Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ο μοιραίος άνθρωπος για τον Παναργειακό: Αντόνιο Ζούστο Άλτσιμπαρ στο ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στις 18 Απριλίου 1973 για τα προημιτελικά του θεσμού


Ο Αντόνιο Ζούστο Άλτσιμπαρ έμεινε δύο χρόνια στον Ολυμπιακό, αγωνίστηκε μόλις σε 8 επίσημα ματς με τους Ερυθρόλευκους, αλλά έκρινε την αναμέτρηση με τον Παναργειακό στις 18 Απριλίου 1973. Στο μοναδικό ματς που έπαιξε στο Κύπελλο Ελλάδος με τον Ολυμπιακό σημείωσε δύο γκολ που έκριναν την πρόκριση κόντρα στον Παναργειακό που είχε προηγήθηκε με 2-1 στο στάδιο Καραϊσκάκης.


Αγωνίστηκε για 60 λεπτά με τις εφημερίδες της εποχής να εκθειάζουν τον 28χρονο τότε επιθετικό. Το μέλλον του στους Ερυθρόλευκους, όμως, δεν ήταν ανάλογο της πρώτης εντύπωσης και στα δύο χρόνια που έμεινε στον Πειραιά αγωνίστηκε σε 7 ματς πρωταθλήματος χωρίς να σκοράρει και η μοναδική του συμμετοχή στο Κύπελλο Ελλάδος ήταν στις 18 Απριλίου 1973 στην αναμέτρηση με τον Παναργειακό.
Η ομάδα του Άργους αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας και αυτό αποτέλεσε ευκαιρία για τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Λάκη Πετρόπουλο, να χρησιμοποιήσει αρκετούς ποδοσφαιριστές που δεν έπαιζαν στο πρωτάθλημα. Η αναμέτρηση ήταν για την προημιτελική φάση και λίγο έλλειψε οι Ερυθρόλευκοι να αποτελέσουν θύμα έκπληξης. Σε εκείνο το παιχνίδι, όμως, σώθηκαν από τον Άλτσιμπαρ.
Μόλις στο 17ο λεπτό ο Αργεντίνος με σουτ έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό που φάνηκε πως θα είχε εύκολο έργο. Ο Παναργειακός ισοφάρισε με τον Κρητικό στο 50’ και ο Σέρφας στο 61’ με σουτ εκτός περιοχής νίκησε τον Μυλωνά και έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του Άργους. Η αντίδραση των Ερυθρολεύκων ήταν άμεση και ο Άλτσιμπαρ στο 62ο λεπτό ισοφάρισε, ενώ στο 65ο είχε νέο σουτ στην εστία του Κομπόση που χτύπησε στα σώματα των αμυντικών και ο Αργυρούδης από κοντά με δεύτερη προσπάθεια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 3-2 υπέρ του Ολυμπιακού.
Η άμυνα του Μιχάλη Μυλωνά δέχθηκε σημαντική πίεση στα τελευταία λεπτά, από τον Παναργειακό που πίστευε στο θαύμα, αλλά το 3-2 έμεινε μέχρι το τέλος. Αυτή ήταν η καλύτερη εμφάνιση του Αντόνιο Ζούστο Άλτσιμπαρ με τα χρώματα του Ολυμπιακού και η μοναδική που βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα. Συνολικά αγωνίστηκε σε 8 επίσημα ματς με τους Ερυθρόλευκους και η τελευταία του συμμετοχή σε φιλικό παιχνίδι ήταν στις 27 Απριλίου 1974 στην ήττα με 3-2 από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. 
Γράφτηκε από τον  Κώστα Πάλλη 


Δεν υπάρχουν σχόλια: