Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Λουκέτο στην ΠΑΣΕΓΕΣ

Μετά από 81 χρόνια, ο αγροτικός κόσμος μένει στην ουσία χωρίς θεσμική εκπροσώπηση, καθώς η κάποτε πανίσχυρη ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών) κατεβάζει ρολά, ή μετασχηματίζεται προς ένα μοντέλο τύπου ΣΕΒ, σύμφωνα με τον πρόεδρο Τζανέτο Καραμίχα.


Υπό το βάρος συσσωρευμένων χρεών και της απουσίας νέων πόρων (η χρηματοδότηση της οργάνωσης μέσω των παρακρατήσεων του ΕΛΓΑ έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια), ο Τζανέτος Καραμίχας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε προς το διοικητικό συμβούλιο τη λύση της υποβολής αίτησης εκκαθάρισης της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Ωστόσο, η πρόταση του δεν έγινε δεκτή από μερίδα μελών του Δ.Σ., οι οποίοι μάλιστα προέρχονται από την παράταξή του, αφήνοντάς τον ουσιαστικά μόνο του.
Μπροστά στο αδιέξοδο, αποφασίστηκε τελικά η διοίκηση της Συνομοσπονδίας να προχωρήσει στο «μετασχηματισμό» της ΠΑΣΕΓΕΣ, «ώστε να έχει νομική, οργανωτική και οικονομική αυτοτέλεια», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site της.
Ας σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπεται η κατάργηση της χρηματοδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα το μέλλον της ΠΑΣΕΓΕΣ να είναι έτσι κι αλλιώς αμφίβολο.
Τα τελευταία χρόνια η ΠΑΣΕΓΕΣ βρέθηκε πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα σε υποθέσεις αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης, ενώ δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα αποτελέσματα της έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα για τη διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης ύψους 60 εκατ. ευρώ που έλαβαν οι ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ από το 1994 έως το 2011.
Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών ιδρύθηκε το 1935 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Αποτελεί τον κορυφαίο ιδεολογικό και συντονιστικό φορέα των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας, που υποστηρίζει, προωθεί, προάγει τις δραστηριότητές τους και τις εκπροσωπεί σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: