Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Η Μόνικα Διαμαντή, νέα επιμελήτρια της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης

Γράφει η Γεωργία Κακούρου Χρόνη
Όταν κανακεύεις ένα παιδί, οραματίζεσαι την ενηλικίωσή του. Πιστεύω ότι η νέα επιμελήτρια της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης-Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης θα αποδειχθεί το καταλληλότερο πρόσωπο για να καταστήσει το όραμα πράξη.

Η Μόνικα Διαμαντή διαθέτει γνώσεις, εμπειρία, εργατικότητα και θέληση για να ανανεώσει τις προτάσεις της Πινακοθήκης, να διευρύνει το κοινό της και να της προσδώσει έναν ιδιαίτερο και εμπλουτισμένο κοινωνικό ρόλο.


H Μόνικα Διαμαντή γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Μουσειολογία στο Πανεπιστήμιο του Leicester. Είναι υποψήφια διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας,  με υποτροφία του ΙΚΥ.

Έχει εργαστεί ως αρχαιολόγος πεδίου στις ανασκαφές της Βεργίνας και του Πολυνερίου Γρεβενών του ΑΠΘ και σε σωστικές ανασκαφές της ΣΤ΄ και της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας κατά την περίοδο 2000-2005. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στην ανασκαφή του καθηγητή Αθ. Παλιούρα στην Αγία Τριάδα του Μαύρικα Αγρινίου (2002-2005).

Ως Μουσειολόγος εργάστηκε στην επανέκθεση της μόνιμης συλλογής της πτέρυγας Χατζηβασιλείου στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, στη σύνταξη της μουσειολογικής μελέτης και στην επανέκθεση της μόνιμης συλλογής στο Μουσείο Νικόπολης καθώς και στην επανέκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου.

Ο πρόσφατος διορισμός της στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης επιτεύχθηκε χάρη στην επιτυχία της σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Έχει προσφέρει σε διάφορους τομείς αξιόλογη εθελοντική εργασία, γνωρίζει τέσσερις ξένες γλώσσες, έχει να επιδείξει μουσικές σπουδές στο πιάνο και στο φλάουτο και σημαντική παρουσία με δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις στον επιστημονικό χώρο.

Την υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά και της ευχόμαστε όλες οι προσδοκίες της, προσωπικές και επαγγελματικές, να βρουν πρόσφορο έδαφος στη Σπάρτη.


                                                                   Γεωργία Κακούρου Χρόνη


Δεν υπάρχουν σχόλια: