Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ο τελευταίος Μεγάλος Ήρωας του Ναυπλίου. Η συνεισφορά του στρατηγού Βάσσου Βραχνού στην εποποιία του 1940

Μία επίκαιρη εκδήλωση -παρουσίαση βιβλίου- έγινε, προς τιμήν του Στρατηγού Βάσσου Βραχνού, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014 στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιον.
Συγγραφέας  του βιβλίου είναι ο Αντιστράτηγος Ε.Α. Βασίλειος Παπαδήμας σύζυγος της μοναχοκόρης του Στρατηγού, Αγγελικής Βραχνού. 

Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, είχε ως κίνητρο για την συγγραφή του βιβλίου, τον απεριόριστο θαυμασμό για τον πεθερό του. Θεώρησε πως η απόδοση στης ιστορικής αλήθειας ήταν καθήκον και έργο ζωής γι’ αυτόν. Συγκέντρωσε όλες τις καταγραφές του Στρατηγού Βραχνού και όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τον βοηθούσαν να εκδώσει την ιστορία του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Ο γνωστός για τις επιμελημένες και έγκυρες στο περιεχόμενο εκδοτικός οίκος ΕΡΩΔΙΟΣ, ανέλαβε την έκδοση και την προώθηση του βιβλίου.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο βουλευτής  της ΝΔ  κ. Γιουλέκας ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο δημοτικός σύμβουλος (επικεφαλής της αντιπολίτευσης) Χρήστος Γραμματικόπουλος, ο τέως νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο τέως εκπρόσωπος  τύπου του ΝΑΤΟ κ. Θεοδωρακίδης ταξίαρχος ε.α., ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Κωνσταντίνος Οικονόμου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων και περισσότεροι από 150 Δημότες.
Λίγα λόγια για το βιβλίο


Ο Βουλευτής και τ. υπουργός κ. Γκιουλέκας
παρουσίασε το βιβλίο στο Βυλευτικό
Το βιβλίο είναι μια ακριβής και ντοκουμενταρισμένη καταγραφή όσων συνέβησαν από την πρώτη μέρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος, μέχρι και την απόκρουση της μεγάλης ιταλικής εαρινής αντεπίθεσης «PRIMAVERA» (αυτά που στο σχολείο μαθαίναμε επιγραμματικά «πετάξαμε τους Ιταλούς στη θάλασσα»), γεγονότα στα οποία ο Στρατηγός Βραχνός ήταν πρωταγωνιστής. Είναι μια «αφήγηση» πολεμικών γεγονότων, πλαισιωμένη από στρατιωτικά έγγραφα, διαταγές, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα μαχών, βιβλιογραφία τρίτων (π.χ. Άγγελος Τερζάκης) και αποδεικτικά των τιμών που έλαβε ο Στρατηγός από την ηγεσία της χώρας αλλά και το Δήμο Ναυπλιέων.
Ο Στρατηγός Βάσσος Βραχνός, Υφυπουργός Εσωτερικών, Βουλευτής Αργολίδας, «παιδί» του Ναυπλίου, έμεινε γνωστός στην Ιστορία ως ο «Νικητής της Πίνδου» (1940), αλλά κυρίως ως ο ηγέτης του ελληνικού πολεμικού θριάμβου απέναντι στη σφοδρή Εαρινή Ιταλική Αντεπίθεση (1941) που άλλαξε τον ρου του Β. Παγκοσμίου Πολέμου. 
Ο Βουλευτής Αργολίδας και υφυπουργός Αθλητισμού
μίλησε για τον στρατηγό Βραχνό
Και αυτό γιατί ο Χίτλερ που είχε ήδη σαρώσει όλη την Ευρώπη δεν υπολόγισε σωστά το εμπόδιο της Ελλάδας. Πίστευε πως θα ήμασταν εύκολη λεία για τους σύμμαχούς του Ιταλούς. Όταν διαπίστωσε πως επί ένα χρόνο η Ελλάδα ήταν απόρθητη, έστρεψε την προσοχή του στη χώρα μας αναβάλλοντας την εισβολή στη Ρωσία. Δυστυχώς κατάφερε να πάρει την Ελλάδα, έχασε όμως πολύτιμο χρόνο. Αντί να εισβάλλει στη Ρωσία το καλοκαίρι όπως προγραμμάτιζε, έπεσε πάνω στον Ρωσικό Χειμώνα που πάγωσε για πάντα την τρομερή γερμανική στρατιωτική μηχανή. Ήταν η αρχή του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγετική και στρατηγική του ευφυία διδάσκεται σε πολλές στρατιωτικές σχολές στον κόσμο. Συγκαταλέγεται επάξια στους τελευταίους μεγάλους Έλληνες ήρωες. Και αδιαμφισβήτητα είναι ο τελευταίος μεγάλος ήρωας του Ναυπλίου.
Ο γνωστός εκδότης Γιάννης Σχοινάς υποδέχθηκε τον τ. Υπουργό στο Βουλευτικό του Ναυπλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: