Νεα

Έφυγε από την ζωή η λατρεμένη συγγραφέας Γαλάτεια Γρηγοριάδου -Σουρέλη

Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη
Έφυγε από κοντά μας χθες, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας μια πλούσια λογοτεχνική παρακαταθήκη στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία,  η λατρεμένη συγγραφέας Γαλάτεια Γρηγοριάδου –Σουρέλη.

Η ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ-ΣΟΥΡΕΛΗ γεννήθηκε στη Μακεδονία. Πρωτοεμφανίστηκε στην παιδική λογοτεχνία το 1964. Είχε γράψει πολλά βιβλία, όχι μόνο για παιδιά και νέους αλλά και για ενηλίκους.

Ήταν μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθώς και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Πάντοβα. Το όνομά της έχει αναγραφεί στον τιμητικό πίνακα του Διεθνούς Βραβείου Άντερσεν. Το 1980, η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε βραβείο για το σύνολο του έργου της, ενώ το 2005, η Εκκλησία της Ελλάδας την τίμησε για την προσφορά της στα ερτζιανά κύματα και στην παιδική λογοτεχνία.


Η Γαλάτεια  Γρηγοριάδου-Σουρέλη συνεργαζόταν με τις Εκδόσεις Ψυχογιός από το 1988. Το βιβλίο «Ντο-ρε-μι κι ένα σκυλί», ακολούθησαν τα βιβλία «Ο μεγάλος αποχαιρετισμός», «Ο σπουργίτης με το κόκκινο γιλέκο», «Καπετάν Κώττας», καθώς και πλήθος άλλων βιβλίων για παιδιά, τόσο ιστορικού όσο και θρησκευτικού χαρακτήρα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη καταπιάστηκε με θέματα που απασχολούν τα σύγχρονα παιδιά – θυμίζουμε το βιβλίο «Κομπιουτεράκι, αγάπη μου».
Εκπρόσωπος των εκδόσεων Ψυχογιός, αναφερόμενη στην Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη είπε «τη θυμόμαστε πάντα χαμογελαστή, να μας μιλάει στο τηλέφωνο με τη στεντόρεια φωνή της και να μας γεμίζει ευχές.
Καλό ταξίδι, Γαλάτεια! Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχεις πάντα στις βιβλιοθήκες των σπιτιών μας και στις παιδικές μας αναμνήσεις».
Στην απελθούσα αναφέρθηκε και ο βουλευτής κ. Γκιουλέκας τονίζοντας «Η Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη υπηρέτησε για πολλά χρόνια με ιδιαίτερη συνέπεια και αφοσίωση διαφορετικά είδη λόγου όπως είναι τα παραμύθια, οι μυθιστορηματικές βιογραφίες, τα διηγήματα αλλά και το θέατρο.
Διακρίθηκε για την ευαίσθητη γραφή της, την ευθύβολη ματιά της, αλλά και την ικανότητά της να περνά μέσα από το λόγο, με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, κοινωνικά μηνύματα ιδιαίτερα στις νέες γενιές.

Η προσφορά της ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία αναγνωρίστηκε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητή».

Δεν υπάρχουν σχόλια