Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Το μακρύ χέρι των τραπεζών αλλάζει τα πάντα στις ιχθυοκαλλιέργειες

Η πιστωτική ασφυξία που επέβαλλαν οι τράπεζες στις μεγάλες μονάδες παραγωγής τυποποίησης και εμπορίας εκτρεφομένων ψαριών, έρχεται να αξιοποιήσει τον πρόσφατο νόμο της μνημονιακής συγκυβέρνησης και «να βάλλει χέρι», στις διοικήσεις και τη στρατηγική των επιχειρήσεων.
Η βίαια αλλαγή της κεφαλαιουχικής σύνθεσης υγειών –εξαγωγικών μονάδων που οδηγήθηκαν σε κατάρρευση, ονομάσθηκε (κατ’ ευφημισμό)… αναδιάρθρωση.
Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες οδηγούν σε μείωση της παραγωγής, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο στην Τουρκία για να αναλάβει τα σκήπτρα του κλάδου. (Σήμερα η Τουρκία διαθέτει 2.000 χιλιάδες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών και παράγει 220 χιλιάδες τόνους, από τους οποίους οι 110.000 αφορούν σε λαβράκι και τσιπούρα).


Γ. Στεφανής
ΣΕΛΟΝΤΑ
Το πράσινο φως από τη γενική συνέλευση των μετόχων της αναμένει η Σελόντα προκειμένου να ξεκινήσει η εν πολλοίς αναμενόμενη αναδιάρθρωση της εταιρείας. Έπειτα από διαρκείς αναβολές, η νέα έκτακτη Γ.Σ. ήταν προγραμματισμένη για χθες Παρασκευή 22 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και υπό την αίρεση να υπάρξουν μεταβολές πριν την έγκριση από τη γενική συνέλευση, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει την κεφαλαιοποίηση δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ (προβλέπεται και η καταβολή μέχρι 20 εκατ. ευρώ από έναν ή περισσότερους νέους επενδυτές), τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών και την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων ύψους έως 105 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία της Σελόντα που βαρύνεται από τραπεζικές υποχρεώσεις 193,5 εκατ. ευρώ με τις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Αττικής και Γενική) για την αναδιάρθρωση του δανεισμού και την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης απαιτείται να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί διαφωνίες μεταξύ των βασικών μετόχων, της οικογένειας Στεφανή και της Linneaus Capital, συμφερόντων του επιχειρηματία Kahka Bernukize, που κατέχει το 19,02% της εισηγμένης. Η διοίκηση του ομίλου έχει εκτιμήσει πως όλες οι απαιτούμενες ενέργειες μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2014 ή τους πρώτους μήνες του 2015.
ΝΗΡΕΑΣ
Εξελίξεις δρομολογούνται και στο Νηρέα καθώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί από τις τράπεζες, παρότι αυτό αναμενόταν να γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Η εταιρεία αναμένει ότι η κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων θα κυμανθεί στα 50-60 εκατ. ευρώ σε σύνολο δανεισμού 226 εκατ. ευρώ και ότι θα εκδοθούν νέα ομολογιακά δάνεια, ώστε να αναχρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητες. Για ένα σημαντικό τμήμα των δανείων, που φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ, επιδιώκεται αναχρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους, ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους εξυπηρέτησης κοντά στο 5%. Ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια, τα οποία δεν μπορούν να κεφαλαιοποιηθούν.
Αρ. Μπελλές
ΔΙΑΣ
Επίσης για τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να υπάρχει εμπλοκή με μία εκ των πιστωτριών τραπεζών στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει και την είσοδο στρατηγικού εταίρου. Κεντρικό σημείο του επιχειρηματικού σχεδίου που συμπεριλήφθη στην αίτηση για την υπαγωγή της Δίας σε καθεστώς εξυγίανσης αποτελεί η δραστική απομείωση του συνολικού χρέους (εκτιμάται ότι ανέρχεται σήμερα σε 160 εκατ. ευρώ)  και η ρύθμιση του δανεισμού της εισηγμένης σε βιώσιμα επίπεδα. Προϋπόθεση, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, αποτελεί η κεφαλαιοποίηση τραπεζικών απαιτήσεων ύψους 71 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστού περίπου 56% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού.
Το ενδιαφέρον για την αναδιάρθρωση του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών έχει πλέον ξεφύγει από τα στενά ελληνικά σύνορα, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Είναι ενδεικτικό πως ο Γ. Στεφανής, επικεφαλής της Σελόντα, ανέφερε στην αναβληθείσα έκτακτη Γ.Σ., πως η ιχθυοκαλλιεργητική Ευρώπη, από Νορβηγία μέχρι τα Κανάρια Νησιά,  παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την κατάληξη που θα έχει η ελληνική κρίση, δεδομένης της θέσης των εγχώριων εταιρειών στην αγορά μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: