Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Συμφωνία Παπανδρέου με Μακάριο για κήρυξη της Ένωσης με την Ελλάδα. Γιατί ο Μακάριος δεν την ετήρησε

Στην ιστοσελίδα του, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μιχάλης Ιγνατίου, αναφέρεται στο βιβλίο του θανόντος δημοσιογράφου και αγωνιστή Φαίδωνος Κωνσταντινίδη, που κυκλοφορεί με τίτλο «Όταν ο Μακάριος μου αποκάλυψε».

Παραθέτουμε δύο κεφάλαια που αναφέρονται στις συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου και στο πραξικόπημα του 1974. 
Παραθέτουμε επίσης τον σύνδεσμο μέσω του οποίου μπορείτε να οδηγηθείτε στο βασικό κείμενο διαβάζοντας ολόκληρο το άρθρο, που αναφέρεται στον Γρίβα, στα επεισόδια Κοφίνου και πολλά άλλα αποκαλυπτικά και ενδιαφέροντα στοιχεία.


ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΕΝ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ
Ο Φ. Κ. αναφέρεται στο βιβλίο, στο κεφάλαιο «σημαντικές αποκαλύψεις Μακαρίου», για δυο συναντήσεις  που είχε πριν από το 1974 με τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι σημαντικό μέρος του βιβλίου και παρόλο που απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα, είναι ενδεικτικές οι αποκαλύψεις για τη μάχη εξουσίας και ελέγχου του νέου κράτους. Ένας αγώνας με προσωπικές ατζέντες που λειτουργούσε σε βάρος του τόπου. Γράφει ο Φ.Κ.: «Έχω σοβαρές τύψεις», είπε ο Μακάριος.  «Για ποιο πράγμα;», τον ερωτώ:  Για το θέμα της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ.  Ο Αβέρωφ δεν μου εξήγησε καλά περί τίνος επρόκειτο.  Εγώ νόμισα ότι θα γίνει ένα στρατηγείο όπως εκείνο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη και ότι θα στάθμευαν σ’ αυτό καμιά πενηνταριά Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί και όχι τόσοι πολλοί: -Καλά, γιατί δεν ζητήσατε διευκρινίσεις;, ρώτησε ο Φ.Κ. -Είναι αλήθεια ότι  βιαζόμασταν να κλείσουμε συμφωνία, είπε ο Μακάριος. -Όμως, με αυτή τη συμφωνία η Τουρκία επανέρχεται και επίσημα στο Νησί, του είπε ο Φ.Κ. -Ήταν λάθος.  Ό,τι έγινε, έγινε, υπέδειξε ο Μακάριος. Σε μιαν άλλη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος του αποκάλυψε κάτι άλλο πολύ, επίσης,  σημαντικό. Ακολουθεί ο διάλογος, που μεταφέρθηκε αυτούσιος στο βιβλίο. Μακαριώτατε, έχει δίκαιο ο Παπανδρέου (Γεώργιος) όταν δηλώνει “Μακαριώτατε, άλλα συμφωνούμε κι’ άλλα πράττετε;” -Έχει απόλυτο δίκαιο ο Παπανδρέου.  Πήγα στην Αθήνα (1964) και συμφωνήσαμε να έρθω στην Κύπρο και να κηρύξω την Ένωση.  Δυστυχώς, δύο στενοί συνεργάτες μου, (μου είπε τα ονόματα, αλλά με όρκισε να μην τα αποκαλύψω), με επηρέασαν να μην υλοποιήσω τα αποφασισθέντα (Εναντίον του ενός εξ’ αυτών καταφέρθηκε έντονα και για μίαν άλλη υπόθεση). -Μα αυτά που λέτε Μακαριώτατε είναι τρομερά και η ιστορία θα σας κατακρίνει, γιατί χάθηκε άλλη μία ευκαιρία για την Ένωση. -Βέβαια, δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι το σχέδιο για ανακήρυξη της Ενώσεως θα επιτύγχανε.  Όμως, κρίνω τον εαυτό μου ένοχο, γιατί χάθηκε μία ευκαιρία και έτσι έδωσα στον Παπανδρέου, και σε άλλους, την ευκαιρία να με επικρίνουν δημοσίως. Από έρευνα που έκανε ο Φ.Κ.  δεν βρήκε να έχει αποκαλύψει ο Αρχιεπίσκοπος τα ονόματα των δύο συνεργατών του σε πολλούς. Ωστόσο, πιστεύει ότι σε κάποιους τα αποκάλυψε. Ο ίδιος ο Φάνος τηρώντας τους δημοσιογραφικούς άγραφους νόμους κράτησε το απόρρητο της συνομιλίας και δεν αποκάλυψε ονόματα, αν και ο καθένας μας μπορεί να κάνει συνειρμούς και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, ο Φ.Κ. τηρεί τη δέσμευση του, δείχνει το ήθος και τον χαρακτήρα του ανδρός.

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Ο Μακάριος γνώριζε για το πραξικόπημα Στο κεφάλαιο «ο Μακάριος γνώριζε για το πραξικόπημα», ο Φάνος Κωνσταντινίδης, δίνει  δυο μαρτυρίες. Αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Μια μέρα (Μάιος, 1974) ήρθε στο γραφείο μου στην εφημερίδα “Μάχη” ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Βουλγαρίας στη Λευκωσία, κάποιος “Τριανταφύλλου”, ο οποίος μιλούσε πολύ καλά Ελληνικά και μου λέγει: “Οι δικοί μας μιλούν για πραξικόπημα κατά του Μακαρίου σύντομα”.  Ποιοι είναι οι “δικοί”σας, τον ερωτώ.  Κι’ αυτός απαντά:  «Οι Ρώσοι».  Έδωσα αμέσως την πληροφορία στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μιλτιάδη Χριστοδούλου.  Δεν ξέρω πως ο Μιλτιάδης αξιοποίησε την πληροφορία.» Την ίδια περίπου περίοδο με προσκάλεσε σε δείπνο ο ανταποκριτής του Ρωσικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Τας”, Ανατόλι. Όταν τελείωσε το δείπνο και αποσυρθήκαμε για καφέ, ο Ανατόλι μου λέγει: « Έχουμε στην πρεσβεία ισχυρές πληροφορίες ότι η χούντα θα διενεργήσει πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.  Τις ίδιες πληροφορίες έχει και η πρεσβεία μας στην Αθήνα».  Και την πληροφορία αυτή διαβίβασα στον Μιλτιάδη Χριστοδούλου».

Πηγή: «Όταν ο Μακάριος μου αποκάλυψε…»  
http://mignatiou.com/2014/08/otan-o-makarios-mou-apokalipse/

Δεν υπάρχουν σχόλια: