Νεα

Θα καταφέρει να ξεφύγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο λιτότητας και μείωσης του βιοτικού επιπέδου; Πέντε καθηγητές πανεπιστημίου απαντούν στο ερώτημα

Στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν πέντε Καθηγητές Πανεπιστημίων: Δύο Οικονομολόγοι, ένας Νομικός, ένας Διοικητικός Επιστήμονας και ένας Ιστορικός, αύριο Δευτέρα 23 Μαΐου 2016, ώρα 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας.
To 2016 θα είναι συνολικά το ένατο έτος μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης με πτώση του ΑΕΠ από το 2008 που πλησιάζει το 28% αθροιστικά και ανεργία της τάξης πάνω από 24%. Αυτή η τεράστια πτώση του ΑΕΠ είναι συγκρίσιμη με τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις του 20ου και 21ου αιώνα. Στο τέλος του έτους, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι παγκοσμίως η 2η μεγαλύτερη ύφεση τα τελευταία 100 χρόνια και η πρώτη σε διάρκεια, ξεπερνώντας ακόμη και τη μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ.


H δραστική βελτίωση της κατάστασης δεν είναι εύκολη υπόθεση.  Η χώρα είναι αντιμέτωπη με συσσωρευμένες υστερήσεις δεκαετιών (και της περιόδου των προηγούμενων Μνημονίων) στα μεταρρυθμιστικά ζητήματα και με ένα σαθρό υπόβαθρο της δημόσιας οικονομίας- επίσης κληρονομημένο από το παρελθόν. Μετά την αξιολόγηση, θα  καταφέρει να ξεφύγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο λιτότητας και μείωσης του βιοτικού επιπέδου; Υπάρχει ελπίδα;

Λίγα λόγια για τον ομιλητές
 Ο Πάνος Καζάκος:
Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Συμβουλίου του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου. Έχει διδάξει στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων.
 Παναγιώτης Λιαργκόβας:
Είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κάτοχος της έδρας Jean Monnet. Διετέλεσε Πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών κατά την περίοδο  2007-12 και στη συνέχεια Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή των Ελλήνων από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα.
Αντώνης Μακρυδημήτρης:
Είναι Καθηγητής της διοικητικής επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright διετέλεσε το 1992 επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, καθώς και στα Πανεπιστήμια Cambridge και Λονδίνου της Αγγλίας.
 Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: Είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κατά την περίοδο 2009-2012 και στη συνέχεια Υφυπουργός Παιδείας από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013 στην τρικομματική Κυβέρνηση συνεργασίας.
Δημήτρης Σωτηρόπουλος:

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1972. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας τού Τμήματος ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου από το 2014. Ασκεί επίσης τα καθήκοντα του ∆ιευθυντή του ∆ι-Ιδρυματικού ΠΜΣ, «Επιχειρηματικότητα & ∆ιακυβέρνηση» (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ΑΤΕΙ Πελοποννήσου). 

Δεν υπάρχουν σχόλια