Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Τσάκωνας Ευάγγελος του Ανδρέα, από το Κολιάκι Αργολίδας. Τα οστά του νεκρού Καταδρομέα, Ήρωα της Κύπρου, ταυτοποιήθηκαν και επιστρέφουν για να ταφούν στο χωριό του

Έφυγαν από την Κρήτη, τη νύχτα της 21ης προς 22α Ιουλίου 1974, με αεροσκάφος Νοράτλας και κωδική ονομασία της επιχείρησης «ΝΙΚΗ-4», για να ενισχύσουν τους μαχόμενους αδελφούς μας στην Κύπρο, που πολεμούσαν τον προαιώνιο εχθρό του Γένους, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε εισβάλει στη μεγαλόνησο.
Δεν πρόλαβαν… Τα (φίλια) αντιαεροπορικά τους χτύπησαν ενώ προσέγγιζαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας (λόγω κακού συντονισμού) και το αεροπλάνο τους συνετρίβη στην Μακεδονίτισσα.
Οι 16 από τους επιβαίνοντες έμειναν εκεί, 42 ολόκληρα χρόνια, μαζί με το αεροπλάνο, να φυλούν τα αδέρφια τους στο Τύμβο που στήθηκε εκεί για θυμίζει σε όλους το αίμα και τις θυσίες των παλικαριών που στάθηκαν απέναντι στον Αττίλα το μαύρο καλοκαίρι του 1974.
Τώρα, ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να έχουν τις πρέπουσες τιμές, να έχουν ένα καντήλι. Να δώσουν στους συγγενείς τους την δυνατότητα να τους θυμιάζουν… Να έχουν ένα τάφο να πηγαίνουν… Ο λόγος για τους 15 Καταδρομείς και τον έναν Αεροπόρο, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν μετά την ανασκαφή στον Ιερό χώρο της Μακεδονίτισσας και τα οποία θα επαναπατριστούν στις 4 Οκτωβρίου 2016.
Μεταξύ αυτών και ο Ευάγγελος Τσάκωνας του Ανδρέα, από το  Κολιάκι του Δήμου Επιδαύρου.


Στο Τατόι, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι συγγενείς και οι φίλοι θα είναι εκεί για να τους υποδεχθούν, ενώ στη συνέχεια, ένας – ένας οι Ήρωές μας, θα πάρουν τον δρόμο για τα σπίτια τους, για τις ιδιαίτερες πατρίδες, για τις πόλεις και τα χωριά τους. Εκεί που κάθε συνειδητοποιημένος Έλληνας θα πρέπει να τους υποδεχθεί, να τους τιμήσει και να τους αποχαιρετίσει. Όπως πρέπει στους Ήρωες…
Ο Σύλλογος «Κομμάντος ’74», με επιστολή που απέστειλε, ενημερώνει τα μέλη του για την εξέλιξη αυτή και τα καλεί να τιμήσουν τους συμπολεμιστές τους. Παράλληλα, αναφέρεται στις ημερομηνίες όπου θα πραγματοποιηθούν οι ταφές των πεσόντων, ενώ συγχρόνως ευχαριστεί και τις τοπικές αρχές για τα μνημεία και τις προτομές που έχουν στηθεί σε πολλά σημεία της χώρας, για να θυμίζουν σε όλους τον αγώνα και τις θυσίες των Καταδρομέων και των Αεροπόρων της Έπιχείρησης «ΝΙΚΗ».
Η επιστολή του Συλλόγου, αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητοί συγγενείς, συμπολεμιστές και λοιποί να ‘στε πάντα καλά. Από συγγενείς πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας πληροφορηθήκαμε, ότι την Τρίτη 4 Οκτωβρίου θα γίνει τελετή υποδοχής των οστών των παρακάτω δεκαπέντε (15) Ηρώων συμπολεμιστών μας και ενός (1) αεροπόρου και τέλεσης επιμνημόσυνης δέησης, στο αεροδρόμιο του Τατοΐου. (Τα οστά θα έρθουν την ίδια ημέρα από την Κύπρο).
1. Αεροπόρος
Άνθιμος Ηλίας
2. Καταδρομείς
Αναστασόπουλος Ανδρέας του Μιχαήλ Χάβαρι Ηλείας
Γιαννακάκης Κοσμάς του Εμμανουήλ Ζουνάκι Χανίων
Γιαννάκος Στέφανος του Θωμά Παλαιοεκκλήσιο Καρδίτσας
Δαλαμάγκας Ηλίας του Δημητρίου Μεσοχώρι Λάρισας
Ζησιμόπουλος Αντώνιος του Γεωργίου Βάρκιζα Αττικής
Λιγδής Χρήστος του Λουκά Αταλάντη Φθιώτιδας
Μανιάτης Σπυρίδων του Βασιλείου Ζαχάρω Ηλείας
Μονιάς Αιμίλιος του Γεωργίου Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας
Νάκος Κωνσταντίνος του Γεωργίου Πλάτανος Τρικάλων
Πρινιανάκης Στυλιανός του Εμμανουήλ Στόλοι Ηρακλείου
Σκιαδαρέσης Νικόλαος του Χαραλάμπους Χαμόλακος Κεφαλληνίας
Τσάκωνας Ευάγγελος του Ανδρέα Κολιάκι Αργολίδας
Τζουράς Σωτήριος του Ιωάννη Κορφές Καλαβρύτων
Χατζόπουλος Χρήστος του Αθανασίου Ελαφοχώρι Διδυμότειχο Έβρου
Χριστόπουλος Αθανάσιος του Ανδρέα Περιστέρι Αττικής
Επίσης μας γνώρισαν μέχρι σήμερα, ότι θα γίνουν οι κηδείες των οστών των πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας: Λιγδή Χρήστου στην Αταλάντη, 8 Οκτωβρίου ημέρα Σάββατο
Πρινιανάκη Στυλιανού, 9 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή στους Στόλους Ηρακλείου και Χριστόπουλου Αθανάσιου, 4 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη στο Περιστέρι».

ΠΗΓΗ: elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: