Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ο απολογισμός της 6ης γιορτής Ροδιού στην Ερμιόνη

Χίλιοι μύριοι καλόγεροι,
σ' ένα ράσο τυλιγμένοι, τι είναι;
Το ρόδι θεωρείται ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας. Το συναντάμε στην αρχαιότητα ως ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» των αρχαίων Αιγυπτίων. Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας. Το ρόδι ήταν το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Στον χριστιανισμό το βλέπουμε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα, στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη. Το ρόδι το συναντάμε για πρώτη φορά στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία.Η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum και φημολογείται πως είναι από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας. Το ρόδι είναι μια πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.


Οι επίσημες αφίσες της διοργάνωσης
Στην Ερμιόνη για  συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε η «Γιορτή Ροδιού». Ένας θεσμός για την περιοχή και μία από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις. Προσελκύει αρκετούς επισκέπτες, προβάλει τοπικά προϊόντα και διαφημίζει την περιοχή. Η φήμη της γιορτής πήρε πανελλαδική έκταση αφού προβλήθηκε από τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας.
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (29-30/10/2016) το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Παιδείας Δήμου Ερμιονίδος, η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ερμιόνης & ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμιόνης “Βιτόριζα” διοργάνωσαν την φετινή γιορτή. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η
Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας και ο Ιππικός Σύλλογος Ερμιονίδας.

Μερικά απ'τα "ρόδινα" εδέσματα 
Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016, στο λιμάνι της Ερμιόνης η διοργάνωση ξεκίνησε με ποδηλατάδα μέσα από τα ροδοπερίβολα. Στην συνέχεια ακολούθησαν καλλιτεχνικά δρώμενα όπως η έκθεση εικαστικών και φωτογραφίας και ένα μουσικό αφιέρωμα σε ντόπιους καλλιτέχνες. Η βραδιά έκλεισε με την συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Η εμφάνιση του καλλιτέχνη είχε απρόσμενη απήχηση και η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, ξεκίνησε η έκθεση και η πώληση ροδιού και προϊόντων σχετικών με τον τομέα της ροδοκαλλιέργειας και της μεταποίησης ροδιού. Στην έκθεση οι επισκέπτες μπορούσαν να βρουν καλλιτεχνικές δημιουργίες και να γευτούν χειροποίητα εδέσματα σχετικά με το ρόδι από επαγγελματίες και εθελοντικές ομάδες. Ο γνωστός chef της περιοχής κ. Γιάννης Μπασιμακόπουλος μας ταξίδεψε με τις γαστρονομικές δημιουργίες του.Η διοργάνωση έκλεισε με μουσικοχορευτικές εμφανίσεις από ομάδες της Ερμιόνης. Τις εκδηλώσεις παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι κ. Διονύσης Μποτώνης και κ. Μπάγια Αντωνοπούλου.
Στιγμιότυπα από τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ.Δημήτρης Σφυρής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κ.Χρήστος Δάγκλης, οι Βουλευτές Αργολίδας και εκπρόσωποι των παραγωγών και τοπικών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: