Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Ερμιονίδα: Τους «βγαίνει» το… λάδι εφέτος…

Γράφει ο Κώστας Πρώιμος
Αντώνης Μπροδήμας
Πάνος Αποστόλου
Τα οικονομικό-κοινωνικά δεδομένα,  έχουν αλλάξει αναμφισβήτητα, για ευνόητους λόγους και στην περιοχή της Ερμιονίδας…. Και μπορεί στους παραγωγούς, πλέον  να  τους… « βγαίνει το λάδι», ολημερίς στα κτήματα (μεταφορικά και κυριολεκτικά), όμως χωρίς αρνητικές επιπτώσεις… Αντιθέτως… Ο εφετινός ελαιώνας, είναι ίσως ο καλύτερος της τελευταίας δεκαετίας, όπως λένε οι ίδιοι, συμπαρασύροντας ολοένα και περισσότερο ντόπιο πληθυσμό, στην ενασχόληση  με την παραγωγή, το μάζεμα και την πώληση…
Διαβάστε τις ενδιαφέρουσες δηλώσεις,  τριών γνωστών παραγωγών   στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου», σχετικά με τα «δρώμενα του Ελαιώνα»  κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, στην  γεωγραφική ενότητα της Ερμιονίδας….


Προσθήκη λεζάντας
Χρήστος Μαναριώτης (Παραγωγός -Κρανίδι):
«Εφέτος είναι μια από τις καλύτερες χρονιές, της τελευταίας δεκαετίας… Συγκριτικά με πέρυσι που ήταν μια κακή χρονιά, παρατηρείται μια αύξηση της παραγωγής που αγγίζει το 80%!  Είναι αξιοσημείωτη η στροφή που παρατηρείται από τους Ερμιονιδείς, στις δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα… Αυτή την περίοδο του ελαιώνα φαίνεται  σαφώς, η διαφορά… Τουλάχιστον ο διπλάσιος κόσμος και αναφέρομαι στον ντόπιο πληθυσμό, συγκριτικά με άλλες χρονιές, ασχολείται με τις ελιές, στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας»…

Αντώνης Μπροδήμας(Παραγωγός-
ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου) «…θα πρέπει
να επισημάνουμε ότι κυρίαρχο στοιχείο, στον εφετινό ελαιώνα,
είναι η εντατική ασχολία των ντόπιων
και των οικογενειών τους…»
Αντώνης Μπροδήμας (Παραγωγός-Δίδυμα):
«Εδώ στα Δίδυμα και στην Βόρεια Ερμιονίδα γενικά, έχουμε πολύ καλή ποιότητα ελαιολάδου, διότι οι καλλιέργειες βρίσκονται, σε ημιορεινές ζώνες… Ο εφετινός ελαιώνας είναι ίσως από τους καλύτερους, της τελευταίας δεκαετίας… Αν και επειδή έκανε πρόσφατα ένα κρύο, ρίχνοντας τις βραδινές ώρες  την θερμοκρασία, κάτω από τους τρεις βαθμούς, με αποτέλεσμα τα πρώιμα άνθη στις κορφές των δέντρων να μην παράγουν, ωστόσο οι ελιές από τη μέση και κάτω, είναι παραφορτωμένες…. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε, σχετικά με τον εφετινό ελαιώνα, είναι η εντατική ασχολία των ντόπιων καλλιεργητών-παραγωγών και των οικογενειών τους… Λόγω της οικονομικής στενότητας, δουλεύουν οι ίδιοι με τους συγγενείς στους στα κτήματα, προκειμένου να γλιτώσουν τα μεροκάματα… Όπως συνέβαινε και παλιότερα… Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, τις αφήναν τις ελιές, δεν ασχολούνταν»…

Πάνος Αποστόλου (Παραγωγός -
Δημοτικός Σύμβουλος
): «…Η εφετινή
παραγωγή σε σχέση με την περσινή,
έχει αγγίξει το +80%...Μπορεί
να θεωρηθεί ως «χρυσή», για
τον Ελαιώνα της Ερμιονίδας…»
Πάνος Αποστόλου (Παραγωγός- Δίδυμα-Πελεή):
«Η εφετινή παραγωγή σε σχέση με την περσινή, έχει αγγίξει το 80%...Η χρονιά αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως «χρυσή,» για τον Ελαιώνα της Ερμιονίδας… Η προπέρσινη ήταν μέτρια, η περσινή καταστροφική… Τα δέντρα έδωσαν για δύο συνεχόμενες χρονιές, ( 2011-2012) καλό καρπό, κάτι που είναι σπάνιο… Οπότε το 2013, η χρονιά ήταν κακή, από την κόπωση που υπέστησαν τα ελαιόδεντρα… Αυτό  όμως, που έχει αλλάξει ριζικά  εφέτος, είναι οι περικοπές στο σύνολο των μεροκάματων… Δηλαδή όλοι σχεδόν, οι ντόπιοι παραγωγοί, ασχολούνται εντατικότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με την συγκομιδή, ώστε να γλιτώσουν έξοδα… Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Εκεί που χρειάζονταν δέκα μέρες και μεροκάματα, για να μαζέψουν τον καρπό, τώρα δουλεύουν είκοσι ημέρες οι ίδιοι  οι παραγωγοί, μόνοι τους… Έχουν κάνει πέρα τους εργάτες… Επίσης, τα λιοτρίβια έχουν αλλάξει τους κανόνες  και δεν πληρώνονται με το λάδι ανά κιλό… Πληρώνονται με τον καρπό ανά κιλό, που σημαίνει ότι υποχρεούνται οι καλλιεργητές να μην μαζεύουν άγουρα,  γιατί στο λιοτρίβι θα τα χρεωθούν…»





Δεν υπάρχουν σχόλια: