Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ένστολοι της ΕΛΑΣ έφτασαν στα όριά τους. Η πολιτική του Ράβε - Ξήλωνε, Κόβε - Κλείνε, Κορόϊδευε και … χτύπα τους στην πλάτη, δεν γίνεται άλλο ανεκτή

Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη διαδήλωση
Αν θα θέλαμε να καταγράψουμε την πορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, και των ενστόλων που την συγκροτούν, με λίγες λέξεις, θα λέγαμε: «Ράβε – ξήλωνε! Κόψε –κόψε! Κλείσε –Κλείσε! Κορόϊδεψε – κορόϊδεψε! και …χτύπα τους στην πλάτη»!
Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Αστυνομία έχει γίνει πεδίο πειραματισμού, με τρεις μέχρι στιγμής ριζικές μεταβολές του διοικητικού και επιχειρησιακού της μοντέλου, με αποτέλεσμα οι αριθμοί να ευημερούν και η εγκληματικότητα να μειώνεται …στα χαρτιά.
Οι ένστολοι που συγκροτούν την ΕΛ.ΑΣ. έχουν αντιμετωπίσει 5 διαφορετικές περικοπές στους μισθούς και τις άλλες παροχές, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει (πέρα από την ψυχική του ηρεμία) το 32% των συνολικών αποδοχών τους.
Πλήθος Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών έχουν κλείσει (όπως και Παραγωγικές Σχολές του Σώματος), χωρίς τα μέσα, οι υποδομές και η εκπαίδευση να έχουν αυξηθεί.
Τα κυβερνητικά κόμματα, τους έχουν γεμίσει με αλλεπάλληλες υποσχέσεις αλλά στην πράξη, αρνούνται (μέχρι στιγμής) ακόμα και την εφαρμογή Δικαστικών αποφάσεων που τους δικαιώνουν.
Υπάρχει όμως κάτι στο οποίο η θέση των ενστόλων έχει βελτιωθεί. Στις κηδείες των αδικοχαμένων συναδέλφων τους πηγαίνουν υπουργοί και εκπρόσωποι κομμάτων όπου κάνουν δηλώσεις κατά της βίας.

Τις συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών στην δομή, την λειτουργία και τις αμοιβές των ενστόλων τις βιώνουν, στην αποστολή τους και στην οικογενειακή τους ζωή, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μιλήσαμε γι’ αυτά με τον Πρόεδρο των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας, Γιώργο Παπαθεοφάνη, που μας απάντησε «σε ότι τον ρωτήσαμε».


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι αλλαγές στην οργάνωση του Σώματος, πως επέδρασαν στην λειτουργία και την αποδοτικότητά του;
ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ: Είναι μια αναδιοργάνωση που εξ αρχής έδινε την εντύπωση ότι οι συντάκτες και οι εμπνευστές της είχαν βάσιμες ανησυχίες ότι θα συναντήσει εμπόδια στην εφαρμογή της. Για τον λόγο αυτό είχαν προνοήσει και φροντίσει να δώσουν τη δυνατότητα μετάλλαξης του νόμου εκτός Βουλής ώστε, με Προεδρικά Διατάγματα να μπορούν εύκολα να πραγματοποιούνται αλλαγές ως προς την βελτίωση του νόμου, πράγμα το οποίο έγινε πρόσφατα, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες.
Είναι μια αναδιοργάνωση η οποία πραγματοποιήθηκε «σε γοργό ρυθμό» από την κεφαλή της ΕΛ.ΑΣ. (Αρχηγείο) προς την βάση αλλά …κάπου κόλλησε, μέχρι να συνταχθούν τα νέα Προεδρικά Διατάγματα για να επανέλθουμε στα παλιά επίπεδα λειτουργίας με μικροαλλαγές στους τίτλους των Υπηρεσιών.
Όμως, το κόστος της αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ. δεν μας είπε κανείς υπεύθυνα σε τι ποσό ανέρχεται, ούτε αν είχαν συνταχθεί εξ αρχής ανάλογες μελέτες από την αρμόδια υπηρεσία όπου θα προέβλεπαν το απαιτούμενο χρηματικό ποσό.
Τα έξοδα όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών μόνο για την αντικατάσταση σφραγίδων, καθώς άλλαξαν οι τίτλοι των υπηρεσιών, ή την εκτύπωση νέων Δημοσίων εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ με νέους τίτλους Υπηρεσιών και αλλαγή προγραμμάτων των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για διόρθωση των τίτλων Υπηρεσιών δεν είναι καθόλου αμελητέα και δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο αυτό.

Τα περισσότερα αλεξίσφαιρα έχουν λήξει και δεν παρέχουν προστασία
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα κενά στην δύναμη εξακολουθούν να υπάρχουν;
ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ: Τα κενά στην δύναμη του Σώματος εξακολουθούν να υπάρχουν. Λείπουν περίπου 6.700 αστυνομικοί υπάλληλοι και αυτό είναι εγκληματικό για την σωστή αστυνόμευση. Να σκεφθείτε πως, έκαναν την αναδιοργάνωση χωρίς να αλλάξουν το οργανόγραμμα.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η υλικοτεχνική υποδομή που σας παρέχεται, που βρίσκεται εν σχέση με τις ανάγκες;
ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ: Στην υλικοτεχνική υποδομή υστερούμε σημαντικά. Η πλειοψηφία του συνόλου των οχημάτων είναι παλιά αυτοκίνητα και μηχανές με πολλά χιλιόμετρα γραμμένα στο κοντέρ τους. Οχήματα που παρουσιάζουν μηχανικά προβλήματα, για να επισκευασθούν, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να εγκριθούν οι δαπάνες για τα χρηματικά ποσά. Θα έπρεπε να ελέγχονται κάθε 2 χρόνια αλλά… αν τα σταματήσει κάποιος τροχονόμος θα κόψει κλίση στον ιδιοκτήτη επειδή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.
Να σας πω ότι τα αλεξίσφαιρα που φοράμε στις επιχειρήσεις, στην πλειοψηφίας τους έχουν ληγμένες διάρκειες ζωής. Και όμως …τα χρησιμοποιούμε και τρέμει η ψυχή μας.
Ένα ευχάριστο είναι ότι, πρόσφατα, μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, χορηγήθηκαν στην Τροχαία 6 οχήματα και 6 μηχανές, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας.
Οι ένστολοι όλων των βαθμίδων έχουν μείωση απολαβών
που κυμαίνεται από 32% έως 41%
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πόσο μειώθηκαν οι αποδοχές σας και οι πάσης φύσεως παροχές;
ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ: Υποστήκαμε επανειλημμένες περικοπές σε μισθό, σε επιδόματα και σε παροχές. Συνολικά οι συνάδελφοι έχουν χάσει από 32% έως 41% από τις προ τριετίας αποδοχές τους, ανάλογα με την περίπτωση του καθενός.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πως αντιμετωπίζετε όσα ακούγονται πως θα σας δώσουν τα παρανόμως κατακρατηθέντα, με το ένα χέρι και θα σας τα πάρουν με το άλλο; 
ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ: Είμαστε πολύ απογοητευμένοι και θεωρούμε ότι μας κοροϊδεύουν. Χρειάστηκε να καταφύγουμε στα Δικαστήρια για να εκδοθεί εντολή να εφαρμόσει η κυβέρνηση την δικαστική απόφαση που μας δικαίωνε.  Πρέπει να τηρούν το νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις, όπως ζητάνε και από εμάς να κάνουμε το ίδιο.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τι σημαίνει για σας η λύση «πάρτε δάνεια», που προωθεί η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσετε τα οικονομικά σας προβλήματα;
ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ: Σημαίνει πως η Πολιτεία βλέπει ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα από τις μεγάλες μειώσεις μισθών και παροχών που υποστήκαμε και αναγνωρίζει τις δυσκολίες στην επιβίωση των συναδέλφων, καθώς και τις μεγάλες υποχρεώσεις από στεγαστικά δάνεια που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Αντί να μας αποκαταστήσουν τους μισθούς μας λένε «πάρτε δάνεια» για να σώσετε τα σπίτια σας, ενώ στην ουσία έτσι χρεωνόμαστε περισσότερο. Και να σας πω και το άλλο. Το πλήθος των αιτήσεων που έχουν γίνει φανερώνει την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Έλληνας Αστυνομικός. Πρόσφατα, ακόμα και αυτά τα δάνεια κόπηκαν από ορισμένους κλάδους γιατί δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η πολιτεία.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ποιο είναι το πορτραίτο του Αστυνομικού στην Αργολίδα;
ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ: Οι αστυνομικοί της Αργολίδας είναι στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι Σχολών της Αστυνομίας, αντίστοιχων με ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Διαθέτουν μεγάλο φιλότιμο ως προς τις ώρες εργασίας, υπεραπασχόλησης, και προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών όπως και για την ασφάλειά τους. Έχουμε γνώση των προβλημάτων και προσπαθούμε, παραμερίζοντας τα δικά μας να δώσουμε τις αναγκαίες λύσεις.

Την επόμενη Παρασκευή, στο δεύτερο και τελευταίο τμήμα της συνέντευξης θίγονται θέματα όπως:
** Το στρατόπεδο «φιλοξενίας» παρανόμως εισελθόντων μεταναστών.
** Πως λειτουργούν οι γυναίκες αστυνομικοί στην υπηρεσία.
** Τι γίνεται με την μικροεγκληματικότητα και τα ναρκωτικά.
** Αν υπάρχει λύση στο πρόβλημα των παραβατικών Ρομά και

** Πόσο επικίνδυνο είναι το επάγγελμα του Αστυνομικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: