Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Ζητείται μια, άμεσα εφαρμόσιμη, αναπτυξιακή πρόταση με βάση το λιμάνι


Αν ορίζεις κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο… αν το γνωρίζεις… αν δεν υποκύψεις στις σειρήνες του ευτελισμού… αν έχεις την αίσθηση του μέτρου… αν μπορείς αντί να μιμείσαι, να αξιοποιείς την σκέψη των άλλων… αν σέβεσαι το περιβάλλον… αν αγαπάς τον τόπο που σου άφησαν οι πρόγονοι, για να τον παραδόσεις στους απογόνους και …αν θυμάσαι το «μέτρον άριστον» του Κλεόβουλου, τότε δικαιούσαι να καταθέσεις κάποια πρόταση ανάπτυξης του τόπου σου. Άλλως… σιωπή. Σιωπή γιατί θα βλάψεις όλα όσα θα έπρεπε να προστατεύσεις.
Αυτά σκέφτηκα βλέποντας αυτή την εξαιρετική φωτογραφία του Ναυπλίου, που δείχνει από μόνη της την αναγκαιότητα, την δυνατότητα και την κατεύθυνση αξιοποίησης του λιμανιού, προς όφελος της Πόλης του Ναυπλίου και όχι μόνον.


Η "ύβρις", στην αρχαιότητα ετιμωρείτο από τους θεούς!
Αξιοποίηση, με σεβασμό στην πόλη και στο ιστορικό τοπίο. Με πολλαπλά οφέλη και έσοδα που θα προκύπτουν, από ανθρώπους μέσου εισοδήματος και άνω.
Αξιοποίηση που σου επιβάλλει να μην ονειρεύεσαι την κατασκευή φαραωνικών έργων (π.χ. λιμάνι υποδοχής κρουαζιερόπλοιων που θα κουβαλάνε 5.000 συνταξιούχους εργάτες από την Γερμανία), αλλά έργων που να επιτρέπουν το οικονομικό όφελος, χωρίς να αλλοιώνουν τίποτα δικό σου. Έργων που θα προσφέρουν στην οικονομία του τόπου τη μέγιστη προστιθέμενη αξία και θα μπολιάσουν τους ξεχωριστούς σου επισκέπτες με την επιθυμία να σε διαφημίσουν και να ξανάρθουν, οι ίδιοι, για να χαρούν απ’ τη μοναδικότητα του τοπίου, της ιστορίας, των προϊόντων και της εξυπηρέτησης.

Όσο για τα κρουαζιερόπλοια, είναι μια άλλη ...μεγάλη κουβέντα.

(Την φωτογραφία, που απεικονίζει το Ναύπλιον τις ημέρες της έκθεσης  πολυτελών τουριστικών σκαφών προς ενοικίαση ή πώληση, την πήρα από το F.B. του Λιμενάρχη του Ναυπλίου, Σπύρου Μαρίνου)
Π.Ι.Δ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: