Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: Ανοξείδωτες τοστιέρες αντί για παγκάκια

γράφει ο Νίκος Λόης

Στο Δήμο Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων, το Λιμενικό Ταμείο αλλάζει τα παραδοσιακά, από το μεσοπόλεμο, ανατομικά παγκάκια από μαντέμι και ξύλο και τοποθέτησε μεταλλικά που είναι αντιαισθητικά και μοιάζουν ως ανοξείδωτες τοστιέρες… ενόψει της νέας αρχιτεκτονικής μελέτης του παραλιακού μετώπου Λουτρακίου.
Ποια μορφή λοιπόν προσπαθούν να επιβάλλει το Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου στην Αρχιτεκτονική ανάδειξη της παραλίας του Λουτρακίου; Εάν τα μεταλλικά παγκάκια είναι η νέα φιλοσοφία και μορφή, δηλαδή της αλλαγής της εναπομείνασας – παραδοσιακής μορφής της πόλης των νερών σε σύγχρονη μεγαλούπολη χωρίς στοιχεία της ιστορίας της!



Είναι γεγονός ότι έχει ανατεθεί η μελέτη ανάδειξης του παραλιακού μετώπου Λουτρακίου σε Ελληνική ομάδα Πανεπιστημίου αντί αμοιβής τουλάχιστον 100 χιλιάδες ευρώ.
Είμαι βέβαιος ότι ο Αρχιτέκτονας κ. Αντωνίου, με την ομάδα του, είχε εκπονήσει πολλά χρόνια πριν ανάλογη μελέτη, την οποία είχε πληρώσει ο Δήμος.
Τι άλλαξε και θέλουμε νέα; Αυτό πρωτίστως πρέπει να απαντηθεί από το νέο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου του Δήμου μας.

Μα θα μου πείτε πώς έχουν πρόβλημα τα καταστήματα της παραλίας, σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους που έχουν καταλάβει και σκεπάσει… Όμως, συνεχίζω τα ερωτήματά μου: δεν προβλέπονταν λύσεις στην μελέτη του κ. Αντωνίου; Εν τέλει δεν μπορούσε να τροποποιηθεί η μελέτη αυτή από την ίδια ομάδα του εν λόγω μελετητή και να προσφέρει λύσεις στα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει;
Θα έπρεπε να επιβαρυνθούμε ακόμα σε εποχή τεράστιας οικονομικής κρίσης με ακόμα 100 χιλιάδες ευρώ;  Ποία θα είναι η μορφή που τελικά θα έχει το παραλιακό μέτωπο του Λουτρακίου; Ποια θα είναι τα παραδοσιακά του στοιχεία; Θα υπάρχουν παραδοσιακά στοιχεία συνυφασμένα με την ιστορία και την μυθολογία της Πόλης ή θα γίνει μια αστική πόλη, σαν όλες τις άλλες της Αττικής, που δεν θα έχει παραδοσιακά στοιχεία;

Ενώ λοιπόν αναμέναμε να απαντηθούν από την Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τον Δήμο τα ερωτήματα αυτά, το εν λόγω Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με μία απίστευτη ενέργειά του να αλλάξει πολλά από τα παραδοσιακά παγκάκια με μεταλλικά (!!!) στην παραλία του Λουτρακίου, μας έδειξε δείγματα της νέας φιλοσοφίας που το διέπει… Ενώ λοιπόν υπήρχαν για πολλά χρόνια προτού γεννηθώ εγώ, ίσως και η αποβιώσασα μητέρα μου, στην παραλία του Λουτρακίου (από τον μεσοπόλεμο θαρρώ), τα παραδοσιακά πανέμορφα μαντεμένια παγκάκια με ξύλο, τα οποία στήριξαν ανθρώπους, όνειρα οράματα και νοσταλγίες, χαρές και λύπες, έρωτες και απογοητεύσεις, τα οποία ο Δήμαρχος κ. Γιωτάκης τα πολλαπλασίασε (περί τα 200 θαρρώ), το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου, άγνωστο γιατί προμηθεύτηκε και τοποθέτησε «εν μία νυκτί» νέα μοντέρνα ανοξείδωτα μεταλλικά παγκάκια (!!!).
Αυτά λοιπόν όταν ψύχονται ή θερμαίνονται σε θερμοκρασία χειμώνα ή καύσωνα, μοιάζουν με ψυγείο ή τοστιέρα και είναι άκρως αντιαισθητικά και αυτή δεν είναι μόνο η άποψη του γράφοντος.
Τα παγκάκια αυτά αποτελούσαν το όμορφο παραδοσιακό στοιχείο του Δήμου μέσα στην σύγχρονη άμορφη «μπετούπολη» που έχει μεταλλαχθεί το Λουτράκι από τις πολυκατοικίες. Αλήθεια αναρωτιούνται πολλοί, αξίζει να χαθεί ό,τι παραδοσιακό έχει μείνει;

Αυτά τα παγκάκια μπορούσαν να αναμορφωθούν, όσο αφορά την ξύλινη επένδυσή τους, και να τοποθετηθεί νέο ξύλο και να γίνουν ολοκαίνουργια. Γιατί δεν επιλέχθηκε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αυτή η λύση, με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείο έχει άριστες γνώσεις επεξεργασίας του ξύλου και είναι και άριστος πτυχιούχος μαθηματικός;
Γιατί επιλέχθηκαν νέα μεταλλικά παγκάκια λοιπόν, ενώ δεν έχει εκπονηθεί ακόμα το αρχιτεκτονικό σχέδια για την ανάδειξη της παραλίας μας; Έγινε διότι έτσι θα το προβλέπει η νέα μελέτη, ή για αναγκαστεί ο μελετητής να τα συμπεριλάβει έτσι; Έτσι όμως δεν αλλάζουμε εμείς την μελέτη; Αυτό θέλαμε να πετύχουμε ή επιτέλους ποιος είναι ο στόχος σε σχέση με την νέα μελέτη; Με ποια κριτήρια και με ποια απόφαση; Πότε έγινε ο διαγωνισμός και πώς; Έχει αναρτηθεί στην διαύγεια η ανάθεση;
Τι έγιναν τα παγκάκια που έβγαλαν οι υπάλληλοι, πού είναι, διότι κοστίζουν πανάκριβα;

ΠΡΟΤΑΣΗ
Να δούμε την νέα μελέτη σε σχέση με την ιστορία και την μυθολογία της Πόλης μας, ως Πόλη των Νερών, των μεταλλικών και των Ιαματικών, του Αρχαίου Διόλκου, του Ηραίου, των Ισθμιακών Αγώνων, ως παγκοσμίων Αγώνων Μουσικής, Ποίησης, Θεάτρου και Αθλητικών αγωνισμάτων, οι οποίοι θα διεξαχθούν σε ένα νέο στάδιο που θα κατασκευαστεί και έτσι θα πάρει σάρκα και οστά η πρόκληση, δηλαδή η Πόλη μας να φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες… Μέσα από την νέα μελέτη θα απαντηθεί το πότε επιτέλους θα πάρει σάρκα και οστά αυτή η ιστορίας μας και η μυθολογία μας και πάλι, για να ξαναζήσει η περιοχή στην μυθολογία της και να προσκαλέσει τον κόσμο να δούν τους αγωνιζόμενους ως τέκνα της Ήρας , της Άρτεμις, του Απόλλωνα, του Ποσειδώνα και πολλών άλλων Θεών, ημιθέων και φιλοσόφων…. Έτσι λοιπόν η προηγούμενη μελέτη Αντωνίου να δοθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες και για διαβούλευση με τους πολίτες, τα τεχνικά Επιμελητήρια και τους αρμόδιους Επιστήμονες σε Πανεπιστήμια με κατευθύνσεις στην Ιστορία, την Αρχιτεκτονική, την Πολεοδομία και την Αέναη -Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, όπως είναι ο ήλιος και ο αέρας, για να δούμε εάν μας κάνει η μελέτη Αντωνίου και εάν αυτή πρέπει να τροποποιηθεί και με ποιόν τρόπο και σε ποια ή ποιές κατευθύνσεις.
Προτείνω όμως μέχρι τότε, να επανατοποθετηθούν άμεσα και πάλι τα προηγούμενα ξύλινα παγκάκια και να αναμορφωθούν με ξύλο καινούργιο και φρεσκοβαμμένο.
Τα νέα παγκάκια να τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους σκιασμένους και σε κτίρια που είναι μοντέρνα και ταιριάζουν με την αρχιτεκτονική τους, αφού ενημερωθούν όλοι για το πώς προέκυψε η απόφαση για την αλλαγή τους και πώς έγινε ο διαγωνισμός.  
Όλοι πιθανότατα κάνουμε λάθη, σημασία έχει να τα διορθώνουμε και μάλιστα όταν αυτά αφορούν δημόσιο χρήμα, το οποίο πλέον με δυσκολία μπορούν να το καταβάλουν οι πολίτες… 
                               
Σημείωση: Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και η Πολεοδομία του Δήμου δεν έχουν γνώμη; Πρέπει να έχουν άποψη και θέση και οφείλουν να την καταθέσουν άμεσα. Το ίδιο αναρωτιέμαι και για το Δημοτικό Συμβούλιο και το Τοπικό Συμβούλιο, γιατί δεν ερωτούν τους επιστήμονες για τα προαναφερόμενα και τους έγκριτους φορείς τους, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας;
Νίκος Λόης


1 σχόλιο:

Ενημέρωση Πελοποννήσου είπε...

Επειδή ενδέχεται ο αποστολέας του σχολίου (babis) να μην έχει Ελληνικούς χαρακτήρες στο πληκτρολόγιό του, μεταφέραμε το γραμμένο με Γκρίκλικς σχόλιό του, σε ελληνική γραφή και το παραθέτουμε αυτούσιο.
Να θυμίσουμε ότι, είναι απαράβατη αρχή του διαχειριστού του blog ότι τα Γκρίκλις, που αποτελούν καταστροφή της Ελληνικής γραφής, δεν είναι αποδεκτά.
Το σχόλιο που μεταγράψαμε έγραφε τα εξής:

«Αγαπητέ Νίκο πρώτα να σου θυμίσω «περί ορέξεως κολοκυθόπιττα». Είναι δικαίωμά σου να σου αρέσουν ή όχι το σχέδιο από τα παγκάκια αλλά να απαξιώνεις την εκφραστική σκέψη ενός συνανθρώπου μας είναι λυπηρό. Για τα υπόλοιπα που γράφεις συμφωνώ με την σκέψη σου».