Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα Δημοκρατία: Νέα Συμφωνία Αλήθειας με τους Πολίτες


Άρθρο της Σόνιας Τάνταρου – Κρίγγου, Δικηγόρου
Πολιτευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας

20.09.2016

Με μια ομιλία-τομή προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας και με τοποθετήσεις απαλλαγμένες από κάθε είδους δημαγωγικές εξάρσεις και ανεδαφικές υποσχέσεις, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το ξεκάθαρο πολιτικό του στίγμα, και έστειλε προς κάθε κατεύθυνση το σαφές πολιτικό του μήνυμα για την «επόμενη ημέρα». Χωρίς «στρογγυλέματα», ηθελημένες ασάφειες και βολικές αμφισημίες, χωρίς επιτηδευμένες υπερβολές ή μεθοδευμένες συγχύσεις προς άγραν εύκολων ψήφων, με παρρησία, ειλικρίνεια και τεχνοκρατική υποδομή, ξεδίπλωσε σε εθνικό ακροατήριο – λόγω και της τηλεοπτικής κάλυψης των εμφανίσεών του – ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου της χώρας από τη βαθειά και πολυμέτωπη κρίση που την έχει καθηλώσει στη στασιμότητα και την υπανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.


Ανήγγειλε δεσμευτικά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30 % για την προσεχή διετία, προσδιορίζοντας το δημοσιονομικό κόστος της κίνησης αυτής στα 850 εκατ. ευρώ. Επίσης, τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20 % από 29 % που είναι σήμερα, με κόστος 500 εκατ. ευρώ. Τη μείωση του φόρου μερισμάτων από το 15 % στο 5  %, με κόστος 400 εκατ. ευρώ. Και την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, με κόστος 150 εκατ. ευρώ.
Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χρησιμοποίησε το βήμα της ΔΕΘ, όχι για να πλειοδοτήσει, όχι για να εκτοξεύσει «ρουκέτες δημαγωγίας», αλλά για να προσδιορίσει επακριβώς τις συντεταγμένες μέλλουσας γραμμής πλεύσης και για να εγγυηθεί ένα σαφή χάρτη πορείας για το Αύριο. Μετά λόγου γνώσεως περιέγραψε χωρίς υπερβολές τη ζοφερή σημερινή κατάσταση του τόπου, καθόρισε τα αίτια της τωρινής κακοδαιμονίας της Ελληνικής κοινωνίας και δεσμευτικά προδιέγραψε τα αναγκαία βήματα εξόδου από την κρίση, δίνοντας βάσιμα στον Ελληνικό λαό, μια ορατή ελπίδα εξόδου από αυτήν.
Με υπεύθυνες και αυστηρά κοστολογημένες προτάσεις, χωρίς να χαϊδέψει αυτιά και να υποσχεθεί «λαγούς με πετραχήλια», συνειδητά αποφεύγοντας να «ευχαριστήσει τους πάντες», για να δυσαρεστήσει κάποια στιγμή αργότερα, αθετώντας τις δεσμεύσεις του, όλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμπρακτο δείγμα γραφής του πως πράγματι εννοεί την ηγεσία της νέας εποχής μετά την κρίση. Ουσιαστικοποίησε τη διακήρυξή του για μια Νέα Συμφωνία Αλήθειας με τον Ελληνικό λαό, και ζήτησε από τους πολίτες την ενεργό συμμετοχή τους σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Όχι ως παθητικών αποδεκτών των όποιων κυβερνητικών μέτρων ή αποφάσεων, αλλά ως ενεργών συμπρωταγωνιστών στο νέο ξεκίνημα του τόπου. Για να μην αφήσει παρεξήγησεις να αιωρούνται, διατράνωσε ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας θα ‘ρθει με εμπροσθοφυλακή την ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι το δυσκίνητο και σπάταλο κράτος. Και ταυτόχρονα, απηύθυνε προς όλους τους φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας έκκληση για αυτοευθύνη και μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα, ως προαπαιτούμενο εκπλήρωσης της κοινωνικής της αποστολής, καθώς όπως εμφατικά σημείωσε ένας από τους παράγοντες της σημερινής κακοδαιμονίας της χώρας είναι και ο βολικός για πολλούς επιχειρηματίες κρατικοδίαιτος καπιταλισμός, του οποίου διασάλπισε το τέλος με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ.
Κατά τα άλλα με τις εν γένει τοποθετήσεις του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την αγωνία της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης για την πορεία της δημοκρατίας στη χώρα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να πάψει να ευτελίζει τους θεσμούς και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το εγχείρημα-παρωδία της αδειοδότησης των νέων τηλεοπτικών σταθμών, που όπως εξελίσσεται τείνει να εκφυλλιστεί σε φαρσοκωμωδία, φαλκιδεύοντας μεταξύ των άλλων και το δικαίωμα του λαού στην ανεμπόδιστη πληροφόρηση.

Η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν από κάθε άποψη ο τολμηρός αντίποδας της σημερινής παρακμιακής πραγματικότητας που ζει ο τόπος. Και η μόνη χειροπιαστή ελπίδα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα πραγματικά καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: