Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Δημήτρης Κοδέλας: «Οι αγρότες δεν θα μπορούν να πουλάνε προϊόντα μέσω πλανόδιου εμπορίου»

Με τις νέες ρυθμίσεις που επέβαλε ο Νόμος 4264/2014, όσοι αγρότες διέθεταν μόνοι τους την παραγωγή τους μέσω του πλανόδιου εμπορίου μένουν “άνεργοι” και αναγκαστικά πρέπει είτε να παρανομούν αν επιθυμούν να συνεχίσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είτε να παραδίδουν τα προϊόντα τους στους μεσάζοντες!
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας (ΣΥΡΙΖΑ), κριτικάροντας  την απάντηση που (δεν) δόθηκε σε ερώτηση που είχε υποβάλλει, από κοινού με άλλους 7 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Βουλευτής Αργολίδας, καταγγέλλει μεθόδευση  απαγόρευσης της απευθείας πώλησης αγροτικών προϊόντων με πλανόδιο εμπόριο και τεκμηριώνει την κατηγορία αυτή με μία σειρά παραδειγμάτων.
Όσοι αγρότες, για παράδειγμα της Αργολίδας, εδώ και χρόνια διέθεταν απ’ ευθείας την παραγωγή τους σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, στα νησιά μας ή και στα χωριά και στις πόλεις του Νομού μας με άδεια πλανόδιου εμπορίου, πλέον δεν θα μπορούν να ασκήσουν αυτή τη δραστηριότητα αλλά θα περιορίζονται μόνον στις λαϊκές αγορές είτε στις εμποροπανηγύρεις!


Και δε μπορούν να την ασκήσουν γιατί πλέον το πλανόδιο εμπόριο (και μιλάμε για τους ήδη κατέχοντες τη σχετική άδεια) απαγορεύεται σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας!
Επιπλέον το Υπουργείο παραπλανεί χαρακτηριστικά, όταν αναφέρει ότι οι αγρότες που προτίθενται να ασκήσουν υπαίθριο στάσιμο εμπόριο μπορούν ν΄ απευθυνθούν στο Δήμο για τη χορήγηση της σχετικής άδειας, αφού δικαιούχοι για  νέες άδειες υπαίθριου εμπορίου είναι μόνο οι άνεργοι, εκτός και εάν το Υπουργείο θεωρεί ότι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες εντάσσονται στους ανέργους!
«Η πραγματική ουσία της στάσης του Υπουργείου είναι μία», καταλήγει ο Δημήτρης Κοδέλας: “Πρέπει να τελειώνουμε με το Υπαίθριο Εμπόριο και την διακίνηση των προϊόντων από τους παραγωγούς και αυτή να περάσει στα χέρια των μεγάλων αλυσίδων λιανικής”.


Δεν υπάρχουν σχόλια: