Νεα

Ένα τέτοιο Θεατρικό Τμήμα και θέλουν να το κλείσουν

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλη, με θέμα τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο μετά τις δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Θ. Πελεγρίνη σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού με τις οποίες τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της κατάργησης του Τμήματος επικαλούμενος μάλιστα ψευδή και ανακριβή δήθεν επιχειρήματα.
Στην εξαιρετική θεμελίωση της ερώτησής του, ο Γιάννης Ανδριανός -μεταξύ άλλων- αναφέρει τα εξής:


«Στο Τμήμα, που διανύει φέτος το 12ο έτος λειτουργίας του, διδάσκουν ακόμη 8 μέλη ΕΕΠ και ένα μέλος ΕΔΙΠ, δηλαδή συνολικά 25 διδάσκοντες, ενώ φοιτούν περίπου 436 ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές με καταγεγραμμένη παρουσία καθώς η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική, και ήδη υπάρχουν 398 απόφοιτοι. Κατά το τρέχον δε ακαδημαϊκό έτος εισήχθησαν 140 πρωτοετείς φοιτητές, δηλαδή αριθμητικά πολύ περισσότεροι από τους εισακτέους στα ομοειδή Τμήματα των Πανεπιστημίων Αθηνών (76 εισακτέοι), Θεσσαλονίκης (63 εισακτέοι) και Πατρών (90 εισακτέοι).
Επισημαίνεται ακόμη ότι το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος "Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" είναι το μοναδικό με αυτή την κατεύθυνση στην Ελλάδα και λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά, απαριθμώντας 32 φοιτητές ανά έτος.

Επιπροσθέτως, το Τμήμα έχει αναπτύξει έντονους και παραγωγικούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία όπως καταδεικνύει η συνεργασία του με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Ναύπλιο, η συνεργασία του με το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας, τα παιδαγωγικά του προγράμματα, καθώς και η παρακολούθηση μαθημάτων από κατά μέσο όρο 55 πολίτες της ευρύτερης περιοχής ανά εξάμηνο στους οποίους χορηγείται σχετική βεβαίωση, ενώ τα κτήρια που στεγάζουν το Τμήμα έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο Ναυπλιέων και η διδασκαλία των καλλιτεχνικών μαθημάτων εξυπηρετείται από τη χρήση των χώρων του δημοτικού κινηματογράφου «Τριανόν» και του πολιτιστικού πολυχώρου «Φουγάρο», με αποτέλεσμα τα λειτουργικά έξοδα να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Μεγάλη ουσιαστική και συμβολική σημασία έχει δε η γεωγραφική εγγύτητα με το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου καθώς και με τα πέντε αρχαία θέατρα του Άργους, στα οποία οι φοιτητές του Τμήματος επανειλημμένα έχουν ανεβάσει παραστάσεις αρχαίου δράματος.
Προς επίρρωση των ανωτέρω, η επιτυχής λειτουργία και η εξωστρέφεια του Τμήματος έχουν αποτυπωθεί στην διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος τον Φεβρουάριο του 2014 από τριμελή επιτροπή επιστημόνων του εξωτερικού και εμπειρογνωμόνων.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο κ. Υφυπουργός θα έπρεπε να έχει ίδια εικόνα του Τμήματος καθώς στο πρόσφατο παρελθόν παρουσίασε εκεί την παράστασή του “Νίτσε Unleashed”.

Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για την συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, δεδομένου του σημαντικού έργου που επιτελεί καθώς και του γεγονότος ότι τα δήθεν επιχειρήματα που παρουσίασε ο Υφυπουργός κ. Πελεγρίνης για να υποστηρίξει την κατάργηση του Τμήματος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

δεν επρεπε εξαρχης να δημιουργηθει τετοιο τμημα εδω και οχι να παλευουμε να το διατηρησουμε. αρχαιολογικο τμημα επρεπε να υπηρχε αλλα ας οψεται που το κανατε γαργαρα ολοι εσεις οι φωστηρες για χαρη των χρηματων που απορροφουσε ο εκλεκτος του ΚΑΣ Λαμπρίνος...