Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Δεν έφταναν τα πρόστιμα για σκουπίδια, τώρα μπαίνουν πρόστιμα και για τα λύματα

Μανιάτης, Ντινόπουλος και Χαρδούβελης υπέγραψαν την προβλεπόμενη από το νόμο 4042/2012 Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ (οικ.34611.ΦΕΚ 2113/Β/1-8-2014), και τέθηκε σε ισχύ. Η ΚΥΑ προβλέπει την απ’ ευθείας παρακράτηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων, των προστίμων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωδικαστηρίου της, για παράνομες χωματερές και διάθεση λυμάτων.
Η Ερμιονίδα εμπίπτει και στις δύο κατηγορίες, αφού είναι γνωστό πως έχει πρόβλημα και με τα σκουπίδια και με τα λύματα.

Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι γνωστό και δύσκολα θα επιλυθεί την επόμενη 2ετία, ακόμη και αν η Δημοτική Αρχή προσπαθήσει να χωροθετήσει νέους χώρους για κομποστοποίηση και  μεταφόρτωση ανακυκλώσιμων.
Έτσι, η χρησιμοποίηση του Σταυρού Διδύμων, με τις όποιες εργασίες απομάκρυνσης μέρους των υφιστάμενων σκουπιδόβουνων και μερικής αποκατάστασης του χώρου, εμφανίζεται να είναι αναπόφευκτη, για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Στο πρόβλημα των λυμάτων όμως, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή, το αδιέξοδο είναι μεγαλύτερο και φαντάζει δυσεπίλυτο.
Στο Κρανίδι στην Κοιλάδα και στο Πόρτο Χέλι, το υποτυπώδες δίκτυο που υπάρχει δεν έχει αποδέκτη των διοχετευόμενων λυμάτων τα οποία και καταλήγουν στα χωράφια. Στην Ερμιόνη τα λύματα προωθούνται ουσιαστικά ανεπεξέργαστα, στη θάλασσα, σε μικρή απόσταση από την ακτή και για τη Θερμησία καλύτερα να μη μιλάμε..
Η κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει εκτός του καταλογισμού και τον επιμερισμό αναλόγως του πληθυσμού και των προσπαθειών που η Δημοτική Αρχή θα έχει καταβάλλει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Δυστυχώς, τα νέα για το δήμο Ερμιονίδας είναι χειρότερα και από μαύρα. Ο Δήμος αξιολογείται με βάση τα κριτήρια της απόφασης και κατατάσσεται, ως προς τον βαθμό συμμόρφωσης, στην κατηγορία Μηδενική. Δηλαδή ολοκληρωτική παρακράτηση του επιβαλλόμενου προστίμου.
Κατά συνέπεια, και για να μην χρεοκοπήσει ο Δήμος και υποχρεωθεί να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού και αναστολή λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών που έχει, θα πρέπει να μετακυλύει  τα πρόστιμα στους κατοίκους, πολλαπλασιάζοντας τα τέλη καθαριότητας και τα τέλη αποχέτευσης.
Υπάρχει λύση για το πρόβλημα; Αυτό θα το δείξει ο χρόνος η αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής του νεοεκλεγέντος Δημήτρη Σφυρή και η ομοψυχία που θα πρέπει να δείξουν όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κληρονομιά του Καμιζή στον διάδοχό του είναι φοβερί.
Ν.Κ.

Ανώνυμος είπε...

με εισήγηση Μανιάτη και έγκριση Ντινόπουλου τα πρόστιμα που θα φάμε.Χα.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν δύο είδη προστίμων. Αυτά της Ευρώπης και αυτά του Τατούλη. Αυτά της Ευρώπης είναι παράνομα, λέει η ΚΕΔΕ. Τα άλλα του Τατούλη να τα πληρώσει η Περιφέρεια λέει πρόσφατη δικαστική απόφαση.
Οπότε μπορεί και να γλυτώσουμε...