Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

To 2o Θερινό Πανεπιστήμιο σε Άνδρο και Κρήτη, με την συμπαράσταση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard


Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών φορέων οργανώνει το 2016 το «2ο ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα». Το πρόγραμμα είναι συνέχεια της περυσινής ακαδημαϊκής δράσης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία στην Άνδρο.
Εφέτος διευρύνεται με δύο κύκλους και υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard και το Γραφείο Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους. 


Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν κατόπιν αξιολόγησης. Το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει καθημερινές τετράωρες διαλέξεις, εργαστήρια, συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών στο τέλος κάθε εργαστηρίου/διάλεξης, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές. Στο πρόγραμμα θα διδάξουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί Καθηγητές από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Στη Διεθνή Τιμητική Επιτροπή  συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ειδικότερα, ο πρώτος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Γλώσσα, Εξουσία και ΜΜΕ – Από τα κλασικά κείμενα στον σύγχρονο δημόσιο λόγο» θα πραγματοποιηθεί στην Άνδρο από 10 έως και 17 Ιουλίου 2016. Οργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου και θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές:
-Αρχαιοελληνική γραμματεία και Δημοσιογραφία
-Η έννοια της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα 
-George Orwell και δημόσιος λόγος
-Η μετα-μνημονιακή γλώσσα στα σύγχρονα ΜΜΕ. Απεικονίσεις της κρίσης στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης
-Ρητορική τέχνη. Ο θεατρικός/δραματοποιημένος λόγος στα σύγχρονα δημοσιογραφικά κείμενα
-Επικαιρότητα και παραστατικές τέχνες – Ο πολιτικός λόγος στο θέατρο
Ο δεύτερος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Ανάδειξη Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων», θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά (Κολυμπάρι) από 16 έως και 22 Αυγούστου 2016. Το πρόγραμμα οργανώνεται από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές:
-Η υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ
-Πολιτισμική εγγραμματοσύνη
-Δημοσιογραφία και πολιτισμός
-Τα δημοσιογραφικά κείμενα ως αυθεντικό γλωσσικό υλικό στην τάξη
-Ελληνική ποίηση και λογοτεχνία: Διάδοση μέσω των ΜΜΕ και της ψηφιακής τεχνολογίας
-Οι διάλεκτοι της ελληνικής γλώσσας και ο σύγχρονος δημοσιογραφικός και διαφημιστικός λόγος
Και οι δύο κύκλοι προσφέρουν εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.
Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργου: Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Πληροφορίες: κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια Προγράμματος, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
ΠΗΓΗ: enandro

ΛΕΖΑΝΤΑ

Φωτογραφία από την έναρξη του 1ου σεμιναρίου στην Άνδρο του Θερινού Πανεπιστημίου, το καλοκαίρι 2015. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: