Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ο διάσημος Αμερικανός αρχαιολόγος Στήβεν Ντάιαμαντ μιλά στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τις πρώτες ανασκαφές στο "Φράγχθι"

Στήβεν Ντάιαμαντ
Μιλάει άπταιστα ελληνικά,  σε σημείο που θα έφερνε σε δύσκολη θέση αρκετούς γηγενείς… Υπήρξε μέλος στην θρυλική  αρχαιολογική ανασκαφή του 1968, που «έφερε στο φως»  σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα, στο διάσημο προϊστορικό σπήλαιο «Φράγχθι» της Κοιλάδας.
Ο λόγος γίνεται για τον διάσημο αρχαιολόγο και Διδάκτορα του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ  Στήβεν Ντάιμαντ, τον οποίο  συναντήσαμε στο Ναύπλιο την περασμένη Τρίτη. Ο γνωστός αρχαιολόγος, που επρόκειτο να απολαύσει άμεσα το δείπνο του στη γνωστή ταβέρνα «Τα Φανάρια» που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, δέχτηκε να μας παραχωρήσει μια μίνι, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Δρ. Ντάιμαντ, ήσασταν νεαρός τότε αρχαιολόγος, όταν η σκαπάνη του συνεργείου  σας «χτυπούσε», σε νέα κοσμοϊστορικά δεδομένα για τον ευρύτερο χώρο της παλαιοντολογίας, εκεί στο σπήλαιο «Φράγχθι…»

ΔΡ. ΝΤΑΪΜΑΝΤ: «Ξεκίνησα το 1968,  ακολούθως το 1971, το 1973 και το 74,’ δηλαδή κάθε καλοκαίρι που πραγματοποιούνταν ανασκαφές, ήμουν εκεί στο «Φράγχθι»… Νομίζω ότι το πιο σημαντικό στην περίπτωση  αυτή, έχει να κάνει με τις αλλαγές στην καθημερινή ζωή και τον τρόπο επιβίωσης των ανθρώπων, στο βάθος του 35.000π.χ. μέχρι και το  3000π.χ. την περίοδο που το σπήλαιο είχε κατοίκους… Έχουμε σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία, της μακρόχρονης σταδιακής μετάβασης, από τους τροφοσυλλέκτες  (honeygothering) και τον τρόπο ζωής τους, στην εποχή των καλλιεργητών και τις συνήθειες τους.»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Θυμάστε κάτι χαρακτηριστικό, εκείνα τα καλοκαίρια των αρχαιολογικών ανακαλύψεων στο “Φράγχθι”;

ΔΡ. ΝΤΑΪΜΑΝΤ: «Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, ότι ένας βοσκός είχε πληρώσει ενοίκιο στην Κοιλάδα και έφερνε τα πρόβατα του στο χώρο των ανασκαφών… Βέβαια επειδή ήξερε το ωράριό μας, ερχόταν μόλις σταματούσαμε τις έρευνες, γιατί το πρωί που ξεκινούσαμε συνήθως στις 06:30, είχε φύγει… Βέβαια η μυρωδιά έμενε… Τα τελευταία καλοκαίρια δεν τον ξαναείδαμε, γιατί όπως μάθαμε αρνήθηκε να πληρώνει ενοίκιο…»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Θα επιστρέψετε αυτές τις ημέρες στο «Φράγχθι»; Γι αυτό βρίσκεστε  στο Ναύπλιο;

ΔΡ. ΝΤΑΪΜΑΝΤ: «Όχι… Εκεί ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε.. Θα μεταβώ στην Δυτική Πελοπόννησο στην Αρχαία Ολυμπία με τους φοιτητές μου ...Ωστόσο  μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μελέτες στα ευρήματα του σπηλαίου οι οποίες συνεχίζονται εντατικά μέχρι και σήμερα…»

(Εκμυστηρευτήκαμε στον καταξιωμένο αρχαιολόγο, πως και εν έτη 2014, το σπήλαιο «Φράγχθι», παρά τις υποδομές επισκεψιμότητας που απέκτησε, δεχόταν αραιά και που… εισβολές αιγοπροβάτων… Ευτυχώς ο διάσημος Καθηγητής, δεν μας πίστεψε...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: