Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΑΡΓΟΣ: Οι νεκροί Φοίνικες αντικαθίστανται με αιωνόβια ελαιόδεντρα

Εύλογη η ανησυχία των Δημοτών, που εκφράσθηκε μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για την κοπή και του δεύτερου Φοίνικα της Πλατείας Αγίου Πέτρου, στο Άργος. Δεν γνώριζαν, γιατί κανείς δεν τους το είχε πει ή γιατί δεν ήθελαν να γνωρίζουν, την κατάσταση που επικρατεί. Κυρίως όμως δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα τις προθέσεις και τις ενέργειες των υπηρεσιών της Δημοτικής Αρχής. Προθέσεις και ενέργειες που όπως προκύπτουν από την ανακοίνωση του Δήμου Άργους Μυκηνών, είναι οι καλύτερες δυνατές που θα μπορούσαν να γίνουν και περιβαλλοντικά και σημειολογικά. Οι νεκροί και επικίνδυνοι Φοίνικες αντικαθίστανται με αιωνόβιες ελιές που αποκτώνται από τον ΟΣΕ (Προκύπτουν από απαλλοτριώσεις κτημάτων στην Πελοπόννησο).
Διαβάστε λεπτομέρειες:


ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ:
«Απάντηση σε δημοσίευμα για τους φοίνικες της πλατείας του Αγ. Πέτρου»
Σε σχέση με τα κείμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υλοτόμηση των δύο φοινίκων στην πλατεία του Αγ. Πέτρου, η αρμόδια υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Άργους Μυκηνών, προβαίνει στην ακόλουθη ανακοίνωση: 
«Τα τελευταία δύο χρόνια στην περιοχή της Αργολίδας και ειδικότερα στο Δήμο μας άρχισαν να διαφαίνονται έντονα τα σημάδια της επέλασης του εντόμου του κόκκινου σκαθαριού (Rhynchophorus ferrugineus) που προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων. Οι βλάβες δεν γίνονται ορατές παρά μόνο στα τελικά στάδια της προσβολής, όταν τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν.

Δυστυχώς ένα από τα περιστατικά που κληθήκαμε σαν υπηρεσία να αντιμετωπίσουμε, ήταν αυτό σε έναν από τους δύο φοίνικες της πλατείας του Αγ. Πέτρου το περασμένο καλοκαίρι. Αν και προβήκαμε με τη βοήθεια γεωπόνων της ΔΑΟΚ Αργολίδας σε δενδροχειρουργική, δεν καταφέραμε να σώσουμε το δένδρο. Μετά την παρέλευση ευλόγου χρονικού διαστήματος το δένδρο δεν αναβλάστησε με αποτέλεσμα να έπρεπε να υλοτομηθεί και να αντικατασταθεί.
Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα αν και προβήκαμε επανειλημμένα σε προληπτικούς ψεκασμούς σε όλα σχεδόν τα φοινικόδεντρα του Δήμου μας, η έκταση και η ένταση του φαινομένου είναι τέτοια που δυστυχώς δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Μια τέτοια κατάσταση αντιμετωπίσαμε λοιπόν και στο δεύτερο φοίνικά της πλατείας του Αγ. Πέτρου με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να προβούμε σε καρατόμηση και αυτού προς αποφυγή περαιτέρω διασποράς του εντόμου.
Η αντικατάσταση των δύο δένδρων θα είναι άμεση. Αυτή θα γίνει με αιωνόβια ελαιόδεντρα που προέρχονται από την απαλλοτρίωση που διενεργεί η ΟΣΕ Α.Ε. στη γραμμή Κόρινθος-Πάτρα. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της ΟΣΕ Α.Ε. προκειμένου να προμηθευτούμε άμεσα τα εν λόγω δένδρα τα οποία θα φυτευτούν ακριβώς στις θέσεις που μέχρι εχθές βρίσκονταν οι δύο φοίνικες.
Θα πρέπει να τονιστεί πως παρόμοιες ενέργειες μεταφύτευσης αιωνόβιων ελαιόδεντρων έχουν γίνει πρόσφατα με επιτυχία και στο Δήμο Αθηναίων, γεγονός το οποίο καλύφθηκε από όλα τα Μ.Μ.Ε. Σημειολογικά λοιπόν το Άργος, η αρχαιότερη πόλη στην Ευρώπη, πολύ σύντομα θα αποκτήσει δύο ελαιόδεντρα τα οποία αναπτύχθηκαν και ευδοκίμησαν στο πέρασμα των αιώνων.
Η συνεργασία με την ΟΣΕ Α.Ε. θα έχει και συνέχεια καθώς για σκοπούς αισθητικής αναβάθμισης του τοπίου (αστικό και περιαστικό πράσινο) ο Δήμος μας θα προμηθευτεί και άλλα ελαιόδεντρα προκειμένου αυτά να μεταφυτευτούν και να κοσμήσουν την πόλη μας από εδώ και στο εξής».

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: