Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ «ΚΟΡΑΚΙΑ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΥΡΙΣΑΝ ΠΑΛΙ… AΙΜΑ, ΔΑΚΡΥΑ, ΛΥΠΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝO...



Γράφει ο Κ.Π.

Πηγή: Fimotro.gr

«…Πάγωσαν τα χαμόγελα όλων των Ελλήνων.
Σε «Μετρό» λεωφορεία δρόμους πλατείες, παντού»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε επαινέσει τα ΜΜΕ και...
την δημοσιογραφική οικογένεια, για τον επαγγελματισμό, τη γνώση και το σεβασμό σε πρόσωπα και γεγονότα που έχει προβάλλει. Υπάρχουν όμως και στιγμές, που στο βωμό της τηλεθέασης, πρωταγωνιστούν οι υπερβολές και όχι ο σεβασμός σε ανθρώπινες αξίες.

Δολοφονίες, Θάνατοι, επεισόδια, βία, διαδηλώσεις, δυστυχήματα, ξυλοδαρμοί και …αίμα, προβάλλονται σαν

υπερθέαμα χωρίς μέτρο, προς τέρψι των τηλεθεατών. Μια υπερπροβολή τέτοιων γεγονότων που εκμεταλλεύτηκε τον ανθρώπινο πόνο και δάκρυ, έγινε τούτες τις μέρες την ώρα μάλιστα που κάποιος γνωστός η άγνωστος, πενθεί αγαπημένα του πρόσωπα που χάνονται καθημερινά στην άσφαλτο!

Ο νεαρός τραγουδιστής, Π.Π. που άγγιξε τις καρδιές χιλιάδων Ελλήνων, δεν είναι ο μόνος που σκοτώθηκε με αυτόν τον ξαφνικό και άδικο τρόπο στην άσφαλτο. Ο Κώστας Κόλλιας με το αξέχαστο: «ερωτά μου αγιάτρευτε» και ο Δημήτρης Ζευγάς με το «Ξημέρωσε» και πολλά υποσχόμενοι με το ξεκίνημά τους τραγουδιστές έφυγαν τη δεκαετία του ΄80 με τον ίδιο τραγικό τρόπο, πριν απολαύσουν τους καρπούς της επιτυχίας και τη δόξα!

Εκμετάλλευση, ανθρωποφαγία και βορά στα ΜΜΕ, ο τραγικός θάνατος του νεαρού τραγουδιστή, Π.Π. τον οποίο η τηλεόραση πρόβαλλε στον υπέρτατο βαθμό, προσφέροντας «άρτον και θέαμα» στο φιλοθεάμων τηλεοπτικό κοινό που διψά για κλάμα, δάκρυ και αίμα!

Ένα 4ήμερο τηλεοπτικής τρέλας και υπερβολών, με δεκάδες ώρες προβολής και λεπτομέρειες, την ώρα που μια μάνα θρηνούσε το παιδί της. Τα όσα ακούστηκαν, δεν αντέχουν σε καμιά κριτική και δημοσιογραφική δεοντολογία. Ομολογώ ότι τέτοια «κατινιά» μέσα από έναν σκληρό ανταγωνισμό, προς «άγρα» τηλεθεατών και την καραμέλα των υπευθύνων ότι πουλάει ένας τραγικός θάνατος γνωστού τραγουδιστή, δεν το περίμενα. Δημοσιογράφοι, διευθυντές και παρουσιαστές έδωσαν ρεσιτάλ ….περιγραφής και ανευθυνότητας, σε ένα κοινωνικό φαινόμενο που δημιούργησαν τα ίδια τα μέσα με την προβολή του!

Τέτοιο τηλεοπτικό παραλήρημα και αμόκ των ανθρώπων από έναν θάνατο στην Ελλάδα πρώτη φορά έβλεπα. Ακόμη και οι Άγγλοι που είναι παραδοσιακοί τυπολάτρες με τη Βασιλεία, ο θάνατος της Νταιάνας στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997-ευρισκόμενος στο Λονδίνο-δεν είχε τέτοιο τηλεοπτικό παραλήρημα. Υπήρχε κάποιο μέτρο. Βέβαια τέτοιες συγκρίσεις δεν μπορούν να γίνουν, αλλά υπάρχουν και πολλές Ελληνικές προσωπικότητες που δεν έτυχαν τέτοια ψυχοπλακωτική προβολή.

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Μελίνα Μερκούρη, Στέλιος Καζαντζίδης, Στράτος Διονυσίου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Δημήτρης Μητροπάνου και δεκάδες άλλοι καλλιτέχνες. Αν σήμερα είχαμε ένα ατύχημα «τύπου» Αλέξανδρου Ωνάση που έφυγε στα 25 του χρόνια τον Ιανουάριο του 1973 αυτού του βεληνεκούς, πως θα παρουσίαζαν τα ΜΜΕ και ο δημοσιογραφικός κόσμος το γεγονός;

Με σεβασμό στο νεκρό και την οικογενειά του, αυτό δεν τιμά τα ΜΜΕ και τους ανθρώπους που τα ελέγχουν! Τις μισές ώρες προβολής εάν είχαν αφιερώσει σε πολιτιστικά ή κοινωνικά θέματα θα είχαν προσφέρει τα μέγιστα στον Έλληνα τηλεθεατή. Είναι λυπηρό και ντροπή, για ένα γεγονός από αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους, να βλέπεις απευθείας συνδέσεις από 5 διαφορετικά σημεία(ακόμα και τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο σήκωσαν πάνω από το νεκροταφείο για αποκλειστικά πλάνα) με αφηγήσεις και περιγραφές φίλων η αυτοπτών μαρτύρων και συγγενών, να μιλούν  για το νεκρό, τι καλό παιδί ήταν! Έφυγε ένας άγγελος! Ήταν ένα αστέρι! Ένας Γαλαξίας!

Ειρωνεία!!!

Πριν λίγες μέρες, πολλά πρόσωπα και  ΜΜΕ, τον είχαν ρίξει στα τάρταρα, για κάποια λουλούδια στη Θεσσαλονίκη και μια εμφάνιση του στην Κύπρο. Του είχαν σύρει τόσα πολλά που ούτε γράφονται ούτε λέγονται. Τώρα μετά θάνατον έγινε είδωλο, ήρωας, ο άνθρωπός τους! Ω! τι υποκρισία!!! Πρέπει να πεθάνει κάποιος για να μιλήσουν φίλοι και οχτροί με τα καλύτερα λόγια!

Με το «μαρκούτσι» στο χέρι να πιέζουν γνωστούς αγνώστους, φίλους συγγενείς και γείτονες να μιλήσουν για το χαμό ενός νέου. Άλλοι να περπατούν στο σημείο του ατυχήματος και να περιγράφουν μπροστά στην κάμερα το γεγονός σαν αυτόπτες μάρτυρες, και ο φακός να εστιάζει σε απίθανα σημεία με «επιστημονικές και τεχνικές αναλύσεις του παρουσιαστή»! Όπως:
Φορούσαν δεν φορούσαν ζώνες, δεν φρενάρισε, ζώο πετάχτηκε μπροστά του, έχασε τον έλεγχο, τα σίδερα τρύπησαν το παμπριζ
και πολλές άλλες βλακείες.

Δεν αντέχουν σε κριτική, τα όσα ακούστηκαν σε απ΄ευθείας συνδέσεις η και μέσα στο στούντιο των σταθμών και μάλιστα από «έμπειρους» θεωρητικά δημοσιογράφους. Ακόμη …διαβάστηκε και συλλυπητήριο μήνυμα των Pink Floyd που έβλεπαν την ….νεκρώσιμη ακολουθία!!!

Και όλα αυτά, την ώρα που η οικογένεια του νεκρού, πενθούσε τον ανθρωπό της!  Λίγες μέρες πριν, η Ελλάδα είχε πενθήσει 3 επίλεκτα μέλη του πολεμικού ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος. Αθόρυβα και ταπεινά, χωρίς λαϊκό προσκύνημα, με το δάκρυ της μάνας και των συγγενών να κυλά καυτό στα προσωπά τους ακούγοντας λόγια παρηγοριάς από όλο τον ελληνικό λαό!

Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τα δημοσιογραφικά «μαργαριτάρια» και τις περιγραφές που ακούστηκαν για τον τραγικό θάνατο του νεαρού τραγουδιστή. Όπως:
-Ένας τεράστιος κόσμος τον συνοδεύει.
-Εκτελείται η νεκρώσιμος ακολουθία.
-Υπό την επήρεια σοκ βρίσκεται το πανελλήνιο.
-Ο συνεργάτης του Πήγε να του φτιάξει το καμαρίνι που θα κοιμόταν.
-Έκανε όλη την Ελλάδα να δακρύσει και να κλαίει.
-Μέσα σε 4 χρόνια κατάφερε το ακατόρθωτο.
-Έφθασε στην κορυφή. Λατρεύτηκε, αποθεώθηκε έκανε όλη την Ελλάδα να δακρύζει.
-Πολλά καταστήματα της Ν. Ιωνίας έμειναν κλειστά για να τιμήσουν τον Παντελή, το δικό τους παιδί!
-Έχουμε και λιποθυμίες. Ήρθαν και ασθενοφόρα να πάρουν δυο κυρίες που λιποθύμησαν.
-Γιατί δεν ήρθε εκπρόσωπος από το υπουργείο πολιτισμού να τιμήσει το νεκρό; --Όλοι τραγουδάνε και κλαίνε είναι πολύ συγκινητικό για όλους μας ό κόσμος είναι ράκη!!!
 -Αυτή τη στιγμή βγαίνει η …Πάολα συντετριμμένη δεν μπορεί να κρατήσει τα δακρυά της όπως και η Άντζελα Δ….
-Ο θανατός του συγκλονίζει τον κόσμο ακόμη και μικρά παιδιά κλαίνε.
-Είναι πρώτη είδηση στο εξωτερικό από το Λονδίνο την Αυστραλία την Αμερική.
-Απ΄όλη την Ελλάδα έβαλαν πούλμαν και φθάνουν στην Αθήνα για την κηδεία, από Θεσσαλονίκη Πελοπόννησο κλπ.
-Όλοι οι τοπικοί ομογενειακοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί στον κόσμο, το έχουν πρώτη είδηση, είναι συγκλονιστικό.
-Φανταστείτε τον πόνο αυτής της Μάνας να χάνει το παιδί της σε ηλικία 32 ετών. -Όλα τα βαριά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας βρίσκονται εδώ συγκλονισμένα.
-Πάγωσαν τα χαμόγελα όλων των Ελλήνων. Σε «Μετρό» λεωφορεία δρόμους πλατείες, παντού.
-Είναι μια μαγική στιγμή, είναι μαγικές στιγμές….(πρώτη φορά ακούει για μαγικές στιγμές σε κηδεία).

Και απολογία μιας δημοσιογράφου, που έλεγε συνέχεια «μπουρδολογίες»: Εγώ θέλω να κοιμάμαι ήσυχη στο μαξιλάρι μου τα βράδια ότι δεν εκμεταλλεύτηκα αυτό το …τραγικό γεγονός!!!

Προσωπικό σχόλιο. Από μόνο του αυτό το συμβάν δεν παύει να είναι ένα τραγικό γεγονός από αυτά που καθημερινά συμβαίνουν. Το κάνει όμως ξεχωριστώ, γιατί ο νεαρός και αυτοδημιούργητος τραγουδιστής δεν ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έγινε γνωστός. Ο τρόπος όμως με τον οποίο  παρουσίασαν το γεγονός τα ΜΜΕ και οι κοινωνικές διαστάσεις που του έδωσαν ήταν άκρως αντιδεοντολογικές, και πρέπει να προσέχουν στο μέλλον σε ανάλογα τραγικά γεγονότα.

Διαφορετικά, μόλις ο τεχνικός τραβήξει το «ριντό» και κλείσει η αυλαία, του θεάτρου, πίσω στη σκηνή και το σκοτάδι, μια μάνα θα συνεχίσει να πενθεί. Και ενώ θα αποχωρούν οι θεατές από την αίθουσα, τα ΜΜΕ θα ψάχνουν για το επόμενο «θύμα» τους για να το γεμίσουν και πάλι. Παράλληλα οι τηλεθεατές θα απολαμβάνουν σε απ΄ευθείας συνδέσεις από τον καναπέ ανάλογα τραγικά γεγονότα εθισμένοι σε ένα τέτοιο θέαμα από τις τηλεοπτικές τους οθόνες!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά βλέπουν όσοι έχουν σπουδάσει "γκρεκολογία" στις ΗΠΑ και μας πηδάνε!