Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η ανεργία, το νερό, τα δάση και η επιχειρηματικότητα ήταν τα θέματα συζήτησης της διοίκησης του ΕΒΕ Αρκαδίας με Γ. Διδασκάλου, Δ. Μήλιο και Ιωάννη Καρβέλη

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου κ. Γεώργιο Διδασκάλου, τον Περιφερειακό Διευθυντή ΟΑΕΔ κ. Ιωάννη Καρβέλη και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου κ Δημήτρη Μήλιο, στα γραφεία του ΕΒΕ Αρκαδίας, με πρωτοβουλία του Πρόεδρου του ΕΒΕΑ, Ιωάννης Μπουντρούκα. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε θέματα επιχειρηματικότητας και του ΟΑΕΔ σε θέματα που αφορούν τα μέλη του Επιμελητηρίου.
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, διατύπωσε την άποψη ότι θεωρεί «μεγάλα» τα ποσοστά που παίρνουν οι διαχειριστές των προγραμμάτων (συμβουλευτικές και διάχυση της πληροφορίας) σε σχέση με το ποσό που αποζημιώνονται οι άνεργοι από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. «Αν και το Επιμελητήριο είναι διαχειριστής συμπράξεων και προγραμμάτων επιμένουμε ότι το ποσοστό που διεκδικούμε, βάση νόμου, πρέπει να μειωθεί και να το κερδίσει ο άνεργος» τόνισε ο κ. Ιωάννης Μπουντρούκας.

Η Ρένα Δούρου στηρίζει πρωτοβουλία της Δήμητρας Λυμπεροπούλου

Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου με την Ρένα Δούρου
και τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Καραμέρο
Η Περιφερειάρχης  Αττικής Ρένας Δούρου δήλωσε την στήριξη της στην προσπάθεια διοργάνωσης από την Δήμητρα Λυμπεροπούλου μιας ανοιχτής  Συνάντησης – Ημερίδας, σε πόλη της Πελοποννήσου, με θέμα «γυναίκες στην αυτοδιοίκηση - ο ρόλος των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας».
Η θετική στάση της Ρένας Δούρου, εκδηλώθηκε κατά την διάρκεια συνάντησης της Περιφερειάρχου  Αττικής με την Περιφερειακή Σύμβουλο Πελοποννήσου Δήμητρας Λυμπεροπούλου (επικεφαλής της «Πελοπόννησος Οικολογική») που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου

Κωνσταντίνα Νικολάκου, για την πρόταση του 1.500.000: «Λένε ψέματα στους πολίτες είτε από άγνοια είτε από πρόθεση»

Κωνσταντίνα Νικολάκου:
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου
«Για μία ακόμη φορά ο κ. Βουδούρης και η παράταξή του προσπαθούν με δελτία τύπου την επόμενη μέρα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου να συκοφαντήσουν την Περιφερειακή Αρχή και να πουν ψέματα στους πολίτες, είτε από πρόθεση είτε λόγω της άγνοιάς τους, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν «κατευθύναμε» 1,5 εκατομμύριο ευρώ προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πελοπόννησος Α.Ε...
…Ο κ. Βουδούρης, ο οποίος εξαντλεί την παρέμβασή του στα Περιφερειακά Συμβούλια σε θέματα τυπικών διαδικασιών χωρίς να αναφέρεται καθόλου στα προβλήματα των Πελοποννησίων πολιτών, καλό θα ήταν να σταματήσει να βλέπει την Πελοπόννησο από μακριά, με την ασυλία και τις υπερβολικές αποδοχές της βουλευτικής του καρέκλας. Είναι καλύτερα να σιωπά.
Η Περιφερειακή αρχή θα συνεχίσει, μιλώντας ξεκάθαρα στους πολίτες, να αποκαθιστά την αλήθεια σε όσους σκόπιμα προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια.»

Βαγ. Γούργαρης: Όλοι γνωρίζουν και όλοι σιωπούν ένοχα. Παριστάνουν τους επαναστάτες αλλά υλοποιούν τις πολιτικές Τατούλη – ΤΕΡΝΑ

Βαγγέλης Γούργαρης:
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου
Με την πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων και τα νομοθετήματα που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους, πλήττεται η δημόσια υγεία, η υγιεινή και η ασφάλεια της εργασίας, υποβαθμίζεται το περιβάλλον και φορτώνεται οικονομικά ο προϋπολογισμός της λαϊκής οικογένειας. Όλα παραδίδονται στους μονοπωλιακούς ομίλους στη βάση των οδηγιών της Ε.Ε.
Ø Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στον τομέα των επικίνδυνων αποβλήτων (βιομηχανικών, αγροτοχημικών, κ.α.). Οι νόμιμες και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διάθεσης και επεξεργασίας είναι ελάχιστες. Δεν γίνεται διαχωρισμός των επικίνδυνων αποβλήτων σε κάθε βιομηχανική μονάδα. Περίπου 300.000 τόνοι επικίνδυνα απόβλητα το χρόνο απορρίπτονται ή αποθηκεύονται ανεξέλεγκτα.
Ø Ίδια κατάσταση και με τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, μόνο σε ένα μικρό μέρος γίνεται σωστή διαχείριση, εντός και εκτός των υγειονομικών μονάδων.
Ø Το μεθοδευμένο αδιέξοδο που έχουν συνειδητά δημιουργήσει οι κυβερνήσεις και το νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν, άνοιξαν διάπλατα το δρόμο για την παράδοση της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στους μονοπωλιακούς ομίλους για να κερδοσκοπούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ποιοι είναι οι Σχιζοφρενείς, οι Δειλοί, οι Διαπλεκόμενοι και οι Υπερασπιστές των Παρανόμων, σύμφωνα με τον Πέτρο Τατούλη;

Για μια ακόμη φορά, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έδειξε με τα όσα είπε στην συζήτηση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου πως, νοιώθει να πατάει στέρεα.
Όχι μόνον άντεξε στις επιθέσεις όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που έδειξαν να μην έχουν κοινή στρατηγική αποδόμησης του σχεδιασμού προώθησης του έργου, αλλά και πέρασε στην επίθεση με λεκτικές βόμβες και δώρα προς τους Δημάρχους που θα φέρουν το βάρος της συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ.
Απευθυνόμενος προς τους αντιπάλους του:

Πρόταση ανακήρυξης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Ναυπλιέων

Σαμαράς με Κωστούρο. Χαμόγελα και χειραψία αμοιβαίας εκτίμησης
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων, συγκαλείται σε Τακτική Συνεδρίαση, από τον Πρόεδρό του Παναγιώτη Μπούκουρη, την Πέμπτη 6η Νοεμβρίου 2014 (ώρα 19:00), με μοναδικό θέμα στην Ημερήσια διάταξή του, επί του οποίου και καλούνται να αποφανθούν Σύμβουλοι και Παρατάξεις, την πρόταση ανακήρυξης του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ως  Επιτίμου Δημότη του Δήμου.
Η συνεδρίαση θα γίνει στην αίθουσα  συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ενημέρωσης Πελοποννήσου», η τελετή ανακήρυξης θα γίνει

ΑΡΚΑΔΙΑ: Τοπικά προϊόντα και τουριστική προβολή προς την Κύπρο

Η εκδήλωση καλωσορίσματος των πρωτοετών φοιτητών του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, έδωσε την ευκαιρία στην ευρηματική διοίκηση του ΕΒΕ Αρκαδίας να καλλιεργήσει την εξαγωγική προσπάθεια και την τουριστική επιλογή της Αρκαδίας, …στην Κύπρο.
Αξιοποιώντας την παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου κ. Κυριάκου Κενεβέζου, στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αρκαδίας κ. Γιάννης Μπουντρούκας, συναντήθηκε μαζί του και συζήτησαν θέματα που  αφορούσαν την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών, την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Αρκαδίας στην Κύπρο και την ποικιλομορφία του τουρισμού στην Αρκαδία.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η σύγχρονη Λαϊκή Δεξιά στην υπηρεσία του Κοινωνικού Πατριωτισμού

Αναρωτιέται κανείς ποιόν θα πρωτοαπολαύσει, στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου που γίνεται, το Σάββατο 1η Νοεμβρίου (6.30μμ) στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κορινθίας στην Κόρινθο, (οδός Ερμού αρ. 2).
Εκτός από τον συγγραφέα, γνωστό δικηγόρο Ανδρέα Μητσόπουλο, που θα μιλήσει τελευταίος, θα ακούσουμε λόγο μεστό από την Τάνια Ιακωβίδου (Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας) και τον Γιάννη Γιαννάκενα εκδότη, δημιουργό του εκδοτικού οίκου "Πελασγός".
Το θέμα του βιβλίου, "Η σύγχρονη Λαϊκή Δεξιά στην υπηρεσία του Κοινωνικού Πατριωτισμού", δημιουργεί προσδοκίες και οι κ.κ. Ραφαήλ Καλυβιώτης Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών και Παναγιώτης Ανδρικόπουλος Δικηγόρος, που επίσης θα μιλήσουν για το βιβλίο, δημιουργούν υψηλές προσδοκίες.

Επιδότηση Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για Έξυπνες Πόλεις στις Περιφέρειες της Χώρας

Γιάννης Δημαράκης: Αντιδήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας.
Μίλησε πρώτος, πριν από τις εκλογές για τις "έξυπνες πόλεις"
Με στόχο την πλήρη αξιοποίηση όλων των δυνατών πηγών χρηματοδότησης για έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το Υπουργείο Εσωτερικών, βάσει του υποστηρικτικού και επικουρικού του ρόλου στον τομέα αυτό, ενθαρρύνει τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία, μέσω ΣΔΙΤ, δίνουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη Έξυπνων Πόλεων σε περιφερειακό επίπεδο και διασφαλίζουν έγκαιρη και σωστή ολοκλήρωση πολλών αναγκαίων υποδομών.

Θέλετε Πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5%, πληρωτέο σε 9 άτοκες δόσεις;

Σωστά διαβάσατε. Θα υπάρξουν χιλιάδες Έλληνες που θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή 5% φτηνότερη από την τιμή του πρατηρίου και που θα την πληρώσουν σε 9 μηνιαίες και άτοκες δόσεις.
Όσο και αν αυτό ακούγεται σχεδόν σαν ψέμα, ωστόσο είναι η απόλυτη αλήθεια.
Το αν θα είσθε και σεις κάποιος από αυτούς ή αν θα μπορούσατε να γίνετε …είναι το τελικό ζητούμενο.
Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει, διαβάστε την σχετική είδηση (που δεν είναι διαφημιστική) και πάρτε τις αποφάσεις σας.

Γιατί οι Αγορές προτιμούν το Δολάριο;

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Γαλέος
Οικονομολόγος
    Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης       

Η Αμερική, είναι η χώρα με τα περισσότερα χρέη στον κόσμο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) θεωρείται αποτυχημένος  όχι μόνο για την εσωτερική πολιτική του αλλά και για τις αποτυχίες του στην εξωτερική πολιτική (βλέπε χαμηλή δημοτικότητα).
Μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές του υποσχέσεις ήταν ότι θα σταματούσε τους πολέμους, που ήταν μπλεγμένες οι ΗΠΑ, και όχι μόνο απέτυχε στον στόχο του, αλλά οι πόλεμοι που τώρα συμμετέχουν οι ΗΠΑ είναι πολύ περισσότεροι από ότι πριν από 6 χρόνια.
Όλα αυτά δεν δικαιολογούν τη μεγάλη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου (περίπου 22%).

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Ως πότε θα κλείνουμε τα μάτια;



Γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση εφαρμογής κάποιου σχεδίου διαχείρισης των  αστικών απορριμμάτων και δημιουργίας χώρου εναπόθεσης των όποιων υπολειμμάτων, στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, άρχισαν να γίνονται αισθητές, σε μεγάλο βαθμό.

Αφού η ρύπανση των ρεμάτων και των χαραδρών, όπου επί χρόνια έριχναν παρανόμως τα σκουπίδια τους οι Δήμοι, οι πολίτες και οι εργολάβοι, άφηνε ασυγκίνητους τους Δημότες, έρχεται τώρα να τους προσγειώσει και να τους θέσει ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας το οικονομικό κόστος το οποίο θα κληθούν να επωμισθούν.

Η ΝΕΔΥΠΕΡ προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Σφυρή: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού…»

Τάσος Τόκας............................Γιώργος Πουλής
Δημήτρης Σφυρής
Η επιστολή που απέστειλε προς τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή, η δημοτική παράταξη ΝΕΔΥΠΕΡ, υπογράφεται από τους δύο εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους, τους κ.κ. Τάσο Τόκα και Γιώργο Πουλή.
Το περιεχόμενό της, δείχνει την ανησυχία των δύο εκπροσώπων των δημοτών αλλά και την καλή τους πρόθεση.
Το ύφος γραφής και η επισήμανση «κενών του συστήματος», χωρίς χρήση χαρακτηρισμών και προεξόφληση προθέσεων εκ μέρους του Δημάρχου, επιτρέπει την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου, προς όφελος μιας ορθότερης λύσης, εφ’ όσον βεβαίως ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Σφυρής ανταποκριθεί.
Καταγράφουμε την σπουδαιότερη, ίσως, επισήμανση από όσες αναφέρονται (κάτι που αν είχε αξιολογηθεί επαρκώς δεν θα επέτρεπε την δημιουργία της χωματερής των Διδύμων) και σας παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή για να την μελετήσετε.
Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Τα Πράσινα Σημεία είναι ένας κρίκος από τους πολλούς που αποτελούν την αλυσίδα διαχείρισης απορριμμάτων. Η επιτυχία τους ή όχι εξαρτάται από τη συνοχή ολόκληρης της αλυσίδας -η οποία είναι έξω από τη σφαίρα ελέγχου του Δήμου- καθώς επίσης και από την κοινωνική αφύπνιση και αποδοχή».

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Μαθητές της 6ης Δημοτικού, από το Άργος, γνώρισαν το Καταφύκι


Ξαφνικά το Καταφύκι, γέμισε παιδικές φωνές.
Δάσκαλοι και  μαθητές της  6ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Άργους, αποφάσισαν,  το μάθημα γεωγραφίας αυτή τη φορά, να το κάνουν στο φαράγγι.
Το διέσχισαν περπατώντας, από τα «Παπούλια» και στον Αϊ Νικόλα έβγαλαν χάρτες και πυξίδες, για να βρουν το στίγμα τους.
Συντεταγμένες, ισημερινός, πρώτος μεσημβρινός,  γεωγραφικό πλάτος, μήκος και οι απορίες τους αντιλαλούσαν στο φαράγγι.
Η φύση το καλύτερο σχολείο.

Ερμιόνη: Με τον Κανάρη καπετάνιο και καλά μαθήματα!

Την 6η σχολή Ανοιχτής Θάλασσας,  διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Ερμιόνης, με αφετηρία στις 31 Οκτωβρίου και ολοκλήρωση  στις 23 Νοεμβρίου. 
Θα περιλαμβάνει, όλα τα επίπεδα μάθησης, εκπαίδευσης και εξάσκησης, που διδάσκονται από τον έμπειρο και καταξιωμένο εκπαιδευτή, Σπύρο Κανάρη.
Τα θεωρητικά μαθήματα, θα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.ΕΡ. κάθε Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα, ενώ  η πρακτική εξάσκηση με το σκάφος,  θα γίνεται  κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Ο Πέτρος δεν ζει πια... ανάμεσά μας

Σε ηλικία μόλις 56 ετών απεβίωσε την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στη 1 το μεσημέρι, ο Πέτρος Μούκας.
Ο Πέτρος, που ήταν υπάλληλος στο Επιμελητήριο Αργολίδας, έχασε τη μάχη για τη ζωή στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» όπου νοσηλευόταν από την προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από έμφραγμα.
Ιδιαίτερα αγαπητός σε όσους τον γνώρισαν λόγω της ειλικρίνειάς του, με χιούμορ στις παρέες και τη δουλειά του, ήταν ένας συνεπής υπάλληλος που πάσχιζε να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες επαγγελματίες που πέρασαν από το γραφείο του.

Χάσαμε μια καλή φίλη του Ναυπλίου

Ιten Fales (Ίτεν Φέϊλς)
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών μια καλή φίλη της Ελλάδας και ιδιαίτερα του Ναυπλίου, η Ιten Fales ( Ίτεν Φέϊλς). Ήταν κάτοικος του Κέιμπριτζ της Βοστώνης, πλησίον του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Μετά από λαμπρές σπουδές, στη Γερμανία και τις Η.Π.Α. εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος, στην βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, καθώς και διευθύντρια μιας δημοφιλούς ραδιοφωνικής εκπομπής, γύρω από πολιτιστικά θέματα. Σύζυγος της ήταν, ο διακεκριμένος καθηγητής αρχαιολογίας Ντεκούρσι Φέϊλς, γνωστός από τις σημαντικές ανασκαφές του στην Επισκοπή της Κύπρου.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια, το ζεύγος Φέϊλς, έρχονταν στο Ναύπλιο κάθε καλοκαίρι.
Η Ίτεν κολυμπούσε πάντα στην Αρβανιτιά όπου τα παιδιά της την περιέβαλλαν με αγάπη και θαύμαζαν τις θεαματικές της βουτιές σε μια τόσο προχωρημένη ηλικία.

Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου στη μάχη κατά της εμπορίας ναρκωτικών

Συνελήφθησαν κατά τo δεύτερο 10ήμερο μηνός Οκτωβρίου 2014 από προσωπικό του Γραφείου Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμεναρχείου Ναυπλίου με την συνδρομή κλιμακίου Κ9 δύο ημεδαποί, κάτοικοι Ναυπλίου, ηλικίας 28 και 20 ετών αντίστοιχα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Μετά από νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν ευρέθησαν και κατασχέθηκαν:

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Έπος του 1940: Όταν οι διανοούμενοι και ηθοποιοί επάνδρωναν την πρώτη γραμμή

Στο Μέτωπο. Από αριστερά στη φωτογραφία όρθιοι: Δ. Γαλερίδης (δημοσιογράφος), Γεώργιος Καρτάλης (υπουργός), Δ. Θιβαδόπουλος (καθηγητής), Γεώργιος Θεοτοκάς (συγγραφέας), Συμεόνογλου (βιομήχανος) Κώστας Μάγερ (δημοσιογράφος).
Καθιστοί: Ευ. Μαγκλιβέρας (βαρύτονος), Λάμπρος Κωνσταντάρας (ηθοποιός) Κώστας Σάμιος (τενόρος) και Τσαλίκης (έμπορος).
Ήταν τότε που οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών αντλούσαν έμπνευση από το Έθνος των Ελλήνων και υπηρετούσαν όχι μόνον με την γραφίδα τους την Πατρίδα. Ήταν τότε, που η παρακμιακές αξίες του διεθνισμού και της παγκοσμιοποίησης δεν είχαν γίνει σαράκι που τρώει ότι το υγιές.
Κανείς δεν έλειψε από το προσκλητήριο της πατρίδος του 1940.  Έδωσαν όλοι το βροντερό παρόν στην πρώτη γραμμή του Μετώπου, μαζί και οι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι των εφημερίδων, που έστελναν τις ανταποκρίσεις τους, με την ένδειξη «κάπου εις το Μέτωπο».
Ο Γιώργος Θεοτοκάς συγγραφέας του μυθιστορήματος «Αργώ» για να τον δεχτούν εθελοντή στον πόλεμο, το ζήτησε ρουσφέτι απ’ τον στρατηγό Σέργιο Γυαλίστρα! Ο Οδυσσέας Ελύτης, κατατάχθηκε ανθυπολοχαγός στην πρώτη γραμμή (έγραψε το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας») όπως ο λογοτέχνης Ανδρέας Καραντώνης, ο ακαδημαϊκός Άγγελος Βλάχος, (έγραψε «το Μνήμα της Γριάς»), οι συγγραφείς Άγγελος Τερζάκης, (έγραψε την «Ελληνική Εποποιία 1940-41), Λουκής Ακρίτας (έγραψε το διήγημα «οι Αρματωμένοι»),

28η Οκτωβρίου 1940: Το ντοκουμέντο που σας κρύβουν

Στο blog koinosparanomastis.blogspot.gr δημοσιεύεται ένα κείμενο μοναδικό. Ένα ντοκουμέντο της εποχής του 1940 το οποίο ρίχνει φως στα ερωτήματα:
- Περίμενε ο  Μεταξάς τον πόλεμο;
- Είχε προσπαθήσει να τον αποτρέψει;
- Είχε προετοιμάσει την χώρα γι’ αυτό;
- Προέβλεπε την έκβασή του;
 - Γιατί είπε το ΟΧΙ στους Ιταλούς;.
Αναδημοσιεύουμε την ανάρτηση αυτή και σας προτείνουμε να διαθέσετε 10 λεπτά από τον χρόνο σας για να μάθετε μια ιστορική αλήθεια που, το καθεστώς της μεταπολίτευσης προσπάθησε να αποκρύψει και να διαστρεβλώσει, φτάνοντας στο σημείο να πολτοποιήσει τα βιβλία της Διεύθυνσης Ιστορίας του ΓΕΣ, και να αφαιρέσει ολόκληρα κεφάλαια από τα βιβλία ιστορίας που διδάσκονται στα ελληνόπουλα, στα σχολεία.

Ποιός είπε το ΟΧΙ; Μαρτυρίες από τον Γιώργο Σεφέρη και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο

Ιωάννης Μεταξάς
Είναι μικρόψυχοι οι αντίπαλοι του Ιωάννη Μεταξά. Αρνούνται να του αναγνωρίσουν την ώθηση που έδωσε στην οικονομία της Ελλάδος, στα χρόνια που κυβέρνησε. Κάνουν πως ξεχνούν το επαναστατικό κοινωνικό κράτος που εγκαθίδρυσε, μέσα σε 3 μόλις χρόνια. Προσπαθούν να μειώσουν, ακόμη και το ΟΧΙ που είπε στον Μουσολίνι, των 8.000.000 λογχών.
"Ήθελε να πει ΝΑΙ αλλά εκ των πραγμάτων υποχρεώθηκε να πει ΟΧΙ" λένε οι πιο εμπαθείς, αποσιωπώντας την πολεμική προετοιμασία που είχε κάνει, καθώς είχε προβλέψει τον πόλεμο και είχε προαποφασίσει το ΟΧΙ, για το οποίο προετοίμασε τους Έλληνες να το ενστερνισθούν και να το κάνουν στάση ζωής.
Διαβάστε τι αναφέρει ο Σεφέρης και τι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος για το ΟΧΙ του Μεταξά και χαρακτηρίστε αναλόγως τους μικρόψυχους διαστρεβλωτές μιας από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας μας.

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης: Ο ζωγράφος του έπους του ’40

«Αέρα!» 
του Γιώργου Πισσαλίδη *
Γεννημένος στην Αθήνα το 1913, ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης έδειξε το ταλέντο του από νωρίς εκθέτοντας έργα σε ηλικία 13 χρονών στην ΧΑΝ Το 1931 εισήχθηκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική. Στην ζωγραφική είχε ως καθηγητές τον Σπύρο Βικάτο και τον Ουμβέρτο Αργυρό και στην χαρακτική τον Γεώργιο Κεφαλληνό.
Το 1933 υπήρξε σκιτσογράφος στο «Έθνος» και το 1937 αποφοιτεί από την ΑΣΚΤ συγκεντρώνοντας και τα τέσσερα βραβεία που προέβλεπε ο κανονισμός (προσωπογραφία, γυμνό, ημίγυμνο και σύνθεση). Η περίπτωση αυτή αναφέρεται σαν μοναδική στα χρονικά της Σχολής. Την 28η Οκτωβρίου 1940, ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς λέει το περήφανο ΟΧΙ στον Ιταλό πρεσβευτή Τσιάνο και η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο. Την ίδια μέρα οι Έλληνες φαντάροι φεύγουν για την Αλβανία «με το χαμόγελο στα χείλη». Έφευγαν χαρούμενοι, τραγουδώντας και χαιρετώντας από τα βαγόνια τους συγγενείς. Οι σκηνές όπου οι φαντάροι φεύγουν με το εικόνισμα της Παναγίας για φυλακτό έχουν μείνει ιστορικές. Ανάμεσα τους ο δεκανέας πυροβολικού Αλέξανδρος Αλεξανδράκης και οι 5 αδελφοί του.

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ: Άγνωστα στοιχεία από τη ζωή της τραγουδίστριας της νίκης

Γράφει ο Γιώργος Πισσαλίδης
Η Σοφία Βέμπο γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης και το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία Μπέμπο. Ο πατέρας της ήταν καπνεργάτης και το 1912 η οικογένειά της μετεγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1914, με την ελληνοτουρκική συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών που υπέγραψε η κυβέρνηση Βενιζέλου, η οικογένειά της εγκατέλειψε την Πόλη και επέστρεψε πρώτα στην Τσαριτσάνη και από εκεί στον Βόλο.
Στο Βόλο, μετά τις εγκύκλιες σπουδές της δουλεύει για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της ως ταμίας, ενώ αρχίζει μαθήματα κιθάρας. Τον Σεπτέμβριο του 1933 παίρνει το πλοίο και ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τον αδελφό της.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ένα ΟΧΙ επίμονο, διαρκές και εγερτήριο

Έργο του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη 
με τίτλο «Υπέρ βωμών και Εστιών»
Γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου
Στην συνεχή προσπάθεια απώλειας των χαρακτηριστικών της Εθνικής μας ιδιομορφίας και στην δημιουργία μιας αντίληψης που προωθεί την άποψη ότι …«όλοι ίδιοι είμαστε», οφείλουμε να αντιτάσσουμε ένα διαρκές ΟΧΙ. Θα το πετύχουμε αν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε κατ’ ευθείαν απόγονοι εκείνων, των Ελλήνων του χθες, που πρόσφεραν στην ανθρωπότητα συστήματα αξιών, ικανών να διαμορφώνουν «παγκόσμιας εμβέλειας πολιτισμούς».
Και ποια καλύτερη απόδειξη συνέχειας από το να δούμε ότι, διαθέτουμε τα ίδια προτερήματα αλλά και τα ίδια ελαττώματα, με εκείνους; Ότι είμαστε, όπως εκείνοι, δημιουργικοί και καταστροφικοί …συγχρόνως. Ήρωες και προδότες… την ίδια στιγμή. Θεϊκοί και ανθρώπινοι …πάντα! Η θέση και η αντίθεση, είναι εμφανείς σε κάθε στάδιο της ελληνικής ιστορίας, δημιουργώντας κατά Μαρξ (για όσους αγνοούν τους Έλληνες φιλοσόφους) την σύνθεση και την μετεξέλιξη ή γενικότερα, την πορεία του γένους των Ελλήνων.

Βασικό χαρακτηριστικό της Εθνικής μας ιδιομορφίας είναι «η επίγνωση της διαφορετικότητάς μας από τους άλλους λαούς».

ΣΧΟΛΙΑ: Ερμιονίδα 7+1 (27-10-2014)

«Ψίλο-Σιγκαπούρη», θα γίνει η Ερμιονίδα… Όχι παίζουμε… Θα φτύνεις την τσίχλα σου, έξω από το καφενείο και θα την «αρπάζεις»…  Φανταστείτε τους γιδοβοσκούς, που αμολάνε τα ζωντανά τους, στην περιαστική ζώνη των κοινοτήτων, να τρέχουν πίσω από το κοπάδι, με γαντάκια και φαρασάκια, για να μαζέψουν… (ξέρετε τι)…

Και να την «πέφτουν» στους… ανυποψίαστους τσοπάνους- παραβάτες, τα εντεταλμένα όργανα του δήμου, που θα παραμονεύουν εκεί, στις φυλλωσιές, για να τους επιβάλλουν πρόστιμο! (Όλα τα λεφτά, αυτή η σκηνή)…

Σε 100 δόσεις η Ρύθμιση οφειλών προς τον Δήμο Άργους-Μυκηνών

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους δημότες ότι έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων ή μη οφειλών τους σε 100 δόσεις, αρκεί να υποβάλουν το σχετικό αίτημα έως και τις 28 Νοεμβρίου 2014, στο ταμείο του Δήμου, Καποδιστρίου 9-11.(2ος όροφος).
Σε περίπτωση εφ άπαξ καταβολής θα αφαιρεθούν εξ΄ολοκλήρου, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος τονίζει ότι:

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ο Δήμος Ερμιονίδας θα βάλει τάξη στο σκουπιδομάνι, επιβάλλοντας στους Δημότες (και επισκέπτες) 41 διαφορετικά πρόστιμα

Διέθεσα περισσότερο από 2 ώρες για να διαβάσω με προσοχή τον Κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας. Αυτόν τον κανονισμό που ο Δήμαρχος κ. Σφυρής παρουσίασε και έθεσε σε διαβούλευση, όταν οι επί κεφαλής των 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης (δηλαδή του 65% περίπου των δημοτών), τον στρίμωξαν για την αποτυχία του στη διαχείριση των σκουπιδιών. (Μου θύμισε τον Σαμαρά που όταν τον στρίμωξαν για τις αποτυχίες του στην αντιμετώπιση της κρίσης από το μνημόνιο, αντί άλλης απαντήσεως, έφερε προς συζήτηση το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος).
Σίγουρα δεν έχει νόημα να σημειώσω τις δεκάδες παρατηρήσεις μου. Έχει νόημα όμως να ΣΑΣ επισημάνω, σ' ΕΣΑΣ τους κατοίκους και επισκέπτες της Ερμιονίδας, τα 41 διαφορετικά πρόστιμα που προβλέπονται για όλους εμάς αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει για να είναι ο Δήμος μας καθαρός, ευπρεπής και υγειονομικά άψογος.
Διαβάστε τα. Ίσως έτσι οδηγηθείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου (ξέρετε πώς να την βρείτε;) και να αφιερώσετε χρόνο για να διαβάσετε και σεις ένα κανονισμό που δεν θα εφαρμοσθεί ποτέ, παρά μόνο,

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΤΡΙΠΟΛΗ: Ενημέρωση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Ο Δήμος Τρίπολης διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα την Τετάρτη 29-10-2014 και ώρα 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, με θέμα την εφαρμογή του ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, από το Δήμο μας.
Υψηλόβαθμο κλιμάκιο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα παραβρεθεί όπου θα δώσει τις κατευθύνσεις, τις στοχεύσεις και τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος.
Θα ενημερωθούν οι πολίτες για το πρόγραμμα αυτό και ποιοι μπορούν να ενταχθούν.

Ο Πρέσβης της Κύπρου στο Επιμελητήριο Αρκαδίας

Τον Πρέσβη της Κύπρου κ. Κυριάκο Κενεβέζο, τον Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αριστείδη Γιαπαλή και τον Πρόεδρο του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Δημήτριο Θωμάκο, υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπουντρούκας και μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, την Τρίτη 21 Οκτωβρίου στο μεσημέρι στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.
Τα ζητήματα που κυριάρχησαν αφορούσαν την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών, την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Αρκαδίας στην Κύπρο και την ποικιλομορφία του τουρισμού στην Αρκαδία.

Ξεκινάνε –και πάλι- οι εργασίες κατασκευής του φράγματος Ασωπού

Ταγαράς: Συντονιστικές οδηγίες επί τόπου, για το φράγμα Ασωπού
Επίσκεψη εργασίας στο υπό κατασκευή φράγμα του Ασωπού Κορινθίας πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς συνοδευόμενος από τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρη Ιατρίδη και εκπροσώπους των κατασκευαστικών εταιρειών ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Προηγήθηκε σύσκεψη των εμπλεκομένων προκειμένου να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες για την απεμπλοκή του έργου, ώστε η ολοκλήρωση της κατασκευή του φράγματος να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες μεγάλου μέρους της Κορινθίας και να δώσει νέα πνοή στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Ο τελευταίος Μεγάλος Ήρωας του Ναυπλίου. Η συνεισφορά του στρατηγού Βάσσου Βραχνού στην εποποιία του 1940

Μία επίκαιρη εκδήλωση -παρουσίαση βιβλίου- έγινε, προς τιμήν του Στρατηγού Βάσσου Βραχνού, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014 στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιον.
Συγγραφέας  του βιβλίου είναι ο Αντιστράτηγος Ε.Α. Βασίλειος Παπαδήμας σύζυγος της μοναχοκόρης του Στρατηγού, Αγγελικής Βραχνού. 

Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, είχε ως κίνητρο για την συγγραφή του βιβλίου, τον απεριόριστο θαυμασμό για τον πεθερό του. Θεώρησε πως η απόδοση στης ιστορικής αλήθειας ήταν καθήκον και έργο ζωής γι’ αυτόν. Συγκέντρωσε όλες τις καταγραφές του Στρατηγού Βραχνού και όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τον βοηθούσαν να εκδώσει την ιστορία του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Ο γνωστός για τις επιμελημένες και έγκυρες στο περιεχόμενο εκδοτικός οίκος ΕΡΩΔΙΟΣ, ανέλαβε την έκδοση και την προώθηση του βιβλίου.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο βουλευτής  της ΝΔ  κ. Γιουλέκας ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο δημοτικός σύμβουλος (επικεφαλής της αντιπολίτευσης) Χρήστος Γραμματικόπουλος, ο τέως νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο τέως εκπρόσωπος  τύπου του ΝΑΤΟ κ. Θεοδωρακίδης ταξίαρχος ε.α., ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Κωνσταντίνος Οικονόμου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων και περισσότεροι από 150 Δημότες.
Λίγα λόγια για το βιβλίο

ΝΑΥΠΛΙΟΝ: ’Εγκαίνια τοῦ Κέντρου Νεότητος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως,


 

Ἀπό τὴν Ἱερά Μητρόπολη Ἀργολίδος ἀνακοινώνεται ὅτι τὸ προσεχές Σάββατο 25 Ὀκτωβρίου στὶς 8 τὸ βράδυ, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νεκτάριος θὰ τελέσει τὰ ἐγκαίνια τοῦ Κέντρου Νεότητος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ποὺ βρίσκεται στὸ Ναύπλιο, στὴν ὁδό Παπακωστοπούλου 10 (κάθετη ὁδός τῆς 25ης Μαρτίου), δίπλα ἀπό τὸ 

Οι 51 που τους πήρε το Ποτάμι. Μεταξύ αυτών και ο Σπύρος Καχριμάνης

Σπύρος Καχριμάνης
«Πρόσωπα με κύρος στους επαγγελματικούς χώρους που δραστηριοποιούνται και έχουν γνώση και εμπειρία στους τομείς που αναλαμβάνουν» επέλεξε το Ποτάμι για να ορίσει τους Υπεύθυνους Τομέων Πολιτικής του κόμματος. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά δεν πρόκειται για «σκιώδη κυβέρνηση του Ποταμιού», καθώς το κόμμα πιστεύει ότι «η χώρα χρειάζεται ένα μικρό και ομοιογενές κυβερνητικό σχήμα και ότι οι υπουργοί δεν είναι καθόλου απαραίτητο να προέρχονται από τις τάξεις των κομμάτων».
Μεταξύ των τομέων πολιτικής του Ποταμιού, υπάρχει τομέας Συνταγματικής Αναθεώρησης, Εκλογικού Συστήματος, Διαχείρισης Απορριμμάτων, Καλλιτεχνικής Παραγωγής.
Μεταξύ των προσώπων που αναλαμβάνουν τομείς είναι πρόσωπα που συμμετείχαν στο ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού.
Οι Υπεύθυνοι Τομέων Πολιτικής θα είναι «επιφορτισμένοι να αξιολογούν τις προτάσεις των μελών της Επιτροπής Δια Ταύτα, να συντονίζουν τον διάλογο των μελών της Επιτροπής Διαλόγου, να παρακολουθούν, να μελετούν, να προτείνουν και να παρεμβαίνουν στον δημόσιο πολιτικό διάλογο» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ τονίζεται ακόμα πως «οι υπεύθυνοι αυτοί, όπως και όλοι στο Ποτάμι αντιλαμβανόμαστε, την πολιτική ως ευθύνη και όχι ως καριέρα και επάγγελμα».

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Έγινα πάμπλουτος ... μέσα σε 13 χρόνια

Το 1996 είχα την εξής περιουσία:
- Ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη.
- Ένα οικόπεδο στη Θεσσαλονίκη.
- Ένα αγροτεμάχιο στη Χαλκιδική.
- Ένα Ι.Χ. 1.400 κυβικά, και
- Προσωπικό ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ.
-  Ακόμη, από κοινού με τη σύζυγό μου είχαμε 12.000.000 δραχμές, 1.500 δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών και 2.000 γαλλικά φράγκα.
 Η περιουσία της (μη εργαζόμενης) συζύγου μου, το 1996, ήταν:
- Δύο γραφεία.
- Μία εξοχική κατοικία.
- Σε κοινό λογαριασμό με την κόρη της 6.500.000 δραχμές και 142.000 γερμανικά μάρκα.
Το γενικό μας εισόδημα ήταν (τον καιρό της δραχμής) 18.788.190 δρχ.

Το 2009 η περιουσία μου (μαζί και αυτή της συζύγου μου) είχε γίνει:

Ποιος είναι ο ρόλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Σύμφωνα με το Άρθρο 76 του Ν. 3852/2010, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο που συστήνεται σε κάθε δήμο και έχει ως αντικείμενο να:
- Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
- Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
- Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
- Διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ.

ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ: 3η θέση και χάλκινο, στο Βελιγράδι, ο Παν. Τρίχας

1250 αθλητές και αθλήτριες συμμετείχαν στο13ο GALEB BELGRADE TROPHY που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι (Σερβία), στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Ο Παναγιώτης Τρίχας του ΓΑΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΑΡΓΟΥΣ, εκπροσωπώντας το Άργος και την Ελλάδα, διακρίθηκε κατακτώντας την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο, στα -45 κιλά παίδων.

Για να καταφέρει να ανεβεί στο βάθρο των ξεχωριστών, χρειάσθηκε να αγωνιστεί