Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Ελεύθεροι οι πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας, αξίας άνω των 140.000 ευρώ. Επιβαρύνεται το κόστος των πλειστηριασμών με πρόσληψη εκτιμητή

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 98/2016 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας των ακινήτων που κατάσχονται (σύμφωνα με το Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας), όπως επίσης καθορίζεται το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας του κατασχεμένου ακινήτου που πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό.
Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νικόλαος Παρασκευόπουλος, αντίστοιχα, κατέθεσαν στο ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με οποίο αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής ο οποίος για το σκοπό αυτό υποχρεούται να προσλάβει -κατά την κρίση του- πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στην Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.


Ο πιστοποιημένος εκτιμητής -κατά το σχέδιο ΠΔ πάντα- πρέπει μέσα σε συγκεκριμένη ημερομηνία που του τίθεται να συντάξει και να παραδώσει έγγραφη εκτίμηση στον δικαστικό επιμελητή, «σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, δεσμευόμενος παράλληλα για την πιστή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας».
Ακόμα, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η αμοιβή για την διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται «εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου».
Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής αυτής είναι «ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση (τράπεζα, κ.λπ.) και το ποσό αυτό βαρύνει τελικά «εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση», δηλαδή τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και παράλληλα οφειλέτη.






Δεν υπάρχουν σχόλια: