Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ανανεώσιμες πηγές: Ανάσα για το περιβάλλον ή χρήμα για την τσέπη τους;

Ισπανία: Αιολικό πάρκο
Με κόστος κατασκευής 1 δισεκατομμύριο δολάρια και με 17.500 ηλιακά κάτοπτρα το πρότζεκτ Crescent Dunes της εταιρίας  SolarReserve, έχει ξεκινήσει δοκιμαστική λειτουργία στην έρημο της Νεβάδα στις Η.Π.Α. με επίσημα «εγκαίνια» τον Απρίλιο -  Μάϊο του 2015 και θα ηλεκτροδοτεί 75.000 νοικοκυριά. Στις 14 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια δοκιμών παρατηρήθηκε ότι 130 περίπου πτηνά ελκύσθηκαν από τη λάμψη που εξέπεμπε ο πύργος στο γιγαντιαίο κάτοπτρο και εξαϋλώθηκαν, έγιναν καπνός σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο υπεύθυνος ασφαλείας τόνισε ότι ήταν το μοναδικό λυπηρό γεγονός που είχαν μέσα σε ένα μήνα και ευελπιστεί ότι μετατοπίζοντας ελαφρά τα ηλιακά κάτοπτρα να μειώσουν την ένταση ροής του ηλιακού πεδίου και την αποφυγή στο μέλλον δυσάρεστων περιστατικών.


Ήδη οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις στην Αμερική παρακολουθούν στενά το θέμα καθώς ο νόμος περί προστασίας σπάνιων πτηνών είναι σκληρός.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πράσινη ενέργεια σκοτώνει τη φύση, έχει παρατηρηθεί και στα Αιολικά Πάρκα, σπάνια είδη Αετών να έχουν χάσει τη ζωή τους από τη σύγκρουση με τις τεράστιες τουρμπίνες που είναι εφοδιασμένες για την εκμετάλλευση του Αιόλου. Ένας τομέας επιδοτούμενος από τα κρατικά ταμεία με τεράστια ανάπτυξη και ισχυρούς παγκόσμιους παίκτες (Google, Siemens, Deutsch Bank, Bosch, NRG Energy). 
Νεβάδα πρότζεκτ Crescent Dunes
Λίγο έξω από την Καλιφόρνια λειτουργεί το μεγαλύτερο θερμικό εργοστάσιο στον κόσμο (Google, NRG Energy) που ηλεκτροδοτεί 140.000 νοικοκυριά και στοίχισε 2.2 δισεκατομμύρια δολλάρια από τα οποία τα 1,6 δισεκατομμύρια είναι εγγυημένο δάνειο από το τμήμα ηλεκτρικής ενέργειας των Η.Π.Α. Με τόσο υψηλό κόστος τα νοικοκυριά θα είχαν τοποθετήσει τους ηλιακούς καθρέπτες στις στέγες τους χωρίς το επιπλέον κόστος καλωδίων και λογαριασμών.

Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη συναντάμε το αμέσως μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο με 1.800 ηλιακά κάτοπτρα και μελλοντική επέκταση ηλεκτροδότησης τα 180.000 νοικοκυριά.

Από τη Γερμανία και τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που παράγουν ενέργεια με κόστος μικρότερο των εννέα λεπτών ανά Κιλοβατώρα ξεκίνησε το πιο φιλόδοξο σχέδιο στον κόσμο με την ονομασία Desertec, το 2009, που ήταν η κατασκευή ηλιακών πάρκων στη Έρημο Σαχάρα και κάλυψη στο 15%  της Ευρώπης σε ενέργεια. Παρ’ όλη την στήριξη της Γερμανικής κυβέρνησης και 50 πολυεθνικών και προβλεπόμενο κόστος κατασκευής τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, το μόνο που έμεινε ήταν η ερώτηση -δήλωση του βουλευτή των Πράσινων Hans-Josef Fell  «που πήγαν τα χρήματα των φορολογούμενων». Ούτε που πήγαν μάθαμε, ούτε το ακριβές ποσό που δαπανήθηκε.

Φυσικά μην ξεχάσουμε ότι παραλίγο να το μάθουμε πάλι από την τσέπη μας όταν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου μας ανέλυε το μεγαλεπήβολο σχέδιο με το όνομα «Helios». (Μνημόνιο νούμερο 2).
Αυτό που παραχωρούσαμε δημόσια γη στην κυριότητα γερμανικών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων επί 25 χρόνια, με τη fast-track περιβαλλοντική ευαισθησία, ένα έγκλημα για το περιβάλλον της χώρας μας, προκειμένου να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι επενδυτές με επιδότηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Όπως ο ίδιος ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συχνά ανέφερε, «η ανάπτυξη σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι πράσινη».
Χρυσοφόρα ναι πράσινη δεν θα το έλεγα.

Σίγουρα η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλει τόσο στην αντιμετώπιση της

κλιματικής αλλαγής όσο και στη μείωση των εκπομπών CO2.
Αναλογικά τα εργοστάσια άνθρακα, πετρελαίου και λιγνίτη κάνουν πολλοί περισσότερη περιβαλλοντολογική ζημιά στον πλανήτη μας από οτιδήποτε άλλο. Τα συμφέροντα είναι τεράστια, οι τσέπες αχόρταγες αλλά το να προτιμήσουμε τη λιγότερη κακή επιλογή μας κάνει να μη βλέπουμε την καλύτερη.

Μ. Πρώιμος

 


 

 






Δεν υπάρχουν σχόλια: