεγάλες εταιρείες.
Με δεδομένη την ύπαρξη του προηγούμενου ύπαρξης «έργων γέφυρας», στην διαδικασία μετάβασης από το 3ο στο 4ο Πακέτο στήριξης, εκτιμάται πως, και εδώ, οι υποδυόμενοι τις Κασσάνδρες (δημοσιογράφοι και μη) θα διαψευσθούν.

Το, παρελθόν, η λογική και οι πράξεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και ο Δημήτρης Καμπόσος, για μια ακόμη φορά θα βγει αληθινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: