Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Το παλιό και το νέο…

Χρήστος Καραΐσκος
Γράφει ο Χρήστος Καραΐσκος

Από την περίοδο που η σημερινή κυβέρνηση ήταν στην αντιπολίτευση μέχρι και σήμερα, το μοναδικό σύνθημα της και η βάση της πολιτικής της συμπυκνώνεται στην εξής φράση: «Εμείς είμαστε το νέο, όλοι οι άλλοι το παλιό».
Συνειρμικά οι λέξεις νέο και παλιό ηχούν στα αυτιά των ήδη ταλαιπωρημένων από την κρίση ανθρώπων ως το καλό και το κακό, το ωραίο και το άσχημο και σε ελεύθερη εκδοχή το αθώο και το ήδη καταδικασμένο. Όμως τελικά, όπως αποδείχθηκε και συνεχίζει να αποδεικνύεται, η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρεσβεύει τίποτα νέο, όχι μόνο δεν αποπνέει κάτι νέο, αντιθέτως έχει δομηθεί στα σαθρά θεμέλια του παλιού κατεστημένου, αυτού που δεν μας άφηνε από πολύ καιρό τώρα να αλλάξουμε και να φύγουμε μπροστά.
Αν διαβάσει κανείς, αν ακούσει κανείς προσεκτικά τα λεγόμενα και τα γραφόμενα των κυβερνώντων, γρήγορα θα καταλάβει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι βαθύτατα προσκολλημένοι σε παλαιοκομματικές αντιλήψεις, αγκυλωμένοι σε ιδεοληψίες που μόνο πίσω μας πάνε, χωρίς να μπορούν να αντιληφθούν ότι ο κόσμος διψάει για νέα πράγματα, για ανθρώπους που να κοιτάνε μπροστά και όχι πώς να εγκαθιδρύσουν το δικό τους σύστημα.

Ζούμε στην εποχή του ολοκληρωτισμού. Του όλα δικά μας και τίποτα δικό σας. Ζούμε την περίοδο όπου η προσπάθεια για προκοπή και επιτυχία αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή ενώ αντίθετα η απραξία και η αναβλητικότητα σύμβολο του εγκαθυδριθέντος συστήματος.
Αυτό όμως πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αφυπνιστούν οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας, κάποιοι να αντιληφθούν το λάθος τους και να το διορθώσουν και όχι μόνο να μεμψιμοιρούν.
Γιατί το νέο δεν είναι η μετάλλαξη του παλιού και η επανεμφάνιση του, το νέο γεννιέται μέσα από τις στάχτες του παλιού, μέσα από τα διδάγματα του και τις εμπειρίες που μεταφέρει και μεταδίδει.
Ας αφυπνιστούμε λοιπόν όλοι μας, ας αναλάβουμε δράση, για να πάμε επιτέλους μπροστά και να μην δεχόμαστε αναντίρρητα όλα όσα μας επιβάλλουν επειδή δήθεν αντιπροσωπεύουν το νέο.
Χρήστος Ι. Καραΐσκος
Δικηγόρος
Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Κρανιδίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: