Νεα

Η κυβέρνηση κέρδισε τους Δήμους της Πελοποννήσου, στην κόντρα της με την Περιφέρεια, για την διαχείριση των σκουπιδιών. Τι ζητάνε οι Δήμαρχοι

Οι Δήμοι της Πελοποννήσου, για πρώτη φορά διεκδικούν τόσο φανερά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Απορριμμάτων, τους έρχεται γάντι και θεωρούν ότι, έτσι. όχι μόνον δεν θα επιβαρύνουν τους δημότες τους αλλά αντιθέτως θα αποκτήσουν και έσοδα δημιουργώντας –ταυτοχρόνως- και νέες θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα, όμως, με την διακήρυξη της αποφασιστικότητάς τους, επισημαίνουν στην κυβέρνηση την ανάγκη για «άμεσες δράσεις θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα υποστήριξης των Δήμων, ώστε η εφαρμογή του ΕΣΔΑ να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα».
Τα συμπεράσματα της κοινής σύσκεψης Δημάρχων, Βουλευτών και Φορέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, στην Τρίπολη, αποτελούν πλέον το ισχυρό όπλο του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για πλήρη περιθωριοποίηση του σχεδιασμού Τατούλη, ο οποίος έφτασε στην πηγή και πιθανότατα δεν θα μπορέσει να πιεί νερό.


ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ
1.- Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επομένως επιβάλλεται να υπάρξουν από την Κυβέρνηση οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση αυτής της θέσης.
Οι Δήμαρχοι αναλαμβάνουν ρητά την υποχρέωση ανταπόκρισης σε κάθε ζήτημα  που συνδέεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους τους.
Ενδεικτικά στα πλαίσια αυτά, ο ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να προωθήσει την αναθεώρηση των ΠΕ.Σ.Δ.Α. και την εκπόνηση του σχεδίου μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να είναι συμβατή με αυτά που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και οι Δήμοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να οριστικοποιήσουν τις χωροθετήσεις.

2.- Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ε.Σ.Δ.Α.) κινείται στη σωστή κατεύθυνση, απαιτούνται όμως άμεσες δράσεις θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα υποστήριξης των Δήμων, ώστε η εφαρμογή του ΕΣΔΑ να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

3.- Συναντήσεις  με στόχο την συνεννόηση, τη συναίνεση και την ενημέρωση, σε μείζονα ζητήματα, θα πραγματοποιούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο να επιλύονται προβλήματα και να προωθούνται αναπτυξιακές δράσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ιδιαίτερα δε, η συζήτηση για τα άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως η δραματική μείωση των πόρων, κοινωνικά προβλήματα, θέματα δημόσιας περιουσίας, θα συνεχιστεί, με σκοπό τη ουσιαστική στήριξη των Δήμων.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν 11 Βουλευτές, 11 Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι Φορέων.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ
1.      Ανδριανός Ιωάννης, Βουλευτής Αργολίδας
2.      Γκιόλας Ιωάννης,  Βουλευτής Αργολίδας
3.      Μανιάτης Ιωάννης, Βουλευτής Αργολίδας
4.      Βλάσης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Αρκαδίας
5.      Παπαηλιού Ηλίας, Βουλευτής Αρκαδίας
6.      Δήμας Χρίστος, Βουλευτής Κορινθίας
7.      Θελερίτη Μαρία, Βουλευτής Κορινθίας
8.      Τσόγκας Γεώργιος, Βουλευτής Κορινθίας
9.      Ψυχογιός Γεώργιος, Βουλευτής Κορινθίας
10. Δαβάκης Αθανάσιος, Βουλευτής Λακωνίας
11. Κοζομπόλη - Αμανατίδη Παναγιώτα, Βουλευτής Μεσσηνίας

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ
1.      Ανδρεάκος Πέτρος, Δήμαρχος, Δήμου Ανατολικής Μάνης,
2.      Βαλιώτης Ευάγγελος, Δήμαρχος, Δήμου Σπάρτης,
3.      Γιαννόπουλος Ιωάννης, Δήμαρχος, Δήμου Γορτυνίας
4.      Γκάτζιος Κωνσταντίνος, Δήμαρχος, Δήμου Επιδαύρου,
5.      Γκιώνης Γεώργιος, Δήμαρχος, Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων,
6.      Καμπόσος Δημήτριος Δήμαρχος, Δήμου Άργους- Μυκηνών,
7.      Μαντάς Παναγιώτης, Δήμαρχος, Δήμου Βόρειας Κυνουρίας,
8.      Νίκας Παναγιώτης, Δήμαρχος, Δήμου Καλαμάτας,
9.      Παυλής Δημήτριος, Δήμαρχος, Δήμου Τρίπολης,
10. Πνευματικός Αλέξανδρος, Δήμαρχος, Δήμου Κορινθίων,

11. Σταματόπουλος Σπυρίδωνας, Δήμαρχος, Δήμου Σικυωνίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια