Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Οι Αργείοι βρήκαν τον Δήμαρχό τους

άρθρο του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου

Ο Δημήτρης Καμπόσος, με ένα αφήγημα «μεγαλοϊδεατισμού», προσπαθεί να δώσει στο Δήμο του την χαμένη αίγλη και στους Δημότες, την ξεχασμένη συλλογική μνήμη της υπεροχής. Η συνένωση του Άργους με τις Μυκήνες, σίγουρα τον βοηθούν σ’ αυτήν την προσπάθεια.
Επιχειρεί να προσδώσει στον δήμο, πέραν του Εμπορικού και Παραγωγικού χαρακτήρα, και ένα Τουριστικό πρόσωπο. Γνωρίζει ότι δεν διαθέτει υποδομές φιλοξενίας και γι’ αυτό οι ενέργειές του αποβλέπουν (κατ’ αρχάς) στο να καθιερώσει ως επιθυμητό  «ένα πέρασμα από το Δήμο» και συγχρόνως, ως αναγκαία, την επίσκεψη περιοχών που χαρακτηρίζονται για την ιστορική τους μοναδικότητα και το φυσικό τους κάλος. Είναι ένας σύνθετος σχεδιασμός που σκοντάφτει στην εποχή της λιτότητας που διανύουμε.

Η προσπάθειά του να κάνει το Αργος πιο ελκυστικό προχωρά με αργά αλλά συνεχή βήματα. Ήδη ολοκλήρωσε την ριζική αναμόρφωση του κέντρου του Άργους, και την κατασκευή του μικρού αλλά υπερ-σύγχρονου Κέντρου Πολιτισμού, ενώ ανακοίνωσε και την κατασκευή κολυμβητηρίου που θα είναι σε θέση λειτουργίας το 2017. Έκανε σοβαρά βήματα στην δημοσιοποίηση της διεξαγωγής του Δρόμου των Μυκηνών και του δρόμου των αρχαιοτήτων, δημιουργώντας νέες ροές επισκεπτών σε όλες τις περιοχές του Δήμου του. Προσέλκυσε ανώτερες και ανώτατες Σχολές που μετέφεραν την έδρα τους στο Άργος. Ξεκίνησε την προσπάθεια προβολής των τοπικών προϊόντων, με συμμετοχή του Δήμου σε εκθέσεις και επαύξησε την θεσμική παρουσία του Δήμου σε κέντρα αυτοδιοικητικής συμμετοχής (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, κ.α.).
Ο εξωστρεφής προσανατολισμός που χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό του συνοδεύεται από την ταυτόχρονη και ισόρροπη προσπάθεια παροχής καλυτέρων υπηρεσιών προς τους Δημότες. Η αναβάθμιση του Δημαρχείου, η βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας του νερού (παρά το πλήθος προβλημάτων της ΔΕΥΑΑΡΜ), η επαύξηση και βελτίωση των σχολικών υποδομών (π.χ. σχολείο Ινάχου, Μουσικό σχολείο), η αξιοσημείωτη ανταπόκριση των υπηρεσιών καθαριότητας, στο αχανές δίκτυο από τον Αχλαδόκαμπο μέχρι την Λυρκεία και τις Λίμνες, δεν περνούν απαρατήρητα.
Οι Δημότες και ιδιαίτερα οι νεώτερες ηλικίες στηρίζουν την στρατηγική και τη μεθοδολογία της δημοτικής αρχής Καμπόσου, τα στελέχη της οποίας (παρά το σημαντικό έργο που προσφέρουν ατομικά και συλλογικά) παραμένουν στις παρυφές της δημοσιότητας, λόγω της εκρηκτικής προσωπικότητας του Δημάρχου.
Ο Δημήτρης Καμπόσος δείχνει αφιερωμένος στον Δήμο και τους Δημότες και αυτοί του το ανταποδίδουν. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα είδος «ερωτικής ανταποδοτικής σχέσης» που εμποδίζει την αντιπολίτευση «να ανθίσει» και καθιστά τον Δημήτρη Καμπόσο, αγαπημένο των Δημοτών και, συγχρόνως, διαφημιστή του Δήμου Άργους Μυκηνών λόγω της εκτός συνόρων φήμης που κτίζει και που αντανακλά στην πόλη όπου άρχει.
Μια τρίτη θητεία του, ως Δημάρχου του αναγεννημένου Δήμου Άργους Μυκηνών, δεν απειλείται από την ευρισκόμενη «στο καναβάτσο» αντιπολίτευση. Εξαρτάται όμως από την ανάγκη της Πελοποννήσου να αποκτήσει μια δυναμική αρχή, ως συνέχεια των 2 θητειών Τατούλη.

Την επόμενη Παρασκευή, το τελευταίο άρθρο της σειράς, θα αναφέρεται στον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: