Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Με «άλλον αέρα», ξεκίνησε σήμερα, η γιορτή της Ελιάς

Mε τις ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, σήμερα στο ΓΕΛ Κρανιδίου, σηματοδοτείται η έναρξη της 4ης γιορτής ελιάς και ελαιολάδου, του δήμου   Ερμιονίδας…  
Την εκδήλωση  διοργανώνει, το Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού και Παιδείας του ανωτέρω Δήμου σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας..
Η Διοργάνωση με απόφαση της Δημοτικής Αρχής, θα διεξαχθεί στην πλατεία «Ρέπουλη», αντί του προαυλίου χώρου του 1ου Δημοτικού σχολείου, της άνω πλατείας Κρανιδίου… Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην “Ενημέρωση Πελοποννήσου” η πρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού του Δήμου Ερμιονίδας  κ. Κυριακή Μήτσου:


«Για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού, ο Δήμος παραχωρεί δωρεάν χώρο, για εκθεσιακά περίπτερα στην γιορτή της ελιάς… Οι επαγγελματίες θα έχουν το δικαίωμα να διαφημίσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης… Θα υπάρχει και το περίπτερο που θα στελεχώνεται από τους εθελοντές του Λαογραφικού Κέντρου και του αντίστοιχου εργαστηρίου, καθώς και από μέλη της ομάδας αλληλεγγύης του Δήμου Ερμιονίδας, όπου θα μοιράζουν δωρεάν στους επισκέπτες παραδοσιακά εδέσματα»
Στόχος της γιορτής, είναι η ανάδειξη του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στον τόπο που παράγεται και που θα πρέπει και να συσκευάζεται, ενώ παράλληλα επιδιώκει, την καθιέρωση ως κοινού τόπου συνάντησης, για όλους τους εμπλεκόμενους  σχετικά με:
Τις εξελίξεις στον τομέα παραγωγής, μηχανημάτων, εξοπλισμού και νέων τεχνολογιών.
  • Τις εξελίξεις στον τομέα της νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του λαδιού και της ελιάς.
  • Τις νέες τάσεις και προοπτικές στον τομέα σε διεθνές επίπεδο.
Για τους καταναλωτές, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία, να γνωρίσουν τις ποικιλίες ελαιολάδου και ελιάς, που παράγονται στην περιοχή της Ερμιονίδας, καθώς και τα προϊόντα, που βασίζονται σε αυτές όπως πάστες ελιάς, λαδόξιδα κ.λ.π.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 (Αίθουσα Γ.Ε. Λυκείου Κρανιδίου)
18.30: Έναρξη Ημερίδας-Χαιρετισμοί
18.45: Ομιλίες για το ελαιόλαδο
- «Ελαιόλαδο και Τουρισμός» Δρ. Νταλής Δημήτριος, βιολόγος, κάτοχος διδακτορικού Παν/μίου Αθηνών
- «Ελαιόλαδο - Ο πράσινος χρυσός για την υγεία μας» Ρέππας Κυριάκος, κλινικός διαιιτολόγος-διατροφολόγος, MBA in Agriculture and Food Companies (Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών)
- «Η ποιότητα πρέπει να έχει και οικονομική αξία» Ζαμπούνης Βασίλειος, Γεωργοοικονομολόγος
- «Η εγχώρια και η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου» Οικονόμου Γεώργιος, γενικός διευθυντής Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου - ΣΕΒΙΤΕΛ
- «Παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου» Καμβύσης Βασίλειος, χημικός, διεθνώς διαπιστευμένος γευσιγνώστης ελαιολάδου, μέλος ΔΣ Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου «Φιλαιος»
- «Ελαιόλαδο και καρδιακές παθήσεις» Νίκας Δημήτριος MD, διευθυντής Β΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής «Ερρίκος Ντυνάν», τ. διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής University of Alabama
-«Σύγχρονο φαρμακευτικό ελαιόλαδο» Πανεπιθυμιτάκης Αλέξανδρος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας ΕΚΠΑ

Σάββατο 18 Απριλίου 2015 (Πλατεία Ρέπουλη, Κρανίδι)
10.30: Έναρξη της έκθεσης
Έκθεση-Πώληση προϊόντων σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και της εμπορίας ελιάς και ελαιολάδου.

Παράλληλες δράσεις:
- «Μαγειρεύοντας με το ελαιόλαδο» με διακεκριμένο σεφ.
- Προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων από τοπικές εθελοντικές ομάδες.
17.00: Μεγάλη συναυλία του Μπάμπη Στόκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: