Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Χάσαμε μια καλή φίλη του Ναυπλίου

Ιten Fales (Ίτεν Φέϊλς)
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών μια καλή φίλη της Ελλάδας και ιδιαίτερα του Ναυπλίου, η Ιten Fales ( Ίτεν Φέϊλς). Ήταν κάτοικος του Κέιμπριτζ της Βοστώνης, πλησίον του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Μετά από λαμπρές σπουδές, στη Γερμανία και τις Η.Π.Α. εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος, στην βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, καθώς και διευθύντρια μιας δημοφιλούς ραδιοφωνικής εκπομπής, γύρω από πολιτιστικά θέματα. Σύζυγος της ήταν, ο διακεκριμένος καθηγητής αρχαιολογίας Ντεκούρσι Φέϊλς, γνωστός από τις σημαντικές ανασκαφές του στην Επισκοπή της Κύπρου.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια, το ζεύγος Φέϊλς, έρχονταν στο Ναύπλιο κάθε καλοκαίρι.
Η Ίτεν κολυμπούσε πάντα στην Αρβανιτιά όπου τα παιδιά της την περιέβαλλαν με αγάπη και θαύμαζαν τις θεαματικές της βουτιές σε μια τόσο προχωρημένη ηλικία.


Το πάθος της ήταν η διατήρηση της παραδοσιακής γειτονιάς, όχι μόνο στην Βοστώνη αλλά και στο Ναύπλιο. Μαχόταν για την καθαριότητα, τον έντονο φωτισμό τη νύχτα, καθώς και το πράσινο της πόλης. Γι αυτό δεν άφησε ποτέ κανένα πολιτικό σε χλωρό κλαρί.
Η Ίτεν εκτιμούσε πολύ τον δήμαρχο Γιώργο Τσούρνο, για την πρακτική αντιμετώπιση των αναγκών του δήμου και την πολιτιστική του ευαισθησία.
Εμείς και άλλοι πολλοί φίλοι στο Ναύπλιο, θα θυμόμαστε την καλοσύνη, την γενναιότητα και τις ωραίες συζητήσεις της Ίτεν.
                                                Γιάννης Καρβέλας.

                                                Σωτήρης Σιγούρος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: