Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Αλευράς προς Αποστόλου: Να θέσετε Veto για την Φέτα

Παναγιώτης Αλευράς 
Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία», Παναγιώτης Αλευράς, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου αναφέρεται στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότιο Αφρική, με την οποία καταλύεται η προστασία ονομασίας της φέτας ως Ελληνικής και την χαρακτηρίζει ως καταστροφική για την χώρα μας.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Τα 1300 αναγνωρισμένα με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ευρωπαϊκά προϊόντα, δεν αποτελούν μόνο ένα ολόκληρο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού των γεωργικών προϊόντων, αλλά και ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της αγροτικής οικονομίας, με ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 60 δις €.
Από αυτά μόνο 200 εντάσσονται στη συμφωνία ΕΕ – Ν Αφρικής. Θεωρώ ότι ο περιορισμένος αυτός κατάλογος προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων της συμφωνίας, αντιστρατεύεται την βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει προτεραιότητα στην παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων.


Για αυτό ακριβώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να παρέχει ισχυρή προστασία στα προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης.
Δυστυχώς η συμφωνία ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης των 28 χωρών – μελών και των έξι χωρών μελών της SADC, προβλέπει ότι εξαιρούνται της λίστας προστασίας, δύο σημαντικά ελληνικά προϊόντα Π.Ο.Π. η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας.
Αυτό εάν τελικά επικρατήσει πλήττει ανεπανόρθωτα τα δύο προϊόντα που αποτελούν τη ναυαρχίδα της γεωργίας μας και στηρίζουν την εθνική μας οικονομία, κατακτώντας την παγκόσμια αγορά με την εξαιρετική τους ποιότητα.
«Κύριε Υπουργέ,
παρ΄ ότι γνωρίζω ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί πριν από 2 χρόνια από το Σεπτέμβριο του 2014 και απομένει η τελική επικύρωσή της  στις 10 Ιουνίου στο Kasane της Μποτσουάνα, πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια έστω και στο παρά πέντε ώστε τα δύο αυτά προϊόντα της χώρας μας να τύχουν ανάλογης προστασίας.
Σε διαφορετική περίπτωση, εκτός των άλλων, θα δημιουργήσει κακό «προηγούμενο» για τις επόμενες εμπορικές συμφωνίες, όπως στην συμφωνία Ε.Ε. με τον Καναδά (CΕΤΑ) και στη διαπραγμάτευση Ε.Ε. – Η.Π.Α.
Αποτελεί λοιπόν εθνικό ζήτημα υψίστης σημασίας και δεν προσφέρεται για μικροπολιτική, ιδιαίτερα όταν κάποιοι μάλιστα έχουν μερίδιο ευθύνης, δεδομένου ότι η «μάχη» της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας «χάθηκαν» το 2014, όπου είχε κλείσει το οριστικό κείμενο της συμφωνίας.
Υ.Γ. :
1. Η αόριστη υπόσχεση για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης της συμφωνίας σε βάθος 5/ετίας, σε καμία περίπτωση δε μας καλύπτει.
2. Εδώ που φτάσαμε μετά από ατυχείς χειρισμούς, μόνο με βέτο μπορούμε να περισώσουμε την κατάσταση.
Με τιμή,
                                                           Ο επικεφαλής της Παράταξης
Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος

πρ. Αντιπεριφερειάρχης  ΠΕ Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: