Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Η συνταγή για τις μικρές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου: «Κάθετη Οργάνωση και Ποιότητα»

Κώστας Μαρνέρης: «Δεν έχουμε επιδοτηθεί ποτέ»!
Μικρές επιχειρήσεις της Αργολίδας
εκτοπίζουν εμπορικούς γίγαντες

Έρευνα: Κώστας Πρώιμος

Επισκεφτήκαμε τον Κώστα Μαρνέρη, συνιδιοκτήτη της ομώνυμης επιχείρησης εμπορίας κρεάτων «Φάρμα Μαρνέρη», στο ψητοπωλείο που λειτουργεί, δίπλα από το κρεοπωλείο του, στο Ναύπλιο. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε μαζί του γιατί, η «Φάρμα Μαρνέρη» έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι μια μονάδα, κάθετα οργανωμένη σε όλα τα στάδια παραγωγής. Εκτρέφουν τα ζωντανά τους επιλέγοντας την φυσική τροφή τους, είναι παρόντες στην σύγχρονα σφαγεία και διαθέτουν τα κρέατα παραγωγής τους από το σύγχρονο κρεοπωλείο τους, στο Ναύπλιο. Δεν σταματούν όμως εκεί.


Στο ψητοπωλείο τους, μέχρι αργά το βράδυ, γίνεται προσκύνημα, καθώς ο κόσμος δείχνει την εμπιστοσύνη του και την προτίμησή του στα ντόπια κρέατα και στον τρόπο που τα επεξεργάζονται. 
Ρωτήσαμε τον Κώστα Μαρνέρη, αν ο κόσμος «επιμένει ελληνικά» και γιατί. Όπως μας είπε, «Ο κόσμος μετά από μια περιπλάνηση,  με σκοπό την έρευνα αγοράς στις βιτρίνες των πολυεθνικών εταιριών, και αφού  δοκίμασε, έπαθε και έμαθε. Πλέον, συνειδητά, έχει αρχίσει ξανά να επιλέγει ελληνικά και ιδίως, ντόπια κρέατα. Θεωρώ πως σήμερα, είναι λίγοι οι ευκολόπιστοι  και ανενημέρωτοι καταναλωτές, που πείθονται από «ευκαιριακές αγορές». Έχουν καταλάβει πως αγοράζοντας φτηνό κρέας και εισαγόμενο, δεν μπορείς να έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις, ως προς την ποιότητα του… Αλλιώς, δεν «βγαίνουν» τα νούμερα.  Μεγάλη σημασία έχει, η σχέση εμπιστοσύνης που κτίζει,  στις ημέρες μας, ο πελάτης, με τους ανθρώπους  της κάθε  τοπικής επιχείρησης. Ο κύκλος μας εδώ στο Ναύπλιο, είναι μικρός. Όλοι μας λίγο πολύ, γνωριζόμαστε. Εμείς ως επιχείρηση, έχουμε «χτίσει» σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με τους πελάτες μας. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει σε αυτό, η δομή της επιχείρησης μας, η οποία είναι καθετοποιημένη. Πιστεύω πως το συγκεκριμένο σύστημα, δίνει περισσότερες πιθανότητες σε μια επιχείρηση, που εμπορεύεται ντόπια και ελληνικά προϊόντα, να επιβιώσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που διανύουμε. Διατηρούμε φάρμα στο Αρκαδικό, όπου εκτρέφουμε ζώα υπό τον δικό μας έλεγχο, σε όλες τις  φάσεις και τις διαδικασίες, όπως για παράδειγμα στην εξασφάλιση καλής ποιότητας ζωοτροφών, τους τακτικούς κτηνιατρικούς ελέγχους. Στη συνέχεια, διαθέτουμε τα κρέατα της παραγωγής μας, στο δικό μας κρεοπωλείο, και τέλος, στο ψητοπωλείο μας. Έχουμε τύχει, της πλήρους αποδοχής από τον κόσμο. Τα υπόλοιπα είδη που πουλάμε, τυριά και κάποια αλλαντικά, τα προμηθευόμαστε από ντόπιους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, στη προσπάθεια μας να ενισχύσουμε την οικονομία της Αργολίδας».
Το ερώτημα που μας ήρθε στα χείλη, δεν τον αιφνιδίασε. «Τι κρατικές ή ευρωπαϊκές επιδοτήσεις έχετε πάρει».  Χαμογέλασε και μας είπε με υπερηφάνεια και πίκρα: «Δεν έχουμε επιδοτηθεί ποτέ!  Έπρεπε να μπλέξουμε σε απίστευτα χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, και όχι μόνον. Αλήθεια, γιατί  εμείς οι μικρομεσαίοι  επιχειρηματίες, θα πρέπει μονίμως να είμαστε για την πολιτεία, το μαύρο πρόβατο των επιχορηγήσεων»;
Ίσως, το Επιμελητήριο Αργολίδας θα μπορούσε να δώσει την απάντηση ή να προωθήσει το ερώτημα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης (των μεγάλων επιχειρήσεων).



Δεν υπάρχουν σχόλια: