Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η ανεργία, το νερό, τα δάση και η επιχειρηματικότητα ήταν τα θέματα συζήτησης της διοίκησης του ΕΒΕ Αρκαδίας με Γ. Διδασκάλου, Δ. Μήλιο και Ιωάννη Καρβέλη

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου κ. Γεώργιο Διδασκάλου, τον Περιφερειακό Διευθυντή ΟΑΕΔ κ. Ιωάννη Καρβέλη και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου κ Δημήτρη Μήλιο, στα γραφεία του ΕΒΕ Αρκαδίας, με πρωτοβουλία του Πρόεδρου του ΕΒΕΑ, Ιωάννης Μπουντρούκα. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε θέματα επιχειρηματικότητας και του ΟΑΕΔ σε θέματα που αφορούν τα μέλη του Επιμελητηρίου.
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, διατύπωσε την άποψη ότι θεωρεί «μεγάλα» τα ποσοστά που παίρνουν οι διαχειριστές των προγραμμάτων (συμβουλευτικές και διάχυση της πληροφορίας) σε σχέση με το ποσό που αποζημιώνονται οι άνεργοι από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. «Αν και το Επιμελητήριο είναι διαχειριστής συμπράξεων και προγραμμάτων επιμένουμε ότι το ποσοστό που διεκδικούμε, βάση νόμου, πρέπει να μειωθεί και να το κερδίσει ο άνεργος» τόνισε ο κ. Ιωάννης Μπουντρούκας.


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εμπλουτισμού με νέα σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολών του ΟΑΕΔ.
 Ο Περιφερειακός Διευθυντής ΟΑΕΔ κ. Ιωάννης Καρβέλης ζήτησε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για την τοπική αγορά με ειδικότητες που είναι σε έλλειψη και δεσμεύτηκε ότι θα λειτουργήσει βάση των αναγκών που θα του υποδείξει η αγορά εργασίας. Έκανε επίσης αναφορά στο νέο πρόγραμμα που θα επιδοτεί την πρακτική άσκηση και αποφοίτων ΑΕΙ καθώς και για τα προγράμματα Καινοτομικής  Επιχειρηματικότητας Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Τα προβλήματα στην διαχείριση των Υδάτων και Δασών που δημιουργούν κωλύματα εκτός των άλλων και σε επιχειρηματικές επενδύσεις, ήταν το βασικό θέμα που επικεντρώθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου κ. Γεώργιος Διδασκάλου. Αναφέρθηκε στις πιεστικές συνθήκες που έφεραν λάθη και στρεβλώσεις στο σύστημα και μίλησε για την στήριξη της επιχειρηματικότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας όπως την λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα, που θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πάτρας και Ινστιτούτα και Επιστημονικά κέντρα. Τόνισε ακόμη ότι, «Πρέπει να απαλύνουμε την επιχειρηματικότητα με διαρθρωτικές αλλαγές για να μην υπάρχει η γραφειοκρατία καθώς και με βιώσιμες θέσεις εργασίας. Γι’αυτό και ο κεντρικός πυλώνας του νέου ΕΣΠΑ αφορά την στήριξη της επιχειρηματικότητας.  Πρέπει όμως να παράξουμε νέα ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες για να γίνουμε ανταγωνιστικοί»
Όσον αφορά στην διαχείριση δασών ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι η Αρκαδία προχωράει την διαδικασία των δασικών χαρτών και ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρχουν δασικοί χάρτες. Προανήγγειλε την αγορά νέων μηχανημάτων και αυτοκινήτων και βεβαίως, την στελέχωσή τους με νέο προσωπικό.
Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου κ Δημήτρης Μήλιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρατηρούνται, μετά τις διαδοχικές παρατάσεις για την έκδοση αδειών χρήσεων νερού. Στην διάρκεια της συζήτησης ενημέρωσε για την νέα ΚΥΑ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει το «ιδιοκτησιακό», που αποτελεί το σημαντικότερο μέχρι σήμερα πρόβλημα των κατόχων γεωτρήσεων που επιθυμούν να τις νομιμοποιήσουν.
Από τη συνάντηση προέκυψε για άλλη μια φορά η στενή συνεργασία και η επιθυμία για κοινή δράση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και προγραμματίσθηκε μία ενημερωτική εκδήλωση με την συνεργασία της Υπηρεσίας Υδάτων προκειμένου να ενημερωθούν επαγγελματίες, αγρότες και πολίτες αναλυτικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: