Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η κομματική γυμναστική δεν πετυχαίνει

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Ο σχεδιασμός του Γραμματέα Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Σπανάκη, για «ξεσκούριασμα» της κομματικής οργάνωσης και εκπαίδευση των νέων στελεχών στις διαδικασίες κινητοποίησης μελών και ζύμωσης θέσεων, δεν θα είναι εύκολο να φέρει τα ποθούμενα αποτελέσματα.
Η δράση που προέβλεπε την σύγκληση Νομαρχιακών Συνελεύσεων σε όλη την Ελλάδα και την «εγερτική παρουσία –ομιλία» των βουλευτών του κόμματος, δείχνει να μην επιτυγχάνει τους επιδιωκόμενους στόχους της Οργανωτικής Γραμματείας, ως προς το πολιτικό σκέλος.
Οι νεοεκλεγέντες Πρόεδροι έκαναν όλα όσα τους υποδείχθηκαν. Και αίθουσες έκλεισαν, και τις εκδηλώσεις γνωστοποίησαν στα ΜΜΕ, και κινητοποίηση έκαναν προσωπικά (και μάλιστα προσκαλούσαν και πρόσωπα πέραν των καταστατικά συμμετεχόντων στην Νομαρχιακή Συνέλευση), και προβεβλημένους βουλευτές έφεραν για να μιλήσουν… όμως…


Οι συγκεντρώσεις ήταν απογοητευτικές ως προς τον αριθμό των προσελθόντων. Τα προβλεπόμενα να μιλήσουν πρόσωπα (υποψήφιοι, τοπικοί βουλευτές κλπ)  και το περιεχόμενο των ομιλιών τους, υπήρξαν (κατά βάση) …«μια από τα ίδια»! Εις δε τα παριστάμενα μέλη δεν δόθηκε επαρκής χρόνος για παρεμβάσεις. Οι προσκεκλημένοι βουλευτές μιλούσαν με ξύλινη γλώσσα ζητώντας την ιστορική τους δικαίωση και την κομματική τους επιβράβευση.
Ο κόσμος, τελικά, έφευγε από τις συναντήσεις χωρίς να έχει πάρει κάτι καινούριο.
Νόμιζαν ότι πουλούσαν εξυπνάδα, οι ομιλητές, όταν απέφευγαν την οποιαδήποτε δέσμευση και γύριζαν το παιχνίδι στο «Ο Τσίπρας είναι Ψεύτης».
Υπέθεταν ότι εμψύχωναν τους παριστάμενους, οι ομιλητές,  όταν αντί για την αυτοκριτική τους έλεγαν «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα πράγματα χειρότερα».
Έφευγαν ικανοποιημένοι, οι ομιλητές, γιατί είχαν εισπράξει χειροκροτήματα, έστω και συμβατικά, αντί για την δυσπιστία και την άρνηση που εισέπρατταν μέχρι πρότινος.
Από την άλλη πλευρά, τα παρόντα στην Νομαρχιακές Συνελεύσεις νεώτερα και παλαιότερα στελέχη, που ψάχνουν από κάπου να κρατηθούν κοντά στο κόμμα που είχαν (ή που έχουν) επενδύσει τις ελπίδες τους, συμπεριφέρθηκαν ανάλογα και «χωρίς ψυχή». Όλοι τους είχαν περάσει από το καθαρτήριο της εσωκομματικής ψήφου και των θυσιών όσων Ιφιγενειών είχαν προλάβει να θυσιάσουν. Επομένως…
Το έχω ξαναγράψει ότι «τα γηρατειά αρχίζουν από την εποχή που αντί να μιλάμε για το μέλλον, αναφερόμαστε στο παρελθόν. Από την εποχή που αντί να οραματιζόμαστε το αύριο, αναπολούμε το χτες». Και αυτό έγινε σε όλες τις Νομαρχιακές Συνελεύσεις. Όλοι μιλούσαν για το ΣΥΡΙΖΑ (χτες) και κανένας για το αύριο (θέσεις και μέθοδος αγώνα).

Με τις Νομαρχιακές Συνελεύσεις της Νέας Δημοκρατίας (στην Κόρινθο, την Σπάρτη, την Τρίπολη και το Ναύπλιον), ξεκίνησε μια διαδικασία κομματικής γυμναστικής. Μια διαδικασία που θα διακοπεί λόγω καλοκαιριού, και θα ξαναρχίσει πάλι από τον Σεπτέμβριο. Τότε που θα έχουν να καταλογίσουν νέα εγκλήματα στους «Τσιπροκαμμένους», χωρίς όμως να δεσμεύονται σε μέτρα και χρόνους «απάλειψης» των όσων δεινών επέφερε η διετία Τσίπρα.
Είναι φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία δεν παίζει καθαρά. Με πρόσχημα τη συμφωνία της αλήθειας, δεν μας λέει ποιά από τα μέτρα των Τσιπροκαμμένων θα καταργήσει. Ούτε τίμια παίζει. Με πρόσχημα την άρνηση του λαϊκισμού δεν μας λέει τι μέτρα θα πάρει.

Ίσως αυτό να δίνει μια εξήγηση στο γιατί, παρά τα εξοντωτικά και εθνομηδενιστικά μέτρα που λαμβάνει η κυβερνητική κοινοπραξία ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ- ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, η Νέα Δημοκρατία αγκομαχά να προσεγγίσει το 30% ενώ το ποσοστό των αδιάφορων ψηφοφόρων παραμένει κοντά στο 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: