Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ποια είσαι Μελίνα;

Μια συζήτηση με την Μελίνα Τσιλιμίγκρα
συγγραφέα της συλλογής «Θυμήσου»

Με αφορμή την παρουσίαση του πρώτου της βιβλίου, που οργανώνει το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 (στις 20.00) στο Βουλευτικό, ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «ο Παλαμήδης», ζήτησα από την Μελίνα Τσιλιμίγκρα να συζητήσουμε. Είχα να μιλήσω μαζί της πολλά χρόνια, από την εποχή που -φοιτήτρια τότε της Νομικής- δεν δίστασε να συγκρουσθεί με το φοιτητικό κατεστημένο της Σχολής της υπερασπιζόμενη το Δίκαιο και το Νόμιμο.
Δεν ήμουν βέβαιος αν θα συναντούσα το κορίτσι που γνώριζα ή αν θα έβλεπα μια άλλη Μελίνα, αλλαγμένη από τον χρόνο, τις σπουδές, τις εμπειρίες, τα ταξίδια και τον έρωτα. Τελικά, σας προσκαλώ να δώσετε μόνοι σας την απάντηση, διαβάζοντας την συλλογή των σκέψεων και αισθημάτων της, που ήδη κυκλοφορεί με τον τίτλο «Θυμήσου» από τις εκδόσεις «Πνοές λόγου και τέχνης».


Συναντηθήκαμε στα γραφεία της εφημερίδας… είδα το ίδιο γλυκό πρόσωπο και τα ίδια όμορφα μάτια που θυμόμουν. Ούτε η φωνή της έχει αλλάξει. Όμως… ένοιωθες πως τώρα ήταν λίγο πιο επιφυλακτική προς τον κόσμο. Πιο προσεκτική στις λέξεις που χρησιμοποιούσε, χωρίς -ούτε στιγμή- να σου επιτρέπει να αισθανθείς, πως δεν σου έχει εμπιστοσύνη.
«Είναι επιλογές από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, απ’ όταν ήμουν 11 χρονών, μέχρι σήμερα που είμαι 25» μου είπε απαντώντας στην ερώτηση πότε τα έγραψε. Και συνέχισε προλαβαίνοντας το ερώτημα για το είδος της γραφής… «Είναι 40 αυτοτελή κομμάτια από αυτά που γράφω όταν είμαι πολύ φορτισμένη και καταφεύγω σε ένα φύλλο χαρτί για να αποφορτίσω το μυαλό μου. Οι άνθρωποι του εκδοτικού οίκου τα χαρακτήρισαν ποιήματα».
Η Μελίνα Τσιλιμίγκρα, που από το Φθινόπωρο του 2016 και επί ένα χρόνο θα ζει στην Ουαλία, διεκδικώντας το μεταπτυχιακό της (με ειδίκευση το Διεθνές Ναυτιλιακό Δίκαιο»), δεν δίστασε ούτε στιγμή να απαντήσει «Ναύπλιον», όταν της τέθηκε το δίλλημα της Αθήνας ως τόπου παρουσίασης του βιβλίου.
Νοιώθει υπερήφανη που ένας άνθρωπος σαν τον Δημήτρη Καμπόσο, θα το παρουσιάσει και θα μιλήσει για τα όσα μύχια έχουν αποτυπωθεί στις 120 σελίδες, περιγράφοντας στιγμές που έζησε …για μια στιγμή. «Είναι μαχητής, είναι αληθινός, είναι γεννημένος για να νικάει. Το Άργος πρέπει να είναι υπερήφανο που τον έχει Δήμαρχο», μου απάντησε ότι την ρώτησα «γιατί την συλλογή θα την παρουσιάσει ο Δημήτρης Καμπόσος» και κατέληξε … «είμαι βέβαιη πως καταλαβαίνει αυτά που γράφω καλύτερα από κάθε άλλο». Μαχητική όπως την γνώρισα και ευαίσθητη, όπως τα λόγια της μαρτυρούν.
Το καταλαβαίνεις, μιλώντας μαζί της, πως έχεις απέναντί σου μια νέα γυναίκα που ξέρει τι θέλει και τι ζητά. Που τις ευαισθησίες της δεν θέλει -πια- να τις δείχνει στον κόσμο. Πως το χαρτί είναι γι΄ αυτήν ένα ασφαλές κρησφύγετο, ακόμη και τώρα που, όπως όλα δείχνουν η αγάπη του Φραγκίσκου της φτιάχνει μια άλλη πραγματικότητα.
«Ήταν αυθόρμητα όσα έγραφα και δεν τα άλλαξα σε τίποτε» λέει με ειλικρίνεια και συμπληρώνει «σήμερα μάλλον θα πρόσεχα περισσότερο γιατί έμαθα πως ο κόσμος αρέσκεται να κρίνει».

Ξεχωρίζει και μου αναλύει ένα ποίημα με τίτλο «Στιγμές… στιγμών», δημιουργώντας μου την ανάγκη να το διαβάσω για να την μελετήσω. Γιατί, αυτό είναι η συλλογή που θα παρουσιασθεί. Ένα βιβλίο περιγραφής συναισθημάτων, από μια φύση προικισμένη, από τους γονείς της, με μια σπάνια προσωπικότητα. Ένα βιβλίο καταγραφής σκέψεων της Μελίνας που γνωρίσαμε και που θέλει και προσπαθεί να μην χαθεί …στο μέλλον. Ένα βιβλίο γραμμένο έτσι που, η ίδια, οι φίλοι της και όσοι θέλουν να την γνωρίσουν, μπορούν να ρίξουν μια ματιά στο παρελθόν της.  Ίσως γι αυτό να διάλεξε για τίτλο το «Θυμήσου».

Η δίψα για Αγάπη και η ανυποχώρητη Μαχητικότητα. Οι Απογοητεύσεις που έζησε και η ανάγκη της να νοιώθει Ασφαλής, είναι φανερές σε κάθε γραμμή. Τόσο φανερές που σου γεννούν το ερώτημα: «Ποια, τελικώς, είσαι Μελίνα»;
Π.Ι.Δ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: