Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Ο Κωστούρος βάζει τάξη στη ΔΕΥΑΝ

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Ενημέρωση Πελοποννήσου",
όπου δημοσιεύεται το ρεπορτάζ για την ΔΕΥΑ Ναυπλίου
Σκεφθείτε μια επιχείρηση με ισολογισμό 11.000.000 ευρώ, που έχει 22.000 πελάτες, να προχωρά «στο άγνωστο» χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο. Μιλάμε για την ΔΕΥΑΝ.
Σκεφθείτε μια επιχείρηση μονοπωλιακού χαρακτήρα που χρεώνει τους πελάτες όσο της κατέβει, χωρίς να έχει γνώση του κόστους των προϊόντων της. Μιλάμε για την ΔΕΥΑΝ.
Σκεφθείτε μια επιχείρηση όπου, επιτέλους, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να βάλει μια τάξη. Μιλάμε για την ΔΕΥΑΝ.
Διαβάστε στην συνέχεια τι γίνεται και τι θα γίνει στην μεγαλύτερη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Ναυπλιέων, προκειμένου να εξορθολογιστεί η λειτουργία της, να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες καταναλωτές και να εξυγιανθούν τα οικονομικά της.


Αφορμή για το θέμα που θα διαβάσετε μας έδωσε μια δημόσια δήλωση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων, ο οποίος διερωτάτο γιατί η διοίκηση της ΔΕΥΑΝ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου, ανέθεσε σε εξωτερικούς συνεργάτες τρεις μελέτες που έχουν σχέση με την καταγραφή της σημερινής πραγματικότητας στην ΔΕΥΑΝ και την πρόταση ενός συγκροτημένου Επιχειρησιακού σχεδίου για την επόμενη τριετία. Το ερώτημα που έθετε ο Χρήστος Γραμματικόπουλος ήταν «γιατί να μην κάνουν τις μελέτες αυτές οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΝ;»
Από την έρευνα που κάναμε εκπλαγήκαμε.
Λίγοι άνθρωποι, σε υπηρεσίες με ανεπαρκή στελέχωση και υπό το βάρος της ενσωμάτωσης των νέων περιοχών, κάνουν θαύματα.
Διαπιστώσαμε όμως και κάτι ακόμη.
Η Οικονομική Υπηρεσία, με ένα προϊστάμενο και ένα βοηθό, που πασχίζει να βάλει τάξη σε έξοδα ύψους 11.000.000 ευρώ, είναι σίγουρα αδύνατον να εκπονήσει μια μελέτη Επιχειρησιακού σχεδίου της επιχείρησης για την τριετία 2016-2018.
Η Τεχνική Υπηρεσία με τετραμελή στελέχωση, ο ένας των οποίων βρίσκεται μονίμως στον Βιολογικό, είναι αδύνατον να καταγράψει το δίκτυο, τα κενά και τις ανάγκες. Ήδη οι τρεις μηχανικοί καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα της επιχείρησης.

Η ΔΕΥΑΝ είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια που οφείλει άμεσα να στελεχωθεί και να λειτουργήσει με σύγχρονα κριτήρια και μεθόδους. Να μπορέσει να μάθει τι κοστίζουν οι υπηρεσίες που παρέχει στους 22.000 καταναλωτές πελάτες. Να μειώσει ή να αυξήσει τα τιμολόγιά της εκεί που πρέπει και να εξορθολογήσει την λειτουργία της.
Η απόφαση του Δημάρχου Ναυπλιέων και Προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ, Δημήτρη Κωστούρου, να αποκτήσει τα στοιχεία εκείνα που θα επιτρέψουν να σταματήσει η αιμορραγία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ήταν σωστή. Και για την ακρίβεια, οι μελέτες έπρεπε να είχαν ανατεθεί από καιρό.
Διαβάστε τις εισηγήσεις του περιεχομένου των μελετών που ετοιμάζονται και που θα παραδοθούν εντός του 2015 για να καταλάβετε πως και γιατί τόσα χρόνια, κανένας δήμαρχος δεν είχε τολμήσει να εκσυγχρονίσει την μεγαλύτερη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου που λειτουργεί απασχολώντας μόνον 40 άτομα, ως επιστημονικό, υπαλληλικό και εργατοτεχνικό προσωπικό.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ 1. 
Υπηρεσία Συμβούλου για την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΥΑΝ.
Η ΔΕΥΑΝ θα πρέπει να καταρτίσει το επιχειρησιακό της σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει το όραμα, την στρατηγική και τους στόχους της επιχείρησης για την περίοδο 2016-18 και θα καθορίζει με οικονομικούς, τεχνικούς και περιβαλλοντικούς όρους τα οφέλη, καθώς και τις απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό (πηγές χρηματοδότησης).
To Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΥΑΝ θα περιλαμβάνει: 
Εισαγωγή – Γενικά στοιχεία και σύντομο ιστορικό της ΔΕΥΑΝ.
Ανάλυση εσωτερικού περιβάλλοντος του ΔΕΥΑΝ. (δραστηριότητες, οργάνωση, οικονομικά, ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή).
Ανάλυση εξωτερικού περιβάλλοντος (πελάτες, νομοθεσία )
Συνθετική αξιολόγηση της ΔΕΥΑΝ (ανάλυση SWOT).
Αποστολή – Όραμα - Ανάπτυξη στρατηγικής - Καθορισμό γενικών στόχων. 
Εξειδίκευση των στρατηγικών στόχων - Ανάπτυξη σχεδίων δράσης (τα σχέδια δράσης ενδεικτικά περιλαμβάνουν δραστηριότητες, επενδύσεις, δράσεις βελτίωσης της οργάνωσης / στελέχωσης, συνεργασίες με τρίτους, εκπαίδευση του προσωπικού, ενέργειες ευαισθητοποίησης - ενημέρωσης, ανάπτυξη συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κλπ).
Οικονομικό προγραμματισμό νέων επενδύσεων.
Έλεγχο υλοποίησης – Διαδικασία και δείκτες παρακολούθησης των σχεδίων δράσης.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ 2. 
Υπηρεσία Συμβούλου για την καταγραφή – απεικόνιση της υφιστάμενης κατάστασης της ΔΕΥΑΝ.
Η υφιστάμενη κατάσταση – από τεχνικής άποψης - αφορά το σύνολο των υπηρεσιών που παράγονται – προσφέρονται από τη ΔΕΥΑΝ:
• Ύδρευση που περιλαμβάνει το σύστημα ύδρευσης κάθε οικισμού.
• Αποχέτευση που περιλαμβάνει το σύστημα αποχέτευσης κάθε οικισμού.
• Λειτουργία  ΚΕΛ. 
Η ανάλυση θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια παραγωγής, μεταφοράς, τελικής διανομής και κατανάλωσης νερού / λυμάτων και θα εστιαστεί στο τεχνικό σκέλος των παραπάνω σταδίων.
Ειδικότερα θα πρέπει να γίνει:
Τεχνική Καταγραφή όλων των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΝ με στοιχεία όπως τεχνική περιγραφή διεργασιών, ισχύς εξοπλισμού, τύπος και κατασκευαστής εξοπλισμού, ανάγκες συντήρησης κλπ.
Τεχνική Καταγραφή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης με στοιχεία που αφορούν τα επισκέψιμα τμήματα του όπως αντλιοστάσια αλλά και ανάλυση υφιστάμενων δεδομένων (παλαιότερες μελέτες κατασκευής των έργων) για τα μη επισκέψιμα τμήματα του.
Τεχνικές Προτάσεις για βελτιστοποίηση της λειτουργίας και συντήρησης των παραπάνω εγκαταστάσεων.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ 3. 
Υπηρεσία Συμβούλου για την Τεχνικό Οικονομική ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης.
Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΝ πρέπει να καθορίζεται στη βάση επίτευξης των στόχων που θέτει η Νομοθεσία.  Βασικό στοιχείο της τιμολογιακής πολιτικής είναι η τεχνικοοικονομική ανάλυση όλων των κοστολογικών παραμέτρων, για να είναι εφικτή η ανάπτυξη σχεδίου δράσης εξορθολογισμού – όπου απαιτείται – υπηρεσιών και δαπανών.
Το ετήσιο κόστος διαχείρισης της ΔΕΥΑΝ προσδιορίζεται διακεκριμένα με βάση:
I. το ετήσιο κόστος λειτουργίας 
II. τα ποσά που αφορούν στο  ετήσιο κατασκευαστικό και επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΝ.

Το ετήσιο  κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΝ  προκύπτει από το κόστος των λειτουργιών Παραγωγής, Διοίκησης, Διάθεσης, Ερευνών και Ανάπτυξης. Τα στοιχεία του κόστους κατά είδος ενδεικτικά διαρθρώνονται ως εξής:
1) Αμοιβές και έξοδα προσωπικού 
2) Αμοιβές και έξοδα τρίτων  
3) Παροχές τρίτων 
4) Φόροι - τέλη
5) Διάφορα έξοδα 
6) Τόκοι και συναφή έξοδα 
7) Αποσβέσεις παγίων  
8) Προβλέψεις εκμετάλλευσης 
9) Αναλώσεις αποθεμάτων (πρώτων υλών, αναλωσίμων υλικών, ανταλλακτικών, παγίων, υλικών συσκευασίας).


Προκειμένου να επαναξιολογηθεί η τιμολογιακή πολιτική κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση Τεχνικό Οικονομικής ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης συνεκτιμώντας τα συνολικά έσοδα (πηγές) και έξοδα καθώς και τα αποτελέσματα χρήσης της επιχείρησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: