Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ο Κώστας Κόλλιας ξεσπάθωσε κατά των γραφειοκρατών για τις παρακρατήσεις της Ενιαίας Ενίσχυσης των αγροτών

Κόλλιας: "Δεν υπάρχει νόμος για παρακράτηση
της Ενιαίας Αγροτικής Ενίσχυσης"

«Είμαι αναγκασμένος να επισημάνω ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες νομίζουν ότι έχουν ανακαλύψει τον τρόπο που θα σώσουν το ταμείο του ΟΓΑ, προβαίνοντας σε αυθαίρετες ερμηνείες, τόσο του εθνικού, όσο και του κοινοτικού δικαίου. Ανεξάρτητα ωστόσο από το πώς θα ερμηνεύσουμε τους νόμους, σημασία έχει εάν έχουμε τη θέληση και τη βούληση να κρατήσουμε ζωντανό τον αγροτικό κόσμο και την αγροτική παραγωγή. Μετά την εξόντωση των αγροτών, ο ΟΓΑ δεν θα έχει λόγο ύπαρξης», δήλωσε ο Βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας, παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με το θέμα του συμψηφισμού της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών με οφειλές τους προς τον ΟΓΑ.

Στην ομιλία του, ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο μεσολαβητής, αφού σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο «σκοπός του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι: η διαχείριση των πιστώσεων του ευρωπαϊκού γεωργικού ταμείου αγροτικής ανάπτυξης …» και «η πρόληψη και η πάταξη κάθε ατασθαλίας σε βάρος των παραπάνω πιστώσεων». Άρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει χρέος να προστατεύσει τους αγρότες εφόσον κάποιος θέλει να παρακρατήσει χρήματα τα οποία, όπως λένε οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, πληρώνονται απευθείας και στο ακέραιο στους αγρότες.
Ο Κανονισμός 1782 του 2003 στο άρθρο 28, αλλά και ο Κανονισμός του 73/2009 στο άρθρο 29 αναφέρουν επί λέξει «οι ενισχύσεις στα πλαίσια των καθεστώτων στήριξης καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους». Γι’ αυτό λέγονται άμεσες ενισχύσεις. Παλαιότερη απόφαση του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων που επικαλούνται υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, ως επιχείρημα ότι και στο παρελθόν έχει παρακρατηθεί  ευρωπαϊκή επιδότηση έναντι οφειλών, δεν αφορούσε την ενιαία ενίσχυση. Αφορούσε αντισταθμιστικές πληρωμές που δίνονταν συγκεκριμένα ως αντιστάθμισμα στην απώλεια εισοδήματος, λόγω της εφαρμογής συγκεκριμένων αγροτικών πολιτικών της τότε ΕΟΚ.
Λυπάμαι, αλλά είμαι αναγκασμένος να επισημάνω ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες νομίζουν ότι έχουν ανακαλύψει τον τρόπο που θα σώσουν το ταμείο του ΟΓΑ, προβαίνοντας σε αυθαίρετες ερμηνείες, τόσο του εθνικού, όσο και του κοινοτικού δικαίου. Ανεξάρτητα ωστόσο από το πώς θα ερμηνεύσουμε τους νόμους, σημασία έχει εάν έχουμε τη θέληση και τη βούληση να κρατήσουμε ζωντανό τον αγροτικό κόσμο και την αγροτική παραγωγή. Μετά την εξόντωση των αγροτών, ο ΟΓΑ δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.

Θα καλέσω για άλλη μια φορά, εκ μέρους των 62 Βουλευτών που συνυπέγραψαν σχετική ερώτηση που κατέθεσα προ ενός μήνα, το Υπουργείο Εργασίας να αναθεωρήσει τις εντολές που έχει στείλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είμαι ήδη σε συνεννόηση με τους συναδέλφους και πρόκειται να καταθέσουμε άμεσα νέα ερώτηση, διότι όλοι μας μένουμε αμετάκλητα στη θέση ότι ουδέποτε δώσαμε τη συγκατάθεσή μας στον συμψηφισμό της ενιαίας ενίσχυσης με οφειλές προς τον ΟΓΑ. Ελπίζω ότι το Υπουργείο θα ευαισθητοποιηθεί και θα πάψει να ερμηνεύει κατά το δοκούν τη βούληση των Ελλήνων Βουλευτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κόλλιας: «Δεν υπάρχει νόμος για παρακράτηση της ενιαίας αγροτικής ενίσχυσης»


Δεν υπάρχουν σχόλια: