Νεα

Τι αποφάσισαν στην σύνοδο της Θεσσαλονίκης για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ελένη Παναγιωτοπούλου
της Ελένης Παναγιωτοπούλου*

Σχεδόν καθημερινά πλέον προκύπτουν  ειδήσεις αναφορικά  με το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα. Ένα ζήτημα που είχε πρωταγωνιστικο ρόλο στην ατζέντα των εκδηλώσεων του κόμματος της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη εβδομάδα.
Με πρωτοβουλία του Απ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, της περιφέρειας δηλαδή που φιλοξενεί αυτήν την στιγμη τους μισούς πρόσφυγες στη χώρα (πάνω από 30.000)  διοργανώθηκε, με θέμα το προσφυγικό, συνεδρίαση των εκπροσώπων του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), όπου ανήκει και η ΝΔ, στην  Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ.
Ως  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης  Περιφερειών Ελλάδος και ως εκπρόσωπος του στο Κονγκρέσσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της ΕΕ  και μέλος του ΕΛΚ, συμμετείχα στις εργασίες της συνεδρίασης αυτής, την οποία χαιρέτησε ο Πρόεδρος  της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του αρμοδίου Επιτρόπου Δημ. Αβραμόπουλου και της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κinga Gal.


Συζητήθηκαν με κριτικό πνεύμα όλα τα δεδομένα, τα λάθη, οι ατέλειες και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν στο μείζον ζήτημα της μετανάστευσης και τα συμπεράσματα καταγράφηκαν στο ψήφισμα που βγήκε στο τελος και στο οποίο υιοθετήθηκαν οι ελληνικές θέσεις.
Στο ψήφισμα αυτό οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής των τοπικών και περιφερειακών αρχών στον σχεδιασμό  και στην εφαρμογή των πολιτικών  μετανάστευσης και της απευθείας χρηματοδότησης αυτών απο τα ευρωπαϊκά ταμεία, υπέρ του διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών και υπερ της ισόρροπης κατανομής των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη, καταδικάζοντας πρακτικές ύψωσης φραχτών. Τοποθετήθηκαν υπέρ της άμεσης μεταρρύθμισης στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, ώστε να μην λιμνάζουν πρόσφυγες στα hot spots και της ευρωπαικής συνορο- και ακτο- φυλακής.
Η σύνοδος του ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη ήταν μια πολύ θετική πρωτοβουλία που ανέδειξε  τις διαστάσεις του προβλήματος αλλα και την σύμπνοια  των εκπροσώπων του προς την σωστή κατεύθυνση σχετικά  με την αντιμετώπισή του.
Προσωπικά θεωρώ οτι το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει.                                   Είναι ένα διεθνές πρόβλημα, πολύ μεγάλο σε διαστάσεις και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Παράλληλα, πρεπει φυσικά να προβεί η διεθνής κοινότητα σε ενέργειες προκειμένου να σταματήσουν οι πόλεμοι στις χώρες προέλευσης. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός οτι αυτή η ανάγκη αναγνωρίστηκε και στο ψήφισμα του ΕΛΚ, γιατί αποτελούσε και ορθά, σημείο κριτικής προς την ΕΕ. Ο λαός μας, έχοντας μακρά παράδοση απο πολέμους και προσφυγιά, εχει επιδείξει αλληλεγγύη σε υπερθετικό βαθμό, δεν επιθυμεί όμως να μετατραπούμε σε ανεξέλεγκτη αποθήκη ψυχών, οπως πιθανώς επιθυμεί ή ανέχεται λογω ανικανότητας η κυβερνηση και όπως  περιέγραφα προφητικά στο άρθρο μου  με τίτλο: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ =....   στις αρχές του χρόνου.
Άρα είναι απαραίτητο ένα master plan στη χώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, βασισμένο στις four freedoms  της ΕΕ: ελευθερία στην κίνηση αγαθών,
υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων.
Ένα σχέδιο που όφειλε η κυβέρνηση να έχει ήδη εκπονήσει  αλλά δεν το έχει κάνει όπως συνεχώς τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποιο θα εγγυάται την ασφάλεια και την δημόσια υγεία των Ελλήνων Πολιτών, παρέχοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας. Που θα προβλέπει διαδικασίες ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα θα διαχωρίζει πρόσφυγες από μετανάστες και θα απομονώνει απρεπείς συμπεριφορές απο μέρους τους και εκμετάλλευση ψυχών από μέρους μας.
Όχι άλλα χρήματα σε άγνωστες/ ύποπτες ΜΚΟ, όχι άλλοι "χύμα" χώροι προσφύγων σαν το Ελληνικό, προστασία της δημόσιας ασφάλειας, εμβολιασμοί  και προστασία της δημόσιας υγείας από κρατικούς η αυτοδιοικητικούς  λειτουργούς. Αποτελεσματική  μεταναστευτική πολιτική στα πλαίσια  της ευρωπαϊκής οικογένειας. Σχέδιο και συντονισμένη δράση και όχι γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας με ανταλλάγματα επιεικείς αξιολογήσεις μιας ανίκανης κυβέρνησης...
* Η Ελένη Παναγιωτοπούλου είναι Ιατρός Καρδιολόγος
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου και
Αναπληρώτρια Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Νέας ΔημοκρατίαςΔεν υπάρχουν σχόλια