Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ο Πυθαγόρας και τα βαρυτικά κύματα

Είναι καταγεγραμμένη, από την αρχαιότητα, η πληροφορία ότι ο Πυθαγόρας «αφουγκραζόταν την μουσική του σύμπαντος». Ερευνώντας και αποκωδικοποιώντας τον Μυστικό Κώδικα του Πυθαγόρα, στις μέρες μας, ο ερευνητής Ιπποκράτης Δάκογλου απεικόνισε τις σχετικές μαθηματικές σχέσεις στο σχέδιο της παγκόσμιας αρμονίας και με την βοήθεια του εργαστηρίου «Ιαν Ξενάκης», μετέτρεψε τις ταλαντώσεις σε ήχο, παρουσιάζοντας την «Μουσική των Ουρανίων Σφαιρών».
Σήμερα διεθνής επιστημονική κοινότητα πανηγυρίζει γιατί μπόρεσε να εντοπίσει, υπό μορφή ταλαντώσεων και ήχων, τα πρώτα απτά ίχνη των βαρυτικών κυμάτων.


Ο Δρ. Θεοχάρης Αποστολάτος, μιλώντας για τα βαρυτικά κύματα, προσφάτως στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, παρουσίασε την επιτυχία της επιστήμης λέγοντας «Πλέον μπορούμε να ακούμε την μελωδία του Κόσμου».
Μου έρχεται στο νου ο Δημόκριτος που μιλούσε για το «άτομο», το οποίο οι επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν (και εν συνεχεία να διασπάσουν περεταίρω), μόλις πριν μερικές δεκαετίες.
Ο Δημόκριτος λοιπόν εντόπισε το «άτομο» πριν μερικές χιλιάδες χρόνια και οι απόγονοί του ούτε καν τον γνωρίζουμε. Ο Πυθαγόρας άκουγε «την μουσική του σύμπαντος» και οι απόγονοί του έχουμε μείνει στο «τετράγωνο της υποτεινούσης».
Ο Ιπποκράτης Δάκογλου, από εκεί που εδώ και πενήντα ημέρες βρίσκεται, σίγουρα θα μετέχει σε συμπόσια γνώσεων με τους μεγάλους της αρχαιότητας και θα μιλούν έχοντας ως ακροατήριο τον Βολταίρο, τον Νεύτωνα, τον Κοπέρνικο ή τον Αϊνστάιν. Τους μαθητές τους δηλαδή.

Π.Ι.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: